Tarkastuslautakunnan rooli oli tullut esiin aiemmin otto-oikeuden yhteydessä. Tässä kokouksessa se tuli esiin kohdassa vastaus selvityspyyntöön vuoden 2002 arviointikertomuksesta...
Luonnollisesti selvityspyyntöön vastattiin asiallisesti.
Muistelen, että minulta tivattiin aika lailla tiukkaan sävyyn omassa ryhmässäni kulttuuriasiainlautakunnan toimintapoja ja vallitsevaa henkeä. Mikäli oikein muistan, niissä ei ollut moitteen sijaa.
____________________________________________________________________
Kulttuuriasianlautakunnan kuudes kokous 6/2003 30.10.2003 klo 18.00-18.35 pidettiin Kemin kulttuurikeskuksen kokoushuoneessa 310.
Itse en ollut läsnä kokouksessa. Todennäköisesti olin opetustyöhöni liittyvällä kokousmatkalla pääkaupunkiseudulla.
Esityslista oli lyhyt. Siinä oli mm. kirjastonhoitajan (2 kpl) virkojen lakkauttaminen/kirjastonhoitajan ja kirjastovirkailijan toimien perustaminen sekä kulttuuriasianlautakunnan ylitysoikeus vuodelle 2003.
Virat>toimiksi rutiiniasia. Ylitysoikeus johtuu jo käyttösuunnitelman laatimisen yhteydessä esitetystä huolesta määrärahojen riittävyydestä.
Miksi?
Siksi, että kaupunginhallitus oli päättänyt kulttuuriasiainlautakunnan järjestettäväksi Taiteiden Yö, Sarjakuvapäivät ja kesätapahtumat - kaupunginhallitus lopetti niiden rahoittamisen. Sopeutuminen uuteen tilanteeseen ei täysin onnistunut. Toisaalta tuntui olevan kiistanalaista > apulaiskaupunginjohtaja/kulttuuritoimenjohtaja-akselilla kuka informoi missäkin vaiheessa asioista...
Kulttuuriasianlautakunnan seitsemäs kokous 7/2003 10.12.2003 klo 18.00-19.45 pidettiin perinteisen tavan mukaan ateriakokouksena.
Esityslistalla oli mm. kulttuuriasiainlautakunnan varajäsenen valitseminen, talousarvion toteutumavertailu 1.1.-3.12.2003, eri toimialajohtajien päätökset, museotoimen tilaratkaisut, teatterinjohtajan määräaikainen virka, talousarvion toteutuminen ja ylitysoikeudet, valtuutettu Jaakko Taluksen ja vasemmistoliiton valtuutettujen aloite Hepolan kentän laajentamisesta.
Museotoimen tilaratkaisut liittyivät kaupunginhallituksen päätökseen, määräykseen perustamaan työryhmä selvittämään ja tekemään esityksen museoiden ylläpidosta, paketoinnista tai mahdollisesta lopettamisesta.
Museotoimenjohtaja/kulttuuritoimenjohtaja päätti asettaa työryhmän selvittämään tilakysymyksiä.
Työryhmään kuuluivat puheenjohtajana Pertti Henttinen, sihteerinä Helga Savikuja, Untö Käyhkö, Kari Luokkala, Ossi Liiten, Eero Saija, Eija Karismo, Allan Mikkola ja Aki Pyykkö, joista Luokkala ja Mikkola olivat estyneet työryhmän työhön.
Kemin kaupunki oli aiemmin tehnyt sopimuksen Kemin Kotiseutu- ja museoyhdistyksen kanssayhdistyksen kaupungille luovuttamien kokoelmien ja museoiden hoidosta.
Ongelmana oli mm. se, että Kemissä ei ollut yhtä kokoavaa museokeskusta, jossa olisi näyttelytilat, varastotilat sekä asianmukaiset työ- ja konservointitilat.
Työryhmä esitti "huikeanhulppean" ajatuksen Museokeskuksen rakentamisesta. On pakko tunnustaa, että esityksessä näkyy kulttuuritoimenjohtajan "pensselinjälki", joka kohdistui osittain hänen varjonyrkkeilykiistakumppaniinsa eli apulaiskaupunginjohtajaan...
Museokeskuksen rakentaminen
Kaupunginhallitus perustaa apulaiskaupunginjohtaja Jorma Virtasen johdolla hanketyöryhmän, johon tulee edustus kaupunginhallituksesta, tilapalvelusta, kehittämisosastolta, museotoimesta sekä matkailutoimistosta.
Hanketyöryhmäntehtävä on laatia ehdotus "Museokeskus Ultima Thulen toteuttamissuunnitelmaksi. Samassa yhteydessä tulisi selvittää Kemin kongressi- ja konserttitoiminnan tarve... " jne. ...
Samassa yhteydessä esitettiin huoli museotoimen raamista vuodelle 2004. Ehdotettu käyttötalouden raami ei esityksen mukaan riitä Kemin kaupungin ja Kemin Kotiseutu- ja museoyhdistyksen välisen sopimuksen velvoitteiden hoitamiseen.
Mitä esitykselle Museokeskuksen rakentamiselle tapahtui? Ei mitään, se taidettiin vaieta loppujen lopuksi kuoliaaksi. Ilmeisesti sitä pidettiin siihen maailman aikaan aivan mahdottomana toteuttaa, sillä silloin oli vallalla eräänlainen synkistelyn, kurjistelun ja apatian vaihe, jota ruokki kaupunginjohtaja/kaupunginhallitus aktiivisesti > raamissa pysyminen ja säästöt olivat päällimmäisinä ei mitään luovaa ja uutta...
Se siitä...
Teatterinjohtajan määräaikainen virka: Teatterinjohtaja Tytti Oittinen oli valittu Rovaniemen teatterinjohtajaksi.
Kemin kaupunginteatterin näyttelijäyhdistys oli toimittanut kulttuuriasiainlautakunnan kokoukseen lausuntonsa, jossa esitettiin teatterinjohtajan määräaikaisen viran täyttämistä kutsumenettelynä.
Asiasta keskusteltiin, esitettiin myös muita vaihtoehtoja. Loppujen lopuksi päätettiin kutsua koreografi Timo Sokura Kemin kaupunginteatterin johtajaksi nykyisen teatterijohtaja Tytti Oittisen määräaikaisen viran päättymisen 31.8.2004 jälkeen.
Niin oli kolmas lautakuntavuosi takana. Näin jälkikäteenkin ajatellen/muistellen hyvin mielenkiintoinen vuosi monine tapahtumineen ja asiakäänteineen.
Oliko minulla henkilökohtaisesti ollut mahdollisuudet vaikuttaa kuntapolitiikkassa, tuntui silloin ja tuntuu vieläkin aika häilyvän minimaaliselta. Tein useita ehdotuksia, mutta suhtautuminen niihin oli aika lailla nuivaa...
Keskustelut ulkopuolella lautakuntatyöskentelyn mm. kulttuuritoimenjohtajan Unto Käyhkön kanssa olivat lennokkaan myönteisiä jopa avartaviakin.
Silloisen liikuntatoimenjohtajan Eero Saijan kanssa kävin myös useita asiallisia keskusteluja.
Pistän muistin virkistämiseksi pätkän Kulttuuriyhteistyöprojekti 1994- kirjauksista päättyneeltä vuodelta:
Vuosi 2003
Ollessani Lapin lääninhallituksen organisoimalla seminaarimatkalla kahdeksan hengen ryhmässä 28.04.-01.05.2003 välisenä aikana tapasin Anatoly Sergienkon ja Ivan Voronin sekä Juri Legomtsevin Murmanskissa myöhään illalla maanantaina 28.04.2003.
Keskustelimme alustavasti lähitulevaisuuden yhteistyömahdollisuuksista. Valitettavasti mahdollisuudet käydä tutustumassa aivan tuoreisiin töihin Anatoly Sergienkon Muurmanskin ateljeessa kariutuivat aikataulukysymyksiin.
Henkilökohtaisesti luonnollisesti toivon, että severomorskilais‑ ja muurmanskilaistaiteilijoiden teokset otettaisiin avoimin ja uteliain mielin vastaan Suomessa.
Ehdotukseni Severomorskin Lasten Taidekoulun ja em. kuvataiteilijoiden yhteisnäyttelystä on saanut positiivista mielenkiintoa ja yhteydenottoa mm. Porin suunnasta – Päivi Setälältä.
Olen lähettänyt em. yhteydenoton ja ehdotukset suoraan Severomorskiin kulttuuriosaston johtajalle Olga Katsaranille ja hänen sihteerilleen Zhanna Brounilinalle. Saamieni tietojen mukaan toistaiseksi ei yhteydenottoa ole tapahtunut...
Pohdiskelu jatkuu myöhemmin...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti