Kyllä! Aaltopahvi taipuu moneksi...
Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:
Apua hätämajoitukseen: Pahvisänky tehdään 6 eurolla ja kootaan minuuteissa
Muotoiluinstituutin opiskelijat kehittivät pahviset huonekalut turvapaikanhakijoille. Suunnittelussa hyödynnettiiin Hennalan vastaanottokeskuksesta saatuja kokemuksia.
– Ulkoilutin koiraa Hennalassa sen jälkeen, kun ensimmäiset turvapaikanhakijat olivat saapuneet entisiin