torstai 22. kesäkuuta 2017

Pohdiskelua panos-tuotos/tuotos-panos osa-alueella...

Pikkupätkä Wikipediatekstiä:

Tuottavuus

Tuottavuus on taloustieteessä tuotannon tehokkuuden tärkeä mitta. Tuotanto on aina prosessi ja sen tuottavuutta mitataan tuotoksen ja panoksen suhteella tuotos per panos. Kun tuotannon kehittämisen seurauksena tuotos per panos -suhde eli tuottavuus kasvaa, tuotannossa saadaan enemmän aikaan vähemmällä. Kun tuotannossa saadaan aikaan enemmän vähemmällä, taloudelliseen yhteisöön syntyy lisätuloja tai lisäarvoa. Lisäarvo ja lisätulot johtavat yhteisössä suurempaan tarpeiden tyydyttämisen asteeseen, jota yleisesti pidetään hyvinvoinnin tärkeänä mittana.
Tärkeimmät tuotantomuodot ovat
  • markkinatuotanto (yritystoiminta)
  • julkinen tuotanto ja
  • tuotanto omiin tarpeisiin kotitalouksissa.
Tuotannon tuottavuus on markkinatuotannossa tärkeä tulonmuodostuksen tekijä, jota usein voidaan myös mitata ja ymmärtää kvantitatiivisena suureena. Julkisessa tuotannossa ja kotitalouksien tuotannossa tuottavuus tarkoittaa sitä kuinka paljon ja minkälaista tarpeentyydytystä saadaan käytetyillä tuloilla. Tässä artikkelissa tarkastellaan ainoastaan markkinatuotannon tuottavuutta.
Markkinatuotannon prosessi koostuu kahdesta prosessista eli tulon tekemisen ja tulon jakamisen prosessista. Tulon tekeminen tapahtuu tuottavuuden ja tuotantovolyymin yhteisvaikutuksesta ja aikaansaadut tulot jaetaan tulon jakamisen prosessissa tuotannon sidosryhmille ja omistajille.
Tuottavuus voidaan parhaiten kuvata yksittäisessä tuotantoprosessissa, jossa voidaan edellyttää, että tuotoksia ja panoksia mitataan harhattomasti. Tässä artikkelissa esitetään harhattomaan mittaukseen perustuva tuottavuuden määrittely. Määrittelyssä käytetään hyväksi tuotantomallia, joka kuvaa tuotannon tulonmuodostusta.

Jne. ...
______________________________________________________________________
Edellinen on eräänlainen "aasinsilta" huhtikuussa käytyihin kuntavaaleihin. Niin kuin olen aikaisemmin kirjoittanut, olen ollut Kemissä kuntavaaleissa mukana vuosina 2000, 2004, 2008, 2012 ja 2017. 
Kolmen viimeksi käydyn vaalin osalta vaalibudjettini on ollut tasan sata (100) euroa (€). Kaksissa aikaisemmissa vieläkin vähemmän.

Edellä mainitusta summasta meni 90€ taustaryhmittymälleni. Tavallaan en henkilökohtaisesti markkinoinut itseäni juuri ollenkaan. Tosin onhan minulla Blogisivuni ja intouduin Facebookiin ja pistin liikkeelle A4-mainoksia.
Toki taustaryhmittymäni on liikutellut yhteismainonnan osalta markittäviä rahamääriä. Se on asia erikseen...

Sain vaaleissa 43 ääntä, joten suoran jakolaskun perusteella "yksi ääni maksoi" minulle 2,33 euroa ja muutaman tunnin osallistumisen erilaisissa ulkoilmavaalitapahtumissa.

Pohdiskelin kyllä alupitäen pistäväni rahaa vaalimainontaan huomattavasti enemmän, jopa tuhansia euroja > lehtimainonta ja valotaulut. 
Se olisi ollut täysin mahdollista. Päädyin kuitenkin pohdiskeluissani siihen, että minun tapauksessani huomattavasti suurempikaan äänimäärä ei olisi juuri tuonut muutosta nykyiseen kunnallispoliittiseen asemaani. Niin sanotun sitoutumattoman rooli on sitä...



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti