Hmmmmm - vai niin - nyt se sitten alkaa...
Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:
Jättisotaharjoitukset alkamassa Suomen molemmin puolin – Jopa 100 000 sotilaan uskotaan osallistuvan Venäjän Zapad-harjoitukseen
Puolustusministeri Jussi Niinistön mukaan myös Suomen tulisi harkita suurten monikansallisten sotaharjoitusten järjestämistä.
Itämerellä käynnistyy lähiviikkoina kolme suurta sotaharjoitusta.
Suomi ottaa osaa Ruotsin järjestämiin monikansallisiin Aurora 17 ja Northern Coast -harjoituksiin. Samaan aikaan Venäjällä ja Valko-Venäjällä järjestetään Zapad 2017 -sotaharjoitus, johon arvioidaan osallistuvan jopa 100 000 henkilöä.
Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) mielestä vastaavanlaisia sotaharjoituksia voisi harkita pidettävän myös Suomessa.
– Voisi olla syytä järjestää jossain vaiheessa tällainen Aurora-tyyppinen harjoitus, jossa harjoitellaan yhdessä kumppaneiden kanssa Suomen puolustamista. Meillä on ollut enemmänkin tällaista puolustushaarakohtaista ja kooltaan pienempää toimintaa, Niinistö sanoo.
Ruotsissa Aurora 17 -harjoituksen yksi teema on yllätyshyökkäys. Niinistön mukaan myös Suomen puolustusvoimien heikkous on liikekannallepanon hitaus.
– Meri- ja ilmavoimat ovat pitkälti ammattimaisesti hoidettu ja valmius on siellä korkealla. Maavoimien valmiutta tullaan tällä vaalikaudella kehittämään niin materiaalin, henkilöstöresurssien kuin lainsäädännönkin kannalta.
Ajankohta on sattuma
Niinistön mukaan Itämeren sotilaallinen merkitys on viime aikoina kasvanut. Kolmen sotaharjoituksen järjestämistä samoihin aikoihin puolustusministeri pitää kuitenkin lähinnä sattumana.
– Kaikki nyt käynnistyvät harjoitukset on sovittu kalentereihin jo vuosia sitten, Niinistö perustelee.
Suomalaiset asiantuntijat jakavat puolustusministerin näkemyksen. Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseerin Juha Kukkolan mukaan kaikille osapuolille sopivan harjoitusajankohdan löytäminen on ”melkoinen palapeli”, jossa pitää ottaa huomioon muun muassa joukkotuotannon vaiheet ja amerikkalaisten sotilaiden kiertojaksot.
– Ja sitten on vielä sääolosuhteet, Kukkola sanoo.
Euroopassa maavoimien sotaharjoitukset on perinteisesti pidetty sadonkorjuun jälkeen.
– Pelloille ei ole asiaa raskaalla kalustolla, jos siellä vielä viljellään, virolaisen International Centre for Defence and Security –tutkimuslaitoksen vanhempi tutkija Pauli Järvenpää huomauttaa.
Niin soditaan kuin harjoitellaan
Etykj-järjestölle jätetyn virallisen ilmoituksen mukaan Zapad -harjoitukseen osallistuu 12 700 sotilasta. Sotilastarkkailijoita ei tarvitse kutsua, mikäli harjoitukseen osallistuvien sotilaiden määrä jää alle 13 000.
Puolustusministeri Niinistö suhtautuu lukuihin epäillen.
– Näyttää siltä, että todellisuudessa Zapadiin osallistuvien joukkojen määrä on moninkertainen. On arvioitu, että jopa yli 100 000 sotilasta olisi mukana. Harjoitus on vain pilkottu eri osiin, vaikka ne näyttävät olevan osa tätä Zapad-kokonaisuutta, Niinistö arvioi.
Ruotsin vetämissä Aurora 17 ja Northern coast -operaatioissa harjoitellaan maanpuolustusta valtiollista toimijaa vastaan. Zapadissa kuviteellisia vastustajia ovat Venäjän ja Valko-Venäjän vakautta uhkaavat terroristit, jotka saavat ulkopuolista apua. Valko-Venäjän lisäksi toiminta keskittyy ainakin Pietariin, Kalingradiin ja Pihkovan seudulle.
Tutkijaupseeri Kukkolan mukaan harjoituspaikkojen perusteella Zapadista ei voi vetää pitkälle meneviä johtopäätöksiä.
– Paikkaa tärkeämpää on katsoa, mitä joukot tekevät. Harjoittelu antaa hyvän kuvan siitä, miten joukot toimivat oikeassa sotatilanteessa, Kukkola sanoo.
Venäjä ja Valko-Venäjä ovat nyt kutsuneet ulkomaalaisia sotilastarkkailijoita seuraamaan osaa Zapad-harjoituksesta. Myös Suomi lähettänee paikalle sotilasasiamiehen. Puolustusministeriön mukaan kyse ei ole kuitenkaan kunnon tarkkailusta vaan osallistumisesta jonkinlaiseen näytökseen.
Vanhempi tutkija Pauli Järvenpää pitää ymmärrettävänä, ettei kaikkea haluta näyttää.
– Paikalle kutsuttu ammattimies näkee koulutuksen tason ja materiaalin laadun aika helposti, Järvenpää sanoo.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti