torstai 8. kesäkuuta 2017

Venäjä kiistää hakkeroinnin – Millainen toimija Venäjän sotilastiedustelu GRU on?

Mitäpä tuohon muuta sanomaan/kirjoittamaan...


Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:


Venäjä kiistää hakkeroinnin – Millainen toimija Venäjän sotilastiedustelu GRU on?

Vuodetussa NSA-dokumentissa nimetty sotilastiedustelupalvelu GRU on yksi Venäjän salaisimmista toimijoista.
Venäjän sotilastiedustelun keskuselin (GRU)

Vladimir Putin ja Sergey Ivanov.
Venäjän sotilastiedustelu GRU ei juurikaan päämajaansa päästä toimittajia ja kuvaajia, mutta marraskuussa 2006 kuvaajat pääsivät presidentti Putinin seurueen mukana katsomaan uutta päämajarakennusta. Batman-logoa muistuttava merkki on GRU:n tunnus.Dmitry Astakhov / ITAR-TASS / EPA
Venäjä kiisti jälleen tiistaina osallisuutensa Yhdysvaltain vaalihakkerointeihin. Tällä kertaa syytökset torjui Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov, joka totesi, ettei Kremlin tietoon ole tullut pitäviä todisteita hakkerointiin osallistumisesta.
Tällä kertaa syytökset kohdistuvat Venäjän sotilastiedustelupalvelu GRU:hun, jonka Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusvirasto NSA uskoo yrittäneen tunkeutua USA:n vaalijärjestelmiin useita kuukausia ennen vaaleja.
Asia tuli julkisuuteen The Intercept -julkaisulle vuodetusta aineistosta. Väite ei ole täysin uusi, sillä Venäjän sotilastiedustelupalvelun rooli oli esillä jo USA:n vuodenvaihteessa julkaisemassa tiedusteluraportissa.

Salaisin kaikista

Sotilastiedustelupalvelu GRU koostuu noin 20 osastosta, joilla on kullakin omat vastuualueensa, kuten "Eurooppa" tai "NATO". Organisaatio on perustettu jo vuonna 1918 Puna-armeijan palvelukseen.
GRU:n virallisiin tehtäviin kuuluu tiedustelutiedon toimittamisen lisäksi Venäjän politiikkaa tukevien olosuhteiden takaaminen.
Toisin kuin lähes kaikilla muilla Venäjän valtiollisilla elimillä, GRU:lla ei ole lainkaan PR-osastoa. Venäjän turvallisuuspalveluihin perehtyneet toimittajat Andrei Soldatov ja Irina Borogan nimittävät GRU:ta kaikista salaisimmaksi tiedustelupalveluksi.

Useiden hakkeriryhmien uskotaan saavan rahoitusta valtiolta

Venäjän suurimman tietoturvapalvelun Kaspersky Labin kotimaan tutkimusten johtaja Jurii Namestnikovin mukaan GRU:n hakkerointikapasiteetista ei ole tietoa. Kaspersky Lab on tutkinut venäläisiä hakkeriryhmiä, joiden uskotaan saavan rahoitusta valtiolta.
Sellaisia ovat esimerkiksi Fancy bear ja Cozy bear, sekä myös Suomen ulkoministeriötä vakoillut verkkovakoiluryhmä Turla.
– Uskomme niiden olevan valtion rahoittamia muun muassa siksi, että niiden koodi on niin laadukasta ja ne käyttävät tiettyjä järjestelmiä, Namestnikov sanoo Ylen haastattelussa.
Lisäksi ryhmien iskuilla on usein poliittiset motiivit.
Vaikka monet asiantuntijat pitävät kyseisten ryhmien valtiorahoitteisuutta varmana, sitä on vaikea todentaa, sillä ne toimivat valtiollisten elinten ulkopuolella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti