Kirjoitin edellisen osan loppupuolella mm. seuraavaa:
Kyllähän tuo ylitys-sana oli tullut tutuksi jo edellisessä lautakunnassa eli kulttuuriasiainlautakunnassa vuosina 2001-2004. Tosin siellä euromäärät kaiken kaikkiaan olivat aika lailla toista kokoluokkaa, pienemmät.
Lisäksi raami-käsite alkoi olla kirosanan tapainen mutta...
Lienee tarpeellista siirtyä kuluvaan vuoteen 2005.
Vuoden 2005 käyttösuunnitelma ja toiminnalliset tavoitteet vuosille 2005-2008
Kaupunginvaltuusto oli hyväksynyt kokouksessaan 13.12.2004 sosiaali- ja terveyspalveluiden vuoden 2005 talousarvion. Talousarvion menomäärärahojen suuruus oli noin 53,2 miljoonaa euroaja tulomäärärahojen noin 6,1 miljoonaa euroa. Menomäärärahat olivat 841.000 euroa pienenmmät kuin mitä sosiaali- ja terveyslautakunnan talousarvioehdotus. Tulomäärärahat olivat lautakunnan esittämässä muodossa.
Mikäli oikein muistan, kokeneiden lautakunnanjäsenten sanomana > tuttu tilanne, punakynä oli käynyt - taas kerran, silä Kemin kaupungin taloudellinen tilanne ei siihen(kään) maailman aikaan ollut erityisen hyvä...
Pienenä vertailukohtana mainittakoon, että vuoden 2017 talousarviossa sosiaali- ja terveyslautakunnan nettomenot ovat noin 78 milj. euroa, josta erikosissairaanhoidon osuus on noin 36 milj. euroa. Kemin kaupungin talousarvio kokonaisuudessaan on noin 170 milj. euroa, mikäli olen oikeilta riveiltä lukuja silmäillyt. Ne ovat suuria summia...
Tuntuu siltä, että en oikein pääse tässä tekstisarjassa juuri nyt eteenpäin. Nuo muisteltavat asiat tuntuvat niin suurilta.
________________________________________________________________________
Suora lainaus: Kaupunginvaltuuston talousarviokirjassa todetaan kaupungin taloudellisen tilannteen heikentyminen aiemmasta. Tämä muodostaa suuren haasteen sovittaa yhteen kaupunkilaisten palvelutarpeet, olemassa oleva palvelurakenne sekä talouden perusrakenteen korjaus.
... terveydenhuollon tuottavuutta on nostettava. Edelleen talousarviokirjassa mainitaan, että vanhusten palveluja, kuten kotipalveluja ja tuettua asumista, on sen sijaan jatkuvasti lisättävä.
Talousaeviokirjassa todetaan sosiaali- ja terveyspalvelujen osalta seitsemän (7) osaisessa tekstissä seuraavan valtuustokauden ydinkohdat.
Sosiaali- ja terveyspalveluiden vuosien 2005-2008 painopistealueiksi kaupunginvaltuusto on määritellyt seuraavat:
- terveyspalveluiden ja vanhuspalveluiden rakennemuutos
- lasten, nuorten ja perheiden tukeminen
- hyvinvoinnin lisääminen syrjäytymistä ehkäisemällä
Terveyspalveluissa toteutui 1.3.2005 alkaen merkittävä valtakunnallinen muutos ns. hoitotakuun myötä.
Se oli kova haaste Kemissäkin ja merkitsi sairaanhoitaja- ja lääkäriresurssien lisäämistä.
Sosiaali- ja terveyslautakunta kävi laajan keskustelun em. asiakokonaisuuksista ja hyväksyi päätösehdotuksen.
Ensimmäisen kokouksen esityslistalla oli myös Vuoden 2005 talousarvioon liittyvien erillisselvitysten laadinta/työryhmien perustaminen.
Perustettiin seuraavat työryhmät ja niiden kokoonpanot:
- Terveyskeskuspäivitys-työryhmä
- Yksikköjohtajajärjestelmä-työryhmä
- Lääkäripalveluiden keskittämistyöryhmä
- Työterveyshuollon alueellinen palvelujärjestelmä > seudullinen työryhmä
- Peiponpesän toimintaa selvittelevä työryhmä
Kaikkiin edellä oleviin työryhmiin esitetyt/valitut henkilöt edustivat vahvaa ammattiosaamista. Luonnollisesti kokoonpanoissa oli myös johtavien virkamiesten edustus.
Esityslistalla oli myös Hoitoon pääsyn turvaaminen/ns. hoitotakuu
Erittäin laaja ja tärkeä asiakokonaisuus, johon saadun selvityksen mukaan Kemissä oli valmistauduttu syksystä 2004 alkaen.
Hoitoonpääsyn turvaamisen toimenpiteet Kemin kaupungin terveyskeskuksessa:
1 YHTEYDENSAANNIN HELPOTTAMINEN
2 SAIRAANHOITAJIEN VASTAANOTTOTOIMINNAN VAHVISTAMINEN
3 LÄÄKÄREIDEN TYÖN UUDELLEENARVIOINTI/LÄÄKÄRIRESURSSIT
4 ENSIHOIDON TYÖNTEKIJÖIDEN OSAAMISEN HYÖSYNTÄMINEN PÄIVYSTYKSESSÄ
5 LÄÄKÄRIPALVELUIDEN VAJEEN OSTAMINEN ULKOPUOLISILTA PALVELUN TUOTTAJILTA
6 VÄESTÖN TIEDOTTAMINEN
Edellä on vain otsikot, joita en ala avaamaan ainakaan tässä yhteydessä enempää.
Näin jälkikäteen esityslistaan liittyviä asiakokonaisuuksia lukiessani/muistellessani ne tuntuvat aika lailla tutuilta. Tutuilta osittain myös siksi, että monet asioista ovat tulleet edelleen toistamiseen vastaan myös valtuustokaudella 2013-2017 ollessani sosiaali- ja terveyslautakunnassa Raimo Keskikallion henkilökohtaisena varajäsenä. Osallistuin muutamiin em. valtuustokauden kokouksiin...
Pienenä yksityiskohtana todettakoon, että valtuustokauden 2005-2008 ensimmäisessä sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksen esityslistassa oli 27 pykälää/asiakohtaa. Tuo edellä mainittu Hoitoon pääsyn turvaaminen/ns. hoitotakuu oli 18. ...
Olen seurannut viime aikoina Facebook-sivustolta nuorten kaupunginvaltuutettujen, "keltanokkien" meuhkaamista ja estotonta irrottelua. Heidän tekstejä lukiessani tulee mieleen, että heidän olisi syytä käydä edes siteeksi läpi, mitä mm. sosiaali- ja terveyslautakunnassa on aikanaan tehty/vähintäänkin pyritty tekemään.
Aivan viime aikoina sana vaikuttavuus on noussut voimakkaasti esiin. Kyllä sille veroeurolle on haettu aina faktisesti vaikuttavuutta...
Pohdiskelu jatkuu myöhemmin...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti