torstai 18. kesäkuuta 2020

Saksassa nostettiin syyte viimekesäisestä tšetšeenimurhasta – syyttäjien mukaan murhan takana on Venäjä

Hmmmmm - niinpä - palkkamurha, murheellista...


Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta sellaisenaan:


Saksassa nostettiin syyte viimekesäisestä tšetšeenimurhasta – syyttäjien mukaan murhan takana on Venäjä

Tšetšenian sodassa Venäjää vastaan taistellutta georgialaismiestä ammuttiin päähän berliiniläispuistossa keskellä päivää.
Murha
Poliisit tutkivat rikospaikkaa Berliinissä 23. elokuuta. Surmatyöstä epäiltynä on otettu kiinni venäläismies, joka oli saapunut Saksaan lyhytaikaisella Schengen-viisumilla.
Poliisit tutkivat rikospaikkaa Kleiner Tiergarten -puistossa Berliinissä 23. elokuuta 2019.Clemens Bilan / EPA
Saksan liittovaltion syyttäjien mukaan Venäjän valtio oli ainakin jollain tavalla Berliinin viimekesäisen puistomurhan takana. Georgialainen, tšetšeenitaustainen Zelimhan Hangošvili ammuttiin Berliinissä viime elokuussa.
Hangošviliä ammuttiin kaksi kertaa, päähän ja selkään, puistossa keskellä Berliiniä keskellä päivää. Silminnäkijöiden havaintojen perusteella tekopaikan läheltä otettiin kiinni venäläismies, jonka dna-näyte täsmäsi murha-aseeseen jääneisiin jälkiin.
Häntä syytetään murhasta ja aseen laittomasta hallussapidosta.
Lue myös: Saksassa pohditaan, tapahtuiko keskellä Berliiniä Venäjän tilaama palkkamurha – Epäilty on naamioitunut venäläismies, uhri tšetšeeni (29.8.2019)
Epäillyn tekijän lisäksi syytteet kohdistuvat epäsuorasti myös Venäjän valtioon, sillä syyttäjien mukaan Venäjä vähintään tuki Hangošvilin murhaamista tai jopa tilasi murhan.
Syytekirjelmässä todetaan, että syytetty olisi saanut ennen heinäkuun 2019 puoliväliä määräyksen Venäjän keskushallinnon viranomaisilta. Saksan yleisradioyhtiö ARD:n mukaan(siirryt toiseen palveluun) epäilty ei ole itse kertonut teosta mitään.

Taisteli Tšetšenian sodassa

Murhatulla Hangošvililla oli taustaa taistelijana Kaukasuksen konflikteissa. Hänen on kerrottu taistelleen Venäjää vastaan ainakin toisessa Tšetšenian sodassa.
Hangošvili oli selvinnyt hengissä useista aiemmista murhayrityksistä ennen kuin hän pakeni Saksaan vuonna 2016. Hangošvili oli hakenut Saksasta turvapaikkaa, mutta tiettävästi hänelle ei ainakaan vielä ollut sitä myönnetty.
Syytöksiä Venäjän osuudesta on esitetty aiemminkin, ja silloin Venäjän ulkoministeriö on kutsunut niitä perusteettomiksi ja vihamielisiksi.
Venäjän presidentti Vladimir Putin kommentoi tapausta joulukuussa sanoen, että Hangošvili oli hyvin julma ja verinen tappaja, joka taisteli Venäjän joukkoja vastaan Pohjois-Kaukasiassa ja oli osallinen Moskovan metrossa tehtyihin pommi-iskuihin.
Aiemmin aiheesta:
Saksa häätää kaksi Venäjän diplomaattia (12.12.2019)
Saksa häätää kaksi Venäjän diplomaattia (4.12.2019)
Haavisto: Epäilyt Venäjän tilaamasta palkkamurhasta Berliinissä huolestuttavia – "Tuo mieleen Skripalin myrkytyksen Britanniassa" (6.9.2019)
Lähteet: AP, REUTERS, AFP

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti