Mielenkiintoinen artikkeli, johon liittyvänä meilläkin on henkilökohtaista kokemusta Kemin Selkäsaaresta omalta tontilta.
Uutiset
Uutiset
Ammattiopisto Lappia aloitti yhteistyön Suomen Pakuri Oy kanssa istuttamalla pakuriviljelmän Louen toimipisteeseen.
Suomen Pakuri Oy on perustettu Itä-Suomen yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen hankkeen tulosten hyödyntämiseksi. Suomen Pakuri Oy on maailman ensimmäinen yritys, joka valmistaa ”pakurialkioita” eli pakuriymppejä. Pakuriymppien valmistaminen ja myynti asiakaskäyttöön alkoi alkuvuonna 2016.
Janne Mankki Suomen Pakuri Oy:stä kertoo, että viljelmän perustaminen käynnistyy, kun tehdään sopimus pakuriymppäyksestä eli istutuksesta asiakkaan kanssa ja valitaan sopiva koivikko istutusalueeksi. Pakurikasvain näkyy n. kolmen vuoden kuluttua ymppäyksestä. Ensimmäinen sato on korjattavissa noin 5 - 6 vuoden kuluttua. Riippuen mm. puun laadusta, viljelmä voi tuottaa parikin pakurisatoa. Viimeisen sadon jälkeen puu tulee kaataa pakurin tahattoman leviämisen välttämiseksi.
Suomen Pakuri Oy:n tavoitteena on ostaa sopimustuottajilta kaikki tuotettu pakuri. Janne Mankki korostaa, että yritys haluaa varmistaa sopimusviljelijäjärjestelmän kautta raaka-ainetta laadun. Sertifioiduille, laadukkaille tuotteille on jo markkinoita mm. Aasian maissa.
Louella oppilaitoksen koivumetsään istutettiin 500 pakuriampullia. Lappian tavoitteena on hyödyntää pakuriviljelmää luonnontuotealan koulutuksessa. Lappian elintarvikealan lehtori Kristiina Pääkkö ja opettaja Sirpa Heinonen ovat innoissaan luonnontuotealan tuomista mahdollisuuksista alueen luonnontuotealan yrittäjille sekä metsänomistajille.
- Pakuria käytetään luonnon lääkintään ja kasvava luonnontuoteala on jo hyödyntänyt pakurin terveysominaisuuksia mm. pakuriteetuotteissa. Haluamme, että alueen metsänomistajat näkevät oppilaitoksen viljelmän esimerkkinä lisäelinkeinosta, jota metsä voi tuottaa, kertovat Kristiina Pääkkö ja Sirpa Heinonen.
Janne Mankki (vas.) kertoi, että Suomen Pakuri Oy:ltä metsänomistaja saa halutessaan täyden palvelun, kattaen pakuriympeistä aina valmiin jalostetun pakurin ulkomaanvientiin. Lappian metsuriopiskelijat hoitivat 500 pakuriympin istutuksen ripeästi.
Lisätietoja:
Koskela Pentti
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti