sunnuntai 19. tammikuuta 2020

Yhden "muka-totuuden Suomi" - on tämä kummaa aikaa...

Yhden "muka-totuuden Suomi" - on tämä kummaa aikaa. Suomessa on toitotettu jo muutaman vuoden globaali-ilmiöstä ilmastonmuutos ja vauhti kiihtyy.

Totta - ilmastonmuutos on vakava asia ja siihen on suhtauduttava sille kuuluvalla vakavuudella mutta vältettäköön ylireagoimista niin kuin meillä suomalaisilla on usein pahana tapana. Samoin pyrimme olemaan maailman mallioppilaina pilaten, vähintäänkin hidastaen normaalit teollisuuden tuotekehitys- ja tuotantomahdollisuudet.

Viime aikoina on puhuttu maamme puuraaka-ainevaroista. Tuskin missään maailmassa on hoidettu metsänomistajien toimesta kansallisomaisuuttamme niin hyvin kuin Suomessa. Kyllä puuraaka-ainetta riittää.
Toisaalta on voimakkaasti tuotu esiin, että tuotteemme ovat kehittymättömiä, liian alhaisen innovaatiotason omaavia. Väitetään jopa, että Suomessa ei ole viime aikoina hoidettu asiallisesti puusta peräisin olevien tuotteiden tuotekehitystä. Se ei pidä paikkaansa. Suomi on silläkin sektorilla maailman kärkimaita...

Suunnitteilla olevista biotuotetehtaista annetaan jatkuvasti erheellistä, aliarvioivaa mielikuvaa ikäänkuin ne ovat alhaisen innovaatiotason raaka-ainetuottajia. Usein puhutaan vain ja ainoastaan sellusta. Biotuotetehdas on aivan muuta.

Edellisessä elämässäni - työelämässäni koulutin prosessinhoitajia Imatralla, Lappeenrannassa ja pääosin Kemissä.

Olin lisäksi 1960-70-luvun vaihteessa A.Ahlströmin Kauttuan hienopaperitehtaalla opiskeluaikanani ja valmistuttuani paperi-insinööriksi tekemisissä erittäin pitkälle jalostettujen paperilajien valmistuksessa. 
Jo siihen maailman aikaan hämmästelin, ihailin ko. tehtaan innovatiivisuutta. Olen jälkikäteenkin mietiskellyt, miten on mahdollista, että niissä olosuhteissa syntyi huipputuotteita asiakkaiden arkikäyttöön - niin puusta, suomalaisesta puusta ja/tai sellusta...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti