sunnuntai 16. syyskuuta 2018

Vanhuksille ei pidä puhua kuin pienille lapsille...

Totta: Vanhanakin voi ajatella...
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
Mielipide    |   Mielipide

Vanhuksille ei pidä puhua kuin pienille lapsille

Kun vanhusten toimintakyky alenee ja ulkonäkö alkaa rapistua, oletetaan, että myös ajattelukykymme heikkenee.


VÄHÄN ennen kuolemaansa sosiaalipsykologian professori Antti Eskola allekirjoitti kustannussopimuksen käsikirjoituksestaan ”Vanhanakin voi ajatella” (HS 13.9.).

Kun meidän ikäihmisten ja vanhusten toimintakyky alenee ja ulkonäkö alkaa rapistua, yhteiskunta olettaa, että myös ajattelukykymme heikkenee. Meistä tulee ”niitä toisia”, joista koituu aktiiviväestölle vain kustannuksia. Puhutaan lässyttämällä ja huutamalla yksin­kertaisilla lauseilla: ”Matti ottaa nyt lääkettä. Pittää ottaa, kun tohtori on määrännyt.” ”Onko Matti käynyt tänään vessassa, ettei vaan tule vahinkoa?” Kumaraista, rollaattoria kerros­talon pihalla työntävää naista ei tervehditä. Ajatellaan, että jos heittäytyy tuttavalliseksi ja jää juttelemaan, siitä saa joka­päiväisen riesan.

Tuo mies, jolle nyt lässytetään, on ollut aikoinaan opettaja sadoille lapsille. Tuo kumarainen nainen on puuduttanut ja paikannut lukemattomien ihmisten hampaat. He ovat kasvattaneet ja kouluttaneet omat lapsensa. Puoliso on ehkä jo haudan levossa. He ovat seuranneet Suomen ja maailman kehitystä vuosikymmeniä. He ovat olleet itsekin nuoria – viehättäviä, komeita ja haluttuja. He ovat nähneet ja kokeneet sellaista, mistä nuorilla aikui­silla ei ole aavistustakaan.

Mikä valtava kokemuksen, tiedon ja älyn määrä jääkään käyttämättä, kun ikäihmisten ääntä ei haluta kuunnella. Kunnissa konsulteille maksetaan nollatutkimuksista, kun ensin olisi voinut kääntyä vanhus­neuvostojen ja muiden vanhusten yhdistysten puoleen.
Hallitusta kootessaan pää­ministeri Juha Sipilä (kesk) näytti huonoa esimerkkiä jättämällä hallituksen ulkopuolelle valtiomiestason kansanedustajat. Tulokset ovat näkyvissä.

Me ikäihmiset emme saa jättäytyä byrokraattien, virkamiesten ja nulikkamaisten poliitikkojen joskus kyseenalaistenkin päätösten varaan. Me vanhatkin osaamme ajatella. Katsomme asioita laajemmasta ­näkökulmasta.

Vuosikymmenet kuluvat yllättävän nopeasti. Jonain päivänä keski-ikäinen huomaa siirtyneensä eläkkeelle ja olevansa ikäihminen.

Toimitaan yhdessä. Otetaan kantaa ja kyseenalaistetaan ikäihmisiin kohdistuva joskus syrjivältäkin tuntuva kohtelu.

Esa Hyytinen

Hyvinkää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti