maanantai 5. helmikuuta 2018

Pitääkö jogurttipurkki pestä tai hedelmäpussin metalliosa irrottaa?

Tiesitkö tämän?

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Kotimaa

Pitääkö jogurttipurkki pestä tai hedelmäpussin metalliosa irrottaa? Asiantuntija vastaa yhdeksään kysymykseen muovin kierrättämisestä

Mihin muoviroska pitää viedä ja kelpaako kaikki muovi kierrätykseen? HSY:n ympäristöasiantuntija vastaa.Yvonne Thesleff toi muovia ja kartonkia Maneesikadun kierrätyspisteeseen Helsingin Kruununhaassa viime perjantaina. ”Kierrätysastioita olisi hyvä olla enemmän”, Thesleff kertoi.
MAAILMAN meriin päätyy vuosittain 12 miljoonaa tonnia muovijätettä. Se on niin käsittämättömän suuri luku, ettei sitä pysty ymmärtämään.

Iso osa tästä muovijätteestä syntyy kuluttamisen sivutuotteena, pakkausjätteenä. Kolmasosa mereen päätyvästä jätteestä on juomapakkauksia, kuten muovisia vesipulloja, jotka ihmiset heittävät ympäristöön.

VUONNA 2016 Suomessa syntyi pantitonta muovipakkausjätettä yhteensä 107 000 tonnia. Kierrätykseen tästä päätyi vajaat 16 800 tonnia, joka on noin 15,7 prosenttia kokonaisjätemäärästä.

Kysyimme Helsingin seudun ympäristöpalveluista vastaavan HSY:n ympäristöasiantuntija Minna Partilta, miten muovia tulisi lajitella oikeaoppisesti.

Mitä muovia voin viedä muovinkeräysastiaan?

”Astioihin kerätään pakkausmuovia, eli kaikki se muovi, johon esimerkiksi elintarvikkeet on pakattu. Keräysastioihin ei voi toimittaa muita muoviesineitä kuten keittiövälineitä tai leluja. Myöskään PVC-muovia ei voi keräysastiaan laittaa, mutta sitä esiintyy pakkauksissa harvoin.

Vaarallisen jätteen pakkaukset, esimerkiksi moottoriöljykanisterit, eivät myöskään kuulu muovinkeräykseen, sillä niihin saattaa jäädä ainejäämiä.”

Voiko kierrätykseen tuoda sekä pehmeää että kovaa muovia?

”Tärkein kriteeri on tyhjä ja puhdas pakkausmuovi. Muovin laadulla ei ole väliä, lukuun ottamatta PVC-muovia. Muovijäte erotellaan laadun mukaan muovijalostamossa.

Muovin jatkojalostaja kuitenkin toivoo, että erotettavissa olevat osat laitetaan keräykseen erillään, esimerkiksi kannet ja korkit irtonaisina. Tämä helpottaa ja nopeuttaa muovilaatujen erottelua.”

Pitääkö jogurttipurkit ja muut elintarvikepakkaukset pestä ennen kuin ne toimittaa keräykseen?

”Äärimmäisen tärkeää on se, että kierrätykseen tuotavat pakkaukset ovat tyhjiä, eikä niissä ole ruokajäämiä. Pakkausten tulee olla suhteellisen puhtaita, mutta roskia ei missään nimessä kannata pestä.

Kierrätyksen ympäristöhyödyt menevät viemäristä alas, jos roskia aletaan pesemään. Kylmällä vedellä voi nopeasti huuhtaista vaikkapa jogurtin jämät, tai talouspaperilla voi pyyhkäistä öljyisen pakkauksen. Toden teolla likainen pakkaus kannattaa mieluummin laittaa sekajätteeseen.”

Mitä jos pakkauksessa on käytetty muovin lisäksi esimerkiksi metallisia osia, pitääkö ne kierrättää erikseen?

”Mikään ei estä erottelemasta metalliosia erikseen, mutta täysin pakollista se ei ole. Pääsääntönä voidaan pitää sitä, että jos pienet metalliosat ovat hyvin tiukasti kiinni, niin ne voi jättää siihen. Esimerkiksi hedelmien verkkopussien metalliset liittimet ovat tällaisia.”

Mihin jätteet päätyvät muovin kierrätyspisteestä?

”Muovijätteen päämäärä on Riihimäellä sijaitseva Fortumin muovijalostamo. Siellä pakkausmuovijätteestä tehdään erinäisten prosessien kautta muoviraetta.

