tiistai 1. syyskuuta 2020

Ihmiselämän marssijärjestys...

Olen kirjoittanut tästä aikaisemminkin - takavuosikymmeninä lehtien yleisönosastoillekin - eli ihmiselämän marssijärjestyksestä.

Se on kummallinen ja osittain vääränlainenkin. Miksi? Siksi, että esimerkiksi perhettä perustettaessa pitäisi olla kohtuuhintainen, riittävän tilava asunto sopivalla etäisyydellä esim. päivähoitopaikasta, koulusta  ja harrastusmahdollisuuksista.

Mikäli julkisia kulkuneuvoja ei ole käytettävissä, pitäisi olla mahdollisuus hankkia asiallinen kulkuneuvo, meidän olosuhteissamme se lienee esim. tila-auto.

Perhe-elämän alkuvaiheissa usein ollaan yhden ihmisen ansiotulon varassa, joten esim. matkustamiseen, lomailuun ei välttämättä ole juurikaan mahdollisuuksia. Puhumattakaan mahdollisuudesta hankkia esim. kesämökkiä tai vastaavaa...

Kuulen jo aivan selvästi monen lukijan jupisevan: Johan ovat kovat vatimukset! Miksi kirjoitan vain perheistä? Suomessakin on paljon yksinäisiä ihmisiä. Totta mutta suurin osa on kuitenkin edelleen perheellisiä. 

Mielestäni edellä mainitut vaatimukset eivät ole kovat vaan asialliset, oikeastaan kohtuulliset.

Elämäntilanteen muuttuessa edellä mainitut asiat ohjautuvat kohdalleen, mikäli perheen vanhemmat ovat saaneet olla työnsyrjässä kiinni ja lapset kouluttautuneet ammatteihin.

Mahdollisesti asunto- ja muut velat on onnistuttu maksamaan.

Lasten lähdettyä maailmalle tilanne muuttu olennaisesti. Myöhäisemmässä vaiheessa vanhempien eläköityessä he mahdollisesti asuvat tilavassa huoneistossa, omistavat kesämökin, käyvät säännöllisesti lomamatkoilla ja vaihtavat autoa parin-kolmen vuoden välein. Ovat mahdollisesti intoutuneet pörssisijoittamisestakin... 

Kaikki taloudellisesti on lähestulkoon mahdollista, mikäli fyysisesti ja henkisesti ollaan vielä jotakuinkin kopillaan.

Lapset lapsenlapsineen käyvät "vanhuksia" kukaties silloin tällöin katsomassa - hyvä niin.

Jotenkin tuota ihmiselämän marssijärjestystä olisi syytä tasoittaa. Mikäli olen oikein ymmärtänyt, lapsiperheiden asema on kaikkien eduskuntapuolueiden tavoitteissa priorisoitu korkealle...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti