tiistai 19. syyskuuta 2017

Mahdollisuudet vaikuttaa kuntapolitiikassa osa 43...

Kirjoitin edellisen osan loppupuolella mm. seuraavaa:

Kaupunginjohtajalta/Ukkola siirrettiin toistaiseksi apulaiskaupunginjohtajalle/Virtanen eräitä tehtäviä, osa-alueita. Muun muassa matkailu, kulttuuritoimi, KV-toiminta ja ystävyyskaupunkiasiat...

Ehdotukseni liittyi Kemin ammattioppilaitoksen työpajarakennuksen päädyssä olleeseen KONE-maalaukseen.

Kulttuuriasiainlautakunta lähetti laaditun lausunnon kaupunginhallitukselle.

Valitettavasti Corona-alueen rakentaja Arina ei ollut kiinnostunut asiasta. Taideteos murskaantui työpajarakennuksen purkamisen yhteydessä...

Näin vuosi 2002 oli saatu päätökseen. 

Kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen vuosi, jota näin viisitoista vuotta myöhemminkin on mukava muistella.

Jos minulta kysyttäisiin: "Mitä tekisin nyt toisin?" Vastaisin:"Tuskin mitään, kyllä silloin elettiin kulttuuriasianlautakunnassa ihan tosissaan ja täysillä - muistaakseni!"
______________________________________________________________________________

Valtuustokaudella 2001-2004 olin siis valtuuston varajäsen ja kulttuuriasiainlautakunnan varsinainen jäsen.

Kemin kaupunginvaltuuston päätöksiin en todennäköisesti ota näissä kirjoituksissani kantaa ainakaan valtuustokauden 2001-2004 aikana. 
Muistelen osallistuneeni muutamiin Keskustan Kemin kunnallisjärjestön Keskustakerho-tilaisuuksiin, joissa seuraavan valtuustokouksen asiat käytiin valtuustoryhmän puheenjohtajan johdolla läpi.

Jo silloin totesin, että sähköposti on minun työkaluni. Käytin sitä aktiivisesti, mutta kommentteihini en juurikaan saanut vastakommentteja. Vallitsi käsinkosketeltava sähköpostihiljaisuus.

Niin kuin olen aikaisemmin - useaankin kertaan kirjoittanut - kymmeniä vuosia sitten olin sitä mieltä, että en koske pitkällä kepilläkään politiikkaan, en edes kuntapolitiikkaan.
Eräiden itseeni kohdistuneisen valintaprosessien seurauksena lähdin kuitenkin syksyn 2000 kuntavaaleissa mukaan Kemin Keskustan ryhmään ns. sitoutumattomana ehdokkaana.

Luonnollisesti nimenomaan Kemissä minun olisi pitänyt valita joko Vasemmistoliitto tai SDP taatakseni menestymiseni paikallisessa kuntapolitiikassa. Näin en kuitenkaan tehnyt monista eri syistä johtuen, vaan valitsin senaikaisen pienryhmittymän, tavallaan eräänlaisen kultaisen keskitien, jolla edelleen taaperran...

Vuoden 2003 ensimmäinen kokous 1/2003 21.01.2003 klo 18.00-20.45 pidettiin Kemin kulttuurikeskuksessa kirjaston neuvotteluhuoneessa.

Esityslistalla oli mm. Kemin taidemuseon näyttelyt vuonna 2003, viranhaltijapäätöksiä, eri toimialueiden käyttösuunnitelmia ja investointiosien käyttösuunnitelmia.

Nimenomaan kulttuuriasiainkeskuksen käyttösuunnitelma 2003 puhututti, koska esitetystä Kemin kaupungin taloussuunnitelmassa oli vähennetty noin 20%. Lisämäärärahan tarve oli akuutti.

Yleisesti ottaen niukkuutta oli runsaasti jaettavana. 

Toinen kokous 2/2003 25.02.2003 klo 18.00-20.30 pidettiin myös kulttuurikeskuksessa kirjaston neuvotteluhuoneessa.

Esityslistalla oli mm. arviointikertomusvuodelta 2001/lausunnot, eri toimialajohtajien päätökset, teatterin toimintasääntö, merikaupunkien Severomorsk(Venäjä) ja Kemi (Suomi) kulttuuriyhteistyö, otto-oikeuden käyttäminen ja kulttuuriasiankeskuksen, kirjastotoimen, teatterin, liikuntapalvelut sekä nuorisotyön käyttösuunnitelma vuodelle 2003. 

Kaupunginhallitus oli pyytänyt tarkastuslautakunnan arviointikertomukseen perustuen mm. kulttuuriasianlautakunnalta selvityksen.

Kultturiasianlautakunnan vuoden 2001 talousarvio ylittyi 1.452.615,77 markkaa ja tulot alittuivat 1.086.406,12 markkaa.

Tästä alkoi varsin monimuotoinen ja sekava selvitysvyyhti. Pöytäkirjoista on luettavissa, että asia liittyi lähinnä teatterin toimintaan. 
Siihen maailman aikaan tavoitteena oli muodostaa Meri-Lapin kuntien yhteinen teatteri. Kemi haki tukevampaa talouspohjaa teattrin toiminnalle. Se ei ottanut tuulta siipiensä alle. Asia muuttui Thalia-projektiksi, johon oli tarkoitus anoa EU:lta avustusta. Se ei myöskään onnistunut...

Kulttuuriasiainlautakunta lähetti selvityksen kaupunginhallitukselle, joka jätti asian pöydälle lisäselvitystä varten. Lähinnä epäselvyys liittyi Thalia-projektiin varattujen rahojen käytöstä.

Kaupunginvaltuustossa asiaan pyydettiin tarkastuslautakunnalta lausunto. Lausunto annettiin ja tarkastuslautakunta pyysi kulttuuritoimen selvityksen ylityksistä. Kulttuuritoimi antoi lausunnot. 

Tarkastuslautakunta antoi lausunnon, puheenjohtajansa Marja-Leena Laitisen suusanallisella ryydityksellä, valtuustolle saatujen selvitysten perusteella. Siinä todettiin yksiselitteisesti mm. seuraavaa:

Kuntalain 65§:n mukaan "Kunnan toiminnassa ja taloudenhoidossa on noudatettava talousarviota. Siihen tehtävistä muutoksista päättää valtuusto."

Kulttuuriasiainlautakunnan toimiala on ylittänyt määrärähan ilman lupaa ja siten osoittanut piittaamattomuutta, koska ylitykselle ei ollut pakottavaa tarvetta.

Virkamiesvastuu tuli myös selkeästi esiin.

Kaupunginhallituksen kautta em. tarkastuslautakunnan lausunto eteni valtuustoon. Vilkkaan keskustelun päätteeksi kulttuuritoimi sai yksimielisesti huomautuksen vuoden 2001 ylityksistä ja sitä kehotettiin toimialalla parempaan yhteistyöhön...

Edellä oleva on erittäin voimakkaasti lyhennetty versio tapahtumien kulusta. 

Joka tapauksessa pyyhkeitä tuli ja suhteellisen rajusti. 

Lisäksi koko prosessissa oli aistittavissa silloisen apulaiskaupunginjohtajan ja kulttuuritoimenjohtajan henkilökemioiden törmäyskurssi. Havaintojeni mukaan he kävivät keskenään henkistä varjonyrkkeilyä.

Tämä oli "lilliputtilautakunnan" > kulttuuriasiainlautakunnan ylitystarinaa, miten lienee "mammuttilautakunnan" > sosiaali- ja terveyslautakuunan vastaava...

Teatterin toimintasäännön lautakunta poisti listalta.

Olin lähettänyt kulttuuriasianlautakunnalle 17.2.2003 päivätyn kirjeen merikaupunkien - Kemi/Severomorsk -  kulttuuriyhteistyöstä mm. toteutettavan vierailun merkeissä Severomorskiin.
Lautakunta päätti tutkia mahdollisuuksia toteuttaa vierailu ja merkitsi kirjeen tiedoksi.

Aloin oppia kantapään kautta, että merkintä/maininta - merkitsi kirjeen tiedoksi - tarkoitti käytännössä, unohdetaan koko juttu. Muun muassa tässä asiakokonaisuudessa kävi juuri näin...

Tämä oli mielenkiintoinen kokous, johon liittyi mm. apulaiskaupunginjohtajan otto-oikeuden käyttäminen/kulttuuriasianlautakunnan käyttösuunnittelma.

Kysymyksessä oli luonnollisesti - vähäiset rahat ja miten ne käytetään - toisin sanoen mitä palveluja pystytään käytännössä toteuttamaan.

Toisaalta taustalla tuntuivat jylläävän apulaiskaupunginjohtajan ja kulttuuritoimenjohtajan henkilökemiaongelmat kommunikaatiopuutteineen.

Poikkeuksellisesti lautakunta keskeytti kokouksen ja päätti esittää kaupunginhallitukselle yhteistä neuvottelukokousta. Asia jäi pöydälle.


Pohdiskelu jatkuu myöhemmin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti