torstai 11. kesäkuuta 2020

Venäjän ilmoitus lopetti spekulaatiot Suomen naapurissa olevasta voima­ryhmästä – ”Tämä on ihan selvä tonttien jako”

Hmmmmm - niinpä - pohjoisen merkitys kasvaa sotilaallisesti. Google Maps-sivuilta se on ollut havaittavissa jo vuosien ajan.

Suora neiitilainaus Helsingin Sanomista sellaisenaan:

Kotimaa| Turvallisuuspolitiikka

Venäjän ilmoitus lopetti spekulaatiot Suomen naapurissa olevasta voima­ryhmästä – ”Tämä on ihan selvä tonttien jako”

Venäjä tekee Pohjoisesta laivastostaan virallisestikin viidennen sotilaspiirin.
Venäläinen hävittäjä Vara-amiraali Kulakov kesäkuun alussa Severomorskin edustalla.
Julkaistu: 16:19
VENÄJÄ ilmoitti viime viikolla, että se tekee Pohjoisesta laivastostaan virallisestikin maan viidennen sotilaspiirin. Muutos astuu voimaan ensi vuoden alussa.
Päätös lopettaa yli viisi vuotta jatkuneen spekulaation siitä, mikä tarkalleen on Pohjoisen laivaston asema Venäjän asevoimissa. Venäjä nimittäin perusti vuoden 2014 lopussa Suomen naapuriin ja Pohjoisen laivaston alueelle niin kutsutun Arktisen voimaryhmän.
Kyseessä oli OSK Sever -niminen uudenlainen pohjoinen strateginen johtoporras, jota asemaltaan verrattiin yleisesti sotilaspiiriin, vaikka se ei sotilaspiiri virallisesti ollutkaan.
VENÄJÄLLÄ on ennestään neljä sotilaspiiriä: Keskinen, Itäinen, Eteläinen ja Läntinen.
Sever erotettiin Läntisestä sotilaspiiristä. Sen tehtävänä oli valvoa Venäjän etuja arktisella alueella.
Sotatieteiden tohtori Vladimir Panschin Maanpuolustuskorkeakoulun Venäjä-ryhmästä pitää Sever-voimaryhmän aseman muuttamista virallisesti Pohjoisen laivaston sotilaspiiriksi pitkän kehityskaareen luonnollisesti kuuluvana:
”Tämä on ihan selvä tonttien ja vastuualueiden jako. Sotilaallisesti katsottuna siinä ei ole mitään ihmeellistä. Päinvastoin jokaisella sotilaspiirillä on nyt selkeä oma suuntansa.”
Everstiluutnantti Panschin on palvellut Suomen apulaispuolustusasiamiehenä Venäjällä. Hän on työskennellyt myös yli 20 vuotta Suomen sotilastiedustelussa.
KÄYTÄNNÖSSÄ Pohjoisen laivaston sotilaspiirin toimintasuunta on nyt vakiinnutettu pohjoiseen ja Läntisen sotilaspiirin länteen.
Läntisellä sotilaspiirillä oli ennen kaksi laivastoa, Pohjoinen ja Itämeren laivasto. Nyt sillä on enää Itämeren laivasto, jonka päätukikohta on Kaliningradissa.
”Jos ajatellaan, ettei jakoa olisi tapahtunut, Läntinen sotilaspiiri olisi joutunut katsomaan sekä länteen että pohjoiseen. Nyt sillä on selkeästi yksi toimintasuunta Eurooppaan”, Panschin sanoo.
Sitä ei vielä tiedetä, miksi päätös tehtiin vasta nyt näin monen vuoden jälkeen.
”Ilmeisesti tällaisia hallinnollisia uudistuksia ei tehdä ihan joka vuosi.”
Kyseessä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun laivastosta tehdään itsenäinen sotilaspiiri.
SUOMALAISTEN kannalta on kiinnostavaa, että pitkänä maana Suomi kuuluu kahden venäläisen sotilaspiirin vastuualueeseen. Sotilaspiirien raja kulkee noin Sallan tasalla.
Panschinin mukaan sotilaspiiriuudistus ei kuitenkaan vaikuttane Suomeen: tilanne jatkuu samana kuin se on ollut vuoden 2014 lopulta alkaen.
Pohjoisen laivaston sotilaspiirin perustaminen on osa Venäjän yli kymmenen vuotta sitten aloittamaa arktisen alueen uudelleenmilitarisointia. Se on perustanut pohjoiseen uusia tukikohtia ja avannut uudelleen vanhoja.
Parhaillaankin venäläiset sotalaivat käyvät kissa ja hiiri -leikkiä Barentsinmerelle viime viikolla saapuneen ranskalaisen sota-aluksen Aquitainen kanssa.
Fregatti Aquitainen purjehdukseen on liittynyt myös Venäjän valtiollisen median näkyvä propaganda sotilasliitto Natoa vastaan.
VENÄJÄN pohjoisen laivaston päätukikohta on Severomorskissa. Laivastoon kuuluu yli 30 suurta pintataistelualusta ja noin 40 sukellusvenettä.
Suomen kannalta kiinnostavimmat venäläiset joukot on sijoitettu Petsamoon ja Alakurttiin.
Petsamon Sputnikissa on 200. erillinen moottoroitu jalkaväkiprikaati. Sputnik on noin 65 kilometrin päässä Suomen rajasta.
Noin 60 kilometrin päässä Suomen rajasta vanhan Sallan Alakurtissa on 80. erillinen moottoroitu jalkaväkiprikaati. Se perustettiin jo hylättyyn tukikohtaan vuonna 2015. Suomalaiset tekivät sinne Wienin asiakirjan mukaisen arviointikäynnin samana vuonna.
Molemmat ovat arktiseen sodankäyntiin erikoistuneita joukko-osastoja eli niin kutsuttuja arktisia prikaateja. Osastojen väkeä on kierrätetty hankkimassa tuoretta sotakokemusta muun muassa Syyriassa ja Itä-Ukrainassa.

Venäjän asevoimat perusti Arktisen voimaryhmän Suomen läheisyyteen

Suomalaiseversti arviontikäynniltä: Venäläisten prikaati Alakurtissa ei ole valmis moneen vuoteen – "Talous on tiukoilla kaikkialla"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti