sunnuntai 4. helmikuuta 2018

Kurdialue oli Syyrian harvinainen menestystarina, mutta nyt sitä moukaroi Turkin hyökkäys...

Sekasorto > käytännössä sota alueella jatkuu. Mielenkiintoiseksi = vaaralliseksi asian tekee se, että Turkki on vienyt joukkoja, hyökännyt suvereenin valtion, Syyrian alueelle...


Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:

Kurdialue oli Syyrian harvinainen menestystarina, mutta nyt sitä moukaroi Turkin hyökkäys – Kurdijohtaja Ylelle: "Turkki etsii tekosyitä hyökätäkseen"

Turkin armeija ja sitä tukevat arabitaistelijat ovat edenneet vain joitakin kilometrejä pohjois-syyrialaisella Afrinin alueella. Turkin mukaan sen joukot ovat vallanneet useita tärkeitä kohteita kurdisisseiltä.
Kurdit

Panssareita jumissa mudassa
Turkki aloittii maahyökkäyksensä Afrinin kurdialueelle vajaat kaksi viikkoa sitten. Ennen sitä alueelle oli tehty useita ilmaiskuja.Sedat Suna / EPA-EFE
Syyrian kurdit valvovat lähes koko Syyrian Turkin-vastaista rajaa, noin 600 kilometrin matkalta, mikä hermostuttaa Turkkia. Nyt Turkki yrittää muuttaa tilannetta kaksi viikkoa sitten alkaneella hyökkäyksellään.
Syyrialainen kurdipoliitikko Salih Muhammad vastaa Skype-puheluun Qamishlin kaupungissa Syyrian ja Turkin rajan pinnassa. Kaupungissa on rauhallista, vaikka lännempänä Afrinissa on käynnissä sota Turkin ja kurdijoukkojen välillä.
– Ihmiset ovat huolestuneita ja seuraavat tarkkaan, mitä Afrinissa tapahtuu. Monet nuoret haluaisivat lähteä Afriniin taistelemaan, Salih Muhammad sanoo.
Käytännössä se voi olla vaikeaa, koska välissä on Turkin kanssa liittoutuneiden arabikapinallisten joukkoja.
Syyrian luoteisosassa sijaitseva Afrin on eristyksissä muusta kurdialueesta. Lännessä ja pohjoisessa on Turkki, etelässä ja idässä Turkin tukemat arabitaistelijat.

Syyrian kurdialue kartalla
Yle Uutisgrafiikka

Salih Muhammad, joka myös tunnetaan nimellä Salih Muslim, oli pitkään toinen Syyrian kurdialuetta hallitsevan PYD-puolueen kahdesta puheenjohtajasta. Nyt hän kuuluu kurdialuetta muodollisesti hallitsevan yhteistyöelimen TEVDEM:in ulkomaankomiteaan.

Turkin mukaan PKK kaapannut kurdialueen

Turkin mielestä erilaisten lyhenteiden taakse piiloutuu yksi ja sama järjestö, eli Kurdistanin työväenpuolue PKK, joka käy aseellista taistelua Turkissa. Turkin mukaan Pohjois-Syyria on ajautunut PKK:n hallintaan.
Se on perustellut hyökkäystään PKK:n ja ääriliike Isisin vastaisella taistelulla.
Afrinissa ei tiedetä olevan Isis-taistelijoita. Salih Muhammad kiistää myös, että PKK olisi järjestönä läsnä Pohjois-Syyriassa.
Tosin on joukko vaikeasti selitettäviä asioita, joihin myös Turkki viittaa. Kun Syyrian kurdien johtamat joukot valtasivat Raqqan kaupungin ääriliike Isisiltä, juhlinnan yhtedessä näkyi jättiläismäinen kuva Turkissa vangitusta PKK-johtajasta Abdullah Öcalanista.

"Turkki etsii tekosyitä hyökätäkseen"

– Tämä ei ollut virallista. Ryhmä naistaistelijoita nosti julisteen esille. Turkki etsii tekosyitä hyökätäkseen kimppuumme, Salih Muhammad sanoo.
Hänen mukaansa Öcalan on suosittu henkilö kurdien parissa, ja hänen kuviaan voi löytyä myös esimerkiksi kodeista.

Derikin ulkpuolella turvallisuusjoukkoihion kuuluva nainen tarkistaa ajoneuvoja.
Syyrian kurdien turvallisuusjoukkoihin kuuluva naissotilas tarkistaa ajoneuvoja Derikin kaupungin laidalla.Tom Kankkonen / Yle

Kurdialue pysynyt rauhallisena

Pohjois-Syyrian kurdialue on pitkään ollut yksi maan rauhallisimmasta alueista, eräänlainen menestystarina.
Kurdit ovat olleet erityisesti Yhdysvalloille keskeinen liittolainen taistelussa ääriliike Isisiä vastaan. Yhdysvallat on nyt seurannut sivusta, kun kurdeja moukaroidaan Afrinissa.
– Olemme moraalisesti pettyneitä, koska olemme yhdessä taistelleet terrorismia vastaan. Yhdysvallat teki kuitenkin selväksi, että tämä on heidän toiminta-alueensa ulkopuolella. Me luotamme omiin voimiimme.
Ilmaiskut olisi saatava loppumaan. Turkki pommittaa joka paikassa.
SALIH MUHAMMAD, SYYRIALAINEN KURDIPOLIITIKKO
Turkin arvellaan valmistelevan hyökkäyksensä laajentamista muualle kurdialueelle. Salih Muhammad sanoo, että kurdit puolustautuvat kaikkia hyökkäyksiä vastaan. Hänellä on kuitenkin yksi pyyntö.

Salih Muhammad  suomalaisessa puutarhassa.
Salih Muslim Muhammad kuuluu Syyrian kurdien PYD-puolueeseen.Tom Kankkonen / Yle

–Ilmaiskut olisi saatava loppumaan, Turkki pommittaa joka paikassa. Tämä tappaa ja haavoittaa paljon siviilejä, Salih Muhammad sanoo.
Hänen mukaansa Turkki turvautuu tykistöön ja ilmaiskuihin, koska sen joukot eivät ole päässeet etenemään.
Turkissa julkaistujen karttojen mukaan turkkilaisjoukot ovat edenneet joitakin kilometrejä rajalta. Turkkilaisversion mukaan keskeistä on se, että kurdit ovat menettäneet strategisesti tärkeitä kohteita.
Afrin on pieni alue, ja esimerkiksi pohjoisessa Turkin rajalta on noin 30 kilometriä alueen pääkaupunkiin.

1 kommentti:

  1. On se häpeällistä, että kurdit, jotka pelastivat alueen väestön Isisin terrorilta on nyt jätetty yksin Erdoganin islamistis-nationalistisen hyökkäyksen uhriksi.

    VastaaPoista