perjantai 25. toukokuuta 2018

Hollanti ja Australia: Venäjä vastuussa MH17-koneen tuhosta

Mikäli komentoketjussa edetään normaalisi niin viime kädessä vastuun kantaja ja tuomittava on Venäjän armeijan ylipäällikkö eli presidentti Vladimir Putin. 

Miten prosessi etenee tästä eteenpäin. Valistunut arvaukseni on, että Venäjä jäätyään rysän päältä kiinni = savuava ase kädessä joutuu myöntämään tyyliin: Saattaa olla mahdollista, että kukaties sen ja sen yksikön komentaja on tulkinnut asian omapäisesti virheellisesti. Hänet on vapautettu tehtävästään... sen pituinen se.  

Tyytyykö maailma edellä olevan tyyppiseen "tunnustukseen" ja "tuomioon"? Toivottavasti ei...


Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:

Hollanti ja Australia: Venäjä vastuussa MH17-koneen tuhosta

Maiden kannanotto saattaa johtaa oikeustoimiin.
Malaysia Airlinesin lento 17
Malesialaisen lentokoneen osa.
Malesialaisen lentokoneen osa lähellä Grabovon kylää 20. heinäkuuta 2014Robert Ghement / EPA
Venäjän valtio on laillisesti vastuussa vuonna 2014 tapahtuneesta malesialaisen matkustajakoneen alasampumisesta, sanovat Hollannin ja Australian hallitukset tiedonannossaan.
Lausunto on seurausta kansainvälisen rikostutkintaryhmän raportista, joka julkistettiin eilen torstaina. Tutkijat toteavat, että venäläisvalmisteinen Buk-ilmatorjuntaohjus, joka koneen pudotti, oli ollut Venäjän armeijan ilmatorjuntaprikaatin hallussa.
Ohjus ammuttiin Ukrainan maaperältä, venäläismielisten kapinallisten hallussa olleelta alueelta. Ohjus oli tuotu paikalle autokolonnassa, jossa kaikki ajoneuvot kuuluivat Venäjän armeijalle.
– Valtion saaminen vastuuseen on hyvin hankala laillinen prosessi, hallitusten lausunnossa todetaan.
Hollanti ja Australia pyytävät Venäjää käynnistämään dialogin, joka "johtaisi ratkaisuun ja toisi oikeutta MH17-koneen tuhon aiheuttamaan valtavaan kärsimykseen".
Hollanti ja Australia saattavat käynnistää oikeustoimet Venäjää vastaan. Venäjä on jatkuvasti kiistänyt osallisuutensa turmaan.
Britannian ulkoministeri Boris Johnson puolestaan kommentoi, että Venäjän hallituksen on vastattava toimistaan.
Johnsonin mukaan Kreml näyttää uskovan, että se voi toimia ilman rangaistuksia.
Venäjä kiistää olevansa vastuussa koneen alasampumisesta.
Ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan Hollannilla ei ollut todisteita, jotka tukevat sen väitteitä. Lavrov on keskustellut asiasta Hollannin ulkoministerin Stef Blokin kanssa.
Kremlin tiedottajan Dmitri Peshkovin mukaan Venäjä on suljettu pois kansainvälisistä tutkinnoista eikä Venäjä siksi luota niiden tuloksiin.
Peshkov myös syytti Ukrainaa siitä, ettei se kieltänyt lentämistä sotatoimialueella.
Bellingcat-järjestö on julkistanut oman malesialaiskonetta koskevan raporttinsa. Järjestö sanoo tunnistaneensa henkilön, joka päätti koneen ampumisesta.
Lähteet: REUTERS, AFP, AP

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti