sunnuntai 10. syyskuuta 2017

"Ketään ei ole unohdettu, mitään ei unohdeta"...

Käväisin pikimmiten Kemin historiallisessa museossa Ajos Valon ja varjon saari- valokuvanäyttelyn avajaisissa torstaina 07.09.2017.

Matti Muranen näytti minulle älypuhelimella ottamansa kuvan venäjänkielistä tekstinpätkää Ajoksen sota-aikaiselta venäläissotilaiden vankileiriltä ja tiedusteli, mitä siinä lukee.

Hiukan asiaa hahmotin, mutta paikalla oli asiantuntija, Suomi-Venäjä-Seuran Kemin osaston puheenjohtaja Arto Laakso, joka tekstin tarkkaan käänsi ja kertoi hivenen sen taustaa.

Asiaan liittyvää nettitekstiä:

"Ketään ei ole unohdettu, mitään ei unohdeta"

Lause kuvastaa itäiisen naapurimme Suuren isänmaallisen sodan kärsimyksiä ja on peräisin Leningradin piirityksen kokeneen Olga Berggoltsin runosta, joka on julkaistu ensimmäisen kerran Leningradin piirityksen uhrien hautausmaan graniittimuistomerkissä. 
Piskarjovin hautausmaalla muutaman kymmenen kilometrin päässä Pietarin keskustasta soi tauoton klassinen musiikki. Viivasuorissa riveissä on hautamuistomerkkejä. Sotilaat kiertävät vartioimassa hautausmaata, jossa voi nähdä omaisiaan muistavia pietarilaisia tai hääpareja kunnioittamassa Leningradin piirityksen uhreja.

Piskarjovin hautausmaalle on haudattu noin puoli miljoonaa Leningradin piirityksessä (1941–1944) kuollutta ihmistä. Tuntemattomien vainajien hautamuistomerkeillä on usein kukkia ja leipäpaloja symbolina 125 gramman leipäpalasta. Sillä leningradilaisen piti selvitä kokonainen päivä silloin, kun saksalaisten saartorengas puristi kaupunkia kaikkein rajuimmin.
______________________________________________________________________

Pienenä yksityiskohtana todettakoon, että olin vaimoni kanssa turistibussimatkalla aikanaan Leningradissa. Meitä käytettiin mm. Piskarjovin hautausmaalla. Se oli erittäin vaikuttava, mieleenpainuva paikka...

Mielestäni tuolla otsikon tekstillä voisi olla laajempaakin yleiskäyttöä meillä Suomessakin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti