Hmmmmm - vai niin - mitäpä tuohon muuta sanomaan/kirjoittamaan...
Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:
Puolet vasemmistoliiton jäsenistä liittynyt vuoden 2011 jälkeen – selvitimme kaikkien eduskuntapuolueiden jäsenmäärät
Keskustalla on edelleen yli 100 000 jäsentä, mutta jäsenmaksun maksaneista sillä ei ole tietoa.
Vasemmistoliitto, vihreät ja perussuomalaiset kasvattavat tällä hetkellä jäsenmääriään. Yle kysyi kaikilta eduskuntapuolueilta niiden jäsenmääristä ja siitä, miten jäsenmäärä on kehittynyt 2010-luvulla.
Vasemmistoliiton puoluesihteeri Joonas Leppänen on tyytyväinen. Puolueen jäsenmäärä on kääntynyt kasvuun, ja nyt vasemmistoliitolla on jäseniä noin 11 000.
Viimeksi puolue sai ripeässä tahdissa uusia jäseniä, kun se järjesti neuvoa-antavan mutta käytännössä sitovan jäsenäänestyksen uudesta puheenjohtajasta.
– Aina kun jotain tapahtuu, jäseniä tulee lisää. Tällä hetkellä jäsenmäärä kasvaa joka puolella, ei pelkästään suurissa kaupungeissa. Tilanne on nyt se, että uudet jäsenet korvaavat poistuvat jäsenet, hän sanoo.
Jäsenistön muuttuminen näkyy myös puolueen ikärakenteessa. Suurten ikäluokkien lisäksi suurimmat palkit ikärakenteen kohdalla löytyvät 31–42-vuotiaiden kohdalla.
Leppäsen mukaan vasemmistoliitto puhdistaa jäsenrekisterinsä joka vuosi. Tällä hetkellä tilanne on se, että noin puolet nykyisistä jäsenistä on liittynyt puolueeseen vuonna 2011 ja sen jälkeen. Vuonna 2011 ihmisiä aktivoi perussuomalaisten vaalivoitto, joka vasemmistoliiton lisäksi näkyi myös muissa puolueissa uusina jäseninä.
Leppänen puhuu innostuneesti vasemmistoliiton uudistumistyöstä, jota hänen mukaansa tehdään koko ajan. Uusien jäsenien kohdalla suurin haaste on se, kuinka puolue saadaan ottamaan yhteys uuteen jäseneen mahdollisimman nopeasti.
– Haluamme tehdä jäsenistämme aktivisteja, Leppänen sanoo.
Vihreät elää uutta nousua
Vihreissä puolestaan rikkoutuu kaikkien aikojen jäsenennätys tänä vuonna, kertoo viestintäpäällikkö Henna Hakkarainen. Hakkaraisen mukaan vihreillä on nyt jäseniä noin 8 600. Edellisen kerran 8 000 maksavan jäsenen raja rikkoutui vuonna 2012, kun Pekka Haavisto -ilmiö sai monet liittymään puolueeseen.
Vuoden 2012 jälkeen jäsenmäärä kääntyi laskuun, kunnes vuonna 2015 alkoi uusi nousu eduskuntavaalien myötä.
Perussuomalaisten jäsenmäärä on tämän vuoden aikana noussut yli 10 000:n, kertoo puolueessa työmies-tittelillä työskentelevä Matti Putkonen. Heistä kaikki maksavat jäsenmaksua.
Uutena puolueena perussuomalaisten jäsenmäärä on noussut ripeästi 2010-luvulla. Vielä vuonna 2010 jäseniä oli alle 5 000. Vuonna 2012 ja yhtä historiallista vaalivoittoa myöhemmin jäseniä oli jo lähes 8 000.
Puolueen kesäkuisen hajoamisen jälkeen tulijoita on ollut lähtijöitä enemmän, Putkonen kertoo.
Suuret puolueet ennallaan
Suurten puolueiden kohdalla tilanne on pysynyt suurin piirtein ennallaan. Keskustalla on noin 106 000 jäsentä, mutta jäsenmaksua maksavien määrästä sillä ei ole tietoa.
Keskustalla ei nimittäin ole keskitettyä jäsenmaksuperintää.
Vuonna 2015 keskustalla oli yli 117 000 jäsentä.
Kokoomuksen jäsenmäärä on viime vuosina ollut pienessä laskussa, puolueesta kerrotaan. Tällä hetkellä sillä on noin 34 000 jäsentä, mutta tarkkaa tietoa jäsenmaksun maksaneista ei ole. Tämä johtuu puolueen viestintäpäällikkö Kirsi Höltän mukaan siitä, että puolueella on niin kutsuttu juokseva laskutus.
Sosiaalidemokraateilla on noin 39 600 jäsentä, mutta vain puolet heistä maksaa jäsenmaksua. SDP voi myöntää jäsenmaksuvapautuksia taloudellisen tilanteen tai pitkäaikaisen jäsenyyden perusteella.
RKP:n kehitys tasaista
Ruotsalaisella kansanpuolueella RKP:llä on noin 30 000 jäsentä, jotka kaikki maksavat jäsenmaksua. Jäsenmäärän kehitystä puolueesta kuvaillaan tasaiseksi.
Kristillisdemokraattien toimittamasta tilastoista selviää, että puolueen jäsenmäärä on laskenut tasaisesti 2010-luvulla. Vuonna 2010 jäseniä oli vielä yli 11 400, kun nyt heitä on noin 9 300. Jäsenmaksun maksaneita jäseniä puolueella on noin 6 700.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti