lauantai 3. helmikuuta 2018

Energiatehokkaat ikkunalasit estävät kännykän käytön uudessa kodissani ...

Hmmmmm - vai niin - uskotko tätä?

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Mielipide    |   Mielipide

Energiatehokkaat ikkunalasit estävät kännykän käytön uudessa kodissani – toistaiseksi olen hoitanut työpuheluni parvekkeella

Energiansäästö on hyvä asia, mutta voitaisiinko sitä toteuttaa niin, ettei tarvitsisi asua luolassa?

MUUTIN vuodenvaihteessa vastavalmistuneeseen taloon. Yksi ensimmäisistä asioista, jotka huomasin, oli puhelimeni toimimattomuus. Ilmoitus ”ei verkkoa” ­aiheuttaa nykyaikana yleensä ahdistusta, ja huomasin sen heti itsessänikin. Koetin suhtautua asiaan tyynesti ja päätin tehdä ajallani jotain muuta. Ehkä puhelimen käytön vähentäminen olisikin toivottu muutos ­heti vuoden alkuun.

Tulin kuitenkin samana päivänä tulokseen, ettei se ollut toivottu muutos: jouduin parkkeeraamaan puhelimeni parvekkeelle pakkaseen, jotta työ­puhelut tai muut tärkeät viestit eivät menisi ohi. Jos halusin itse soittaa jollekulle tai edes lähettää viestin tai tarkistaa sähköpostin, se piti tehdä pakkasessa.

Aloin selvittää asiaa ja soitin muutamalle puhelinoperaattorille kyselläkseni asiasta ja tehdäkseni vikailmoituksen. Sain kuitenkin vain kuulla uudesta hienosta tuotteesta nimeltään selektiivilasi.

Selektiivilasi on energiansäästötalkoiden epäonnistunut yritys parantaa modernien talojen tehokkuutta. Lasin päällä on ohut kerros metallioksideja, ja se päästää lävitseen vain osan sisältä karkaavasta lämpösäteilystä, jotta talo pysyisi lämpimämpänä vähemmällä lämmityksellä. 
Suurin ongelma tässä kuitenkin siis ovat juuri nuo metallioksidit: ne blokkaavat kaiken ulkoa tulevan radiotaajuisen signaalin eli signaalin, jolla puhelimen pitäisi toimia.

Taloyhtiöt tai operaattorit eivät kumpikaan ole valmiita tarttumaan ongelmaan. Jonkun pitäisi kuitenkin olla vastuussa siitä, että asukkaat näissä uusissa taloissa eivät pysty edes puhumaan puhelimeen sisällä. On aika hämmästyttävää, että nykymaailmassa, jossa kommunikaatio on elinehto, joku on keksinyt eristää kodit tältä kommunikaatiolta. Energiansäästö on hyvä asia, mutta voitaisiinko sitä toteuttaa niin, ettei tarvitsisi asua luolassa?

Meri Peltonen 

Helsinki

1 kommentti:

  1. Saattaa olla tottakin. Energiansäästön nimissä on menty joissakin muissakin asioissa älyttömyyksiin.

    VastaaPoista