Tästä raaka-aineesta valmistetaan kiertotalouteen esimerkiksi muovikasseja, ämpäreitä tai muovilankkuja.”

Miten omakotitaloasuja voi aloittaa muovin kierrättämisen?

”Selvitä ensimmäiseksi lähin muovin keräyspiste. Pääkaupunkiseudulla niistä vastaa Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy, jolla on noin 50 muovin kierrätyspistettä.

Muoviroskat kannattaa viedä kierrätykseen esimerkiksi kauppareissun yhteydessä. Autolla ajaminen pelkästään roskien viemiseksi ei ole ympäristön kannalta kovinkaan kannattavaa.

Omakotitaloasukas voi pääkaupunkiseudulla myös tilata muovin keräysastian omaan pihaan sekajätteen lisäksi, mutta se tulee aika kalliiksi.”

Miten kerrostalossa asuva voi hankkia taloyhtiöön muovin keräysastian?

”Palautetta voi antaa omalle taloyhtiön isännöitsijälle tai taloyhtiön hallitukselle. Riippuen taloyhtiön koosta, muovipakkausten keräysastia saattaa tuoda taloyhtiölle myös säästöjä. Kun muovia kerätään erikseen, voidaan sekajätteen keräämisestä vuorostaan vähentää.

Muovinkeräyspalvelusta syntyvät kustannukset ovat pienemmät kuin samankokoisen sekajäteastian tyhjennys. Mitä suurempi taloyhtiö on, sitä todennäköisemmin saadaan säästöjä aikaiseksi.”

Voiko yksittäinen ihminen vaikuttaa merien muovikuormaan?

”Jokainen ihminen voi miettiä omaa muovinkulutustaan. Tärkein keino ehkäistä muovijätteen päätymistä mereen on kierrättää omat muoviroskat oikein. Missään tapauksessa roskat eivät saisi päätyä luontoon, josta ne usein kulkeutuvat mereen.

Muovijätteen lisäksi mereen päätyy paljon mikromuovia, jota irtoaa esimerkiksi vaatteista ja kosmetiikasta pesuveden mukana. Näiden osalta voi miettiä omia kulutustottumuksia.”

Miksi muoviroska kannattaa viedä ennemmin muovin kierrätyspisteeseen kuin sekajätteeseen?

”Muovin kierrättäminen on ympäristön kannalta hyvä ratkaisu. Vaikka se toimii sekajätteessä hyvänä polttoaineena, on se kuitenkin öljypohjaista eli fossiilista.”

HELSINGISSÄ ja pääkaupunkiseudulla muovin kierrättäminen on kuitenkin ollut haasteellista. Kierrätyssäiliöt pursuilevat ylitäysinä ja niitä on edelleen liian harvassa.

HS:n parin viikon takaisessa artikkelissa syypääksi tilanteeseen paljastui kierrätyksestä vastaavien osapuolten vastuun pallottelu.

Vuoden 2016 alussa vastuu kotitalouksien pakkausjätteen keräämisestä ja kierrätyksestä siirtyi tuottajille. Muovin osalta tämä tuottajayhteisö on Suomen Uusiomuovi oy.

HSY ja monet kuluttajat olisivat halunneet muovin keräyksen kaikkiin kierrätyspisteisiinsä, mutta tuottajayhteisö eli Suomen Uusiomuovi perusti muovinkeräyspisteet vain osaan näistä. Se perustelee kierrätyspisteiden määrän olevan asetuksen mukainen.

Tilanne johtaa tällä hetkellä siihen, että ihmiset ajelevat autoilla etsimässä säiliöitä tuloksetta.

”Kierrätyksen ympäristöhyödyt katoavat, jos roskia lähdetään kuljettamaan erikseen autolla”, sanoo Parti.

”Kannattaa antaa palautetta omalle taloyhtiölle siitä, että muovin kierrätysastia olisi toivottu ja mahdollisuuksien mukaan yhdistää roskien kuljetus esimerkiksi kauppareissuun.”

Jotta Suomen asettamat tavoitteet muovin kierrättämisestä voidaan saavuttaa, pitäisi kotitalouksien käyttämän muovin kierrätysasteen kaksin- tai kolminkertaistua. Tämän toteutuminen vaatii kuitenkin aktivoitumista myös tuottajien osalta, jotta kierrättämisen mahdollisuudet paranevat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti