keskiviikko 17. lokakuuta 2018

..Tutkiva sivusto Bellingcat jäljitti yli 300 venäläisen agentin nimet internetistä – ”Saa presidentti Putinin näyttämään hölmöltä”

Mitäpä tuohon muuta sanomaan/kirjoittamaan...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Ulkomaat

Tutkiva sivusto Bellingcat jäljitti yli 300 venäläisen agentin nimet internetistä – ”Saa presidentti Putinin näyttämään hölmöltä”

Epäiltyjen sotilastiedustelijoiden nimet löytyivät autojen rekisteritietokannoista.



VENÄJÄN sotilastiedustelu GRU on joutunut nöyryytyksen kohteeksi, sillä yli kolmensadan tiedustelun palveluksessa mahdollisesti työskentelevän nimet on paljastettu internetin julkisia tietopankkeja hyödyntäen, uutisoi brittilehti The Telegraph.

Nimilistan löytymistä edelsi Britannian ja Hollannin paljastus, jonka mukaan neljä venäläistä GRU:n agenttia suunnitteli viime kuussa verkkohyökkäystä kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n palvelimiin. HS uutisoi asiasta torstaina. Britannian oikeusministeriö julkaisi neljän epäillyn venäläishenkilön nimet.

TUTKIVAA journalismia tekevä Bellingcat-sivusto selvitti tämän jälkeen venäläisen The Insiderin kanssa, ovatko brittiviranomaisten julkaisemat venäläisnimet todellisia. Nimien uskottiin olevan peitenimiä, mutta Bellingcatin selvityksen mukaan nimet ovat aitoja.

Tämän lisäksi Bellingcat löysi 305 muun henkilön nimet, joiden arvellaan olevan Venäjän sotilastiedustelun palveluksessa. Kaikkien heidän uskotaan työskentelevän tai työskennelleen GRU:n yksikössä 26165, jonka myös Venäjä-tutkintaa vetävä erikoissyyttäjä Robert Muelleron maininnut raporteissaan.

BELLINGCAT löysi verkon julkisista tietokannoista tiedon, jonka mukaan yhden epäillyn GRU-hakkerin osoitteeksi oli vuonna 2011 merkitty Venäjän puolustusministeriön sotilasakatemian osoite. Oppilaitos tunnetaan nimellä GRU:n konservatorio.

Bellingcat selvitti myös, että yhden epäillyn nimiin oli rekisteröity Lada-merkkinen auto. Auton omistajan osoitteeksi oli merkitty sama osoite Moskovassa, missä sijaitsee GRU:n yksikkö 26165:n päämaja. Autojen rekisteritietokannasta pystyi löytämään loputkin 305 auton omistajaa, jotka olivat ilmoittaneet osoitteeksi GRU:n päämajan osoitteen.

Kaikkien nimien yhteydessä löytyivät myös henkilöiden passitiedot ja useimmissa tapauksissa myös matkapuhelinnumerot. Kaikki tiedot kaivettiin esille julkisesta autorekisteritietokannasta.

Telegraphin mukaan on mahdollista, että rekisteröimällä yksityisauton GRU:n osoitteeseen on mahdollista välttää autovero tai sakkomaksut.

BRITTILÄINEN kansanedustaja ja ulkoasiainvaliokunnan jäsen Bob Seely piti paljastusta osoituksena GRU:n epäammattimaisuudesta.

”Se todistaa, ettei heillä todennäköisesti ole ammatillista kykyä valtionvastaiseen toimintaan – he eivät tunne edes perusasioita jälkien peittelystä. Toiminta on hyvin huolimatonta ja saa presidentti Putinin näyttämään hölmöltä”, Seely kommentoi The Telegraphille.

”Meidän pitää selvittää nyt, missä kaikkialla nämä henkilöt ovat matkustaneet”, Seely lisäsi.

Entinen venäläinen diplomaatti ja ajatushautomo Carnegie Moscow Centerin tutkija Aleksandr Baunov arvioi The Telegraphille, että Venäjän sotilastiedustelu GRU on jäänyt kauas jälkeen länsimaisista tiedustelupalveluista, eikä ole riittävän valmistautunut niihin haasteisiin, joita Venäjä on kohdannut Krimin valtaamisen jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti