Hmmmmm - vai niin - kyllä uudella ryhmittymällä on kivinen pelto kynnettävänään...
Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:
Ylen kannatusmittaus: Uudelle vaihtoehdolle eduskuntaryhmistä pienin kannatus, perussuomalaiset nosti suosiotaan
Erikseen kysyttäessä uutta vaihtoehtoa voisi kuvitella äänestävänsä seuraavissa eduskuntavaaleissa 11 prosenttia, perussuomalaisia seitsemän prosenttia ja kumpaa tahansa kuusi prosenttia äänestäjistä.
Viime viikolla liikkuivat Suomen politiikan mannerlaatat, kun hallituspuolue perussuomalaiset jakaantui kilpaileviin eduskuntaryhmiin.
Vastavalittu puheenjohtaja Jussi Halla-aho jäi vetämään perussuomalaisia ja Simon Elo ryhtyi uuden vaihtoehdon eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi.
Ylen tänään, torstaina julkaisema kannatusmittaus näyttää ensimmäistä kertaa, millaisen tuen kansalaiset antaisivat nyt molemmille ryhmille. Perussuomalaisten kannatus näyttää hieman kasvaneen edellisestä mittauksesta, kun se on tullut ylöspäin 0,7 prosenttiyksikköä, mutta uuden vaihtoehdon kannatus jää eduskuntaryhmistä pienimmäksi, kannatus kipuaa 2,3 prosenttiin.
– Tämä on hyvä tulos perussuomalaisille. Kannatus on hieman kasvanut, vaikka osa joukoista on lähtenyt muille maille, Taloustutkimuksen toimitusjohtaja Jari Pajunen sanoo.
Syyksi Pajunen arvioi perussuomalaisten rivien tiivistymisen.
– Kannatus on varmasti tullut maahanmuuttokriittisiltä. Siellä varmasti on perussuomalaisista pois lähteneitä, jotka ovat nyt palaamassa takaisin, Pajunen sanoo.
Oman vahvistuksensa tulkinnalle antaa kantansa ilmottaneiden määrä, mikä on kasvanut sitten viime mittauksen. Kun Ylen kyselyssä toukokuussa hieman alle 61 prosenttia ilmoitti kantansa, tällä kertaa vastaava lukema oli 65.
Osa näyttääkin tulleen katsomosta takaisin politiikan pariin.
Sen sijaan uuden vaihtoehdon kannattajien silmin kannatusmittaus jättää toivomisen varaa.
– Kysymyksessä on uusi puolue. Ehkä tunnettuus ei ole vielä tarpeeksi laajaa, Pajunen sanoo.
Kannatusmittauksessa kansalaisilta on kysytty, mitä puoluetta he äänestäisivät, jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt. Haastatteluissa ei annettu vastaajille vastausvaihtoehtoja.
Metodi on sama kuin aiemmissa kyselyissä ja siitä on etua tunnetuille puolueille.
Tällä kertaa Ylen kannatusmittaus on tehty edelliskertoja lyhyemmässä ajassa ja otos on 1 710 henkilöä pienempi kuin toukokuun mittauksessa. Tämän vuoksi virhemarginaali on edelliskertoja suurempi, 2,8 prosenttiyksikköä.
Kärkisijat jaettiin uudestaan
Kolmen kärjessä on tapahtunut muutoksia sekä sijoituksissa että kannatuksissa. Kokoomus johtaa, SDP kiilaa toiseksi ja keskusta putoaa kolmanneksi.
Kärkikolmikosta ainoastaan kokoomus nostaa kannatustaan 0,8 prosenttiyksiköllä. SDP:n kannatus putoaa 0,6:lla ja keskustan 1,4 prosenttiyksiköllä.
– Kokoomus pääsi profiloitumaan hallituskriisissä. Se on varmasti tässä takana, Pajunen toteaa.
Useiden politiikan tarkkailijoiden mukaan kokoomus näytti suhtautuvan nuivemmin Jussi Halla-ahon perussuomalaisten ottamiseen hallitukseen kuin keskusta.
Keskustan ja demarien tulokseen puolestaan vaikuttaa uusi tulokas puoluekentässä. Jos perussuomalaisten ja uuden vaihtoehdon kannatus lasketaan yhteen, niiden kannatus on noussut kolmella prosenttiyksiköllä verrattuna perussuomalaisten toukokuun lukemaan.
– Kun kyse on nollasummapelistä, niin jostakin kannatus on pois. Todennäköisesti perussuomalaisten ja uuden vaihtoehdon kannatus on pois keskustalta ja demareilta, Pajunen arvioi.
Mittauksessa vihreät säilyttää historiansa huippulukemat ja vasemmistoliiton kannatus hieman putoaa edellisestä. Kristilliset säilyttää asemansa ja RKP:n kannatus laskee 0,8 prosenttiyksikön verran.
Useampi voisi äänestää uutta vaihtoehtoa
Yle kysyi kaikilta mittaukseen vastanneilta, voisivatko he äänestää joko perussuomalaisia tai uutta vaihtoehtoa. Vastauksien perusteella näyttää, että uuden vaihtoehdon kannatuspotentiaali on suurempi kuin perussuomalaisten.
Seitsemän prosenttia voisi äänestää perussuomalaisia, 11 prosenttia uutta vaihtoehtoa ja kuusi prosenttia kumpaa tahansa.
– Perussuomalaiset on aika kiinteä paketti ja sieltä on aika vaikea löytää täysin uutta kannattajakuntaa, Pajunen sanoo.
Pajunen arvioikin, että uudella vaihtoehdolla ”yleispuolueena on suurempi kannatuspotentiaali kuin perussuomalaisilla”.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti