lauantai 17. helmikuuta 2018

Reuters: Yhdysvaltain ilmaiskussa kuoli ja haavoittui noin 300 venäläistaistelijaa...

Sota Syyriassa ja Irakissa jatkuu. Toivottavasti ei taas laajene. Suurvaltojen lisäksi siihen osallistuu kymmeniä eri ryhmittymiä ja lähinaapureita. "Kaikki taistelevat kaikkia vastaan" - tuntuu näin maallikon silmin toteutuvan...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Ulkomaat

Reuters: Yhdysvaltain ilmaiskussa kuoli ja haavoittui noin 300 venäläistaistelijaa – Venäjä kiistää tiedot ”länsimedian disinformaationa”

Kommersant: Venäläisten sotilaslähteiden mukaan hyökkäyksen takana olisi ollut ”al-Assadia nyt tukeva paikallinen suuryrittäjä”, joka halusi saada Yhdysvaltain tukemien kurdien hallitsemat öljykentät itselleen. Yhdysvaltain tulituki kurdeille tuli yllätyksenä.


Syyrian kurdijoukot keskustelivat amerikkalaissotilaiden kanssa Syyrian pohjoisosissa viime huhtikuussa.
POHJOIS-SYYRIASSA viime viikolla käydyssä taistelussa kuoli ja haavoittui noin 300 venäläistaistelijaa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Reutersin mukaan miehet olivat palkkasotilaita, jotka työskentelevät Kremliin kytköksissä olevalle turvayhtiölle.

Useat viestimet ovat tällä viikolla kertoneet venäläistaistelijoiden korkeista uhriluvuista viime viikon keskiviikkona Pohjois-Syyriassa käydyssä taistelussa.

Virallinen Venäjä on ollut asiasta vaitonainen. Sen mukaan miehet eivät olleet osa Syyriassa olevia Venäjän joukkoja, joten sillä ei ole asiasta tietoa. Torstaina Venäjän ulkoministeriö ilmoitti, että sen mukaan viime viikon keskiviikon taistelussa olisi kuollut viisi venäläistä. Sen jälkeen ministeriön edustaja sanoi venäläislehti Kommersantille, että puheet suuresta uhriluvusta ovat ”länsimedian klassista disinformaatiota”.

TAISTELU käytiin viime viikon keskiviikkona.

Yhdysvaltain mukaan Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia tukevat joukot aloittivat silloin hyökkäyksen kohti kurdijoukkojen tukikohtaa Syyrian pohjoisosissa.

Yhdysvallat tukee kurdeja. Tukikohdassa oli hyökkäyksen alkaessa myös yhdysvaltalaisia neuvonantajia.

Yhdysvallat pysäytti hyökkäyksen muun muassa ilmaiskuilla hyökkäävin joukkoihin. Yhdysvaltain mukaan se oli ollut yhteydessä Venäjän Syyrian-joukkoihin, jotka hyväksyivät hyökkääjien pommittamisen.

Kommersantille aiemmin viikolla puhuneet venäläiset sotilaslähteet sanoivat, että hyökkäyksen takana olisi ollut ”al-Assadia nyt tukeva paikallinen suuryrittäjä”, joka sotilaslähteiden mukaan haluaa saada kurdien hallitsemat öljykentät itselleen. Venäjän armeija oli näiden lähteiden mukaan vastustanut hyökkäystä.

Yhdysvaltain apu kurdijoukoille tuli hyökkääjille ilmeisesti yllätyksenä, jotka olivat laskeneet pärjäävänsä kurdijoukoille.

REUTERS kertoo haastatelleensa muun muassa venäläisten sotilassairaaloiden lääkäreitä sekä ihmisiä, jotka ovat kytköksissä sopimustaistelijoita välittäviin turvayhtiöihin.

Sen lähteiden mukaan Yhdysvaltain pommittamat hyökkääjät koostuivat kuitenkin lähes kokonaan venäläisistä sopimustaistelijoista. Mukana oli joitakin syyrialaisia ja iranilaisia, mutta lähinnä hyökkäystä tukevissa rooleissa.

Kasakkaryhmän johtaja Jevgeni Šabajev kertoi vierailleensa haavoittuneiden tuttaviensa luona keskiviikkona puolustusministeriön sairaalassa Moskovan ulkopuolella.

Hänen mukaansa haavoittuneet kertoivat, että hyökkäykseen osallistui noin 550 venäläistä taistelijaa. Myös Kommersant on aiemmin kertonut joukon koon olleen noin 600 miestä.

Haavoittuneita on evakuoitu sairaalahoitoon Venäjälle, Reutersin sairaalalähteiden mukaan erityisesti viime viikon perjantaina ja lauantaina.

VENÄJÄ aloitti sotilasoperaation Syyriassa syyskuussa 2015. Operaatio tuki Syyrian presidentti al-Assadia, jonka asema vahvistuikin huomattavasti sen ansiosta. Syyrian armeija on saanut ison osan maasta hallintaansa Venäjän sotilasoperaation ansiosta.

Venäjän virallisten joukkojen lisäksi Syyriassa on useiden venäläismedioiden mukaan ollut jopa tuhansia venäläisiä sopimustaistelijoita. Heistä merkittävän osan kerrotaan olevan Wagner-nimisen yrityksen palveluksessa.

Venäjän mukaan sillä ei ole mitään tekemistä näiden taistelijoiden mukaan.

Useat lähteet ovat kuitenkin kertoneet eri viestimille, että taistelijat ovat tiiviissä yhteistyössä Venäjän joukkojen kanssa. Yleisen käsityksen mukaan Venäjä käyttää sopimustaistelijoita, koska näin kaatuneiden määrä saadaan pidettyä matalana.

Sopimustaistelijoiden uhrilukuja ei tarvitse julkaista toisin kuin varsinaisten sotilaiden.

YHDYSVALLAT ja Venäjä tukevat eri puolia Syyrian sodassa.

Sen vuoksi ne ovat rakentaneet erilaisia viestijärjestelmiä varmistaakseen, etteivät Yhdysvaltain ja Venäjän omat joukot törmää sodassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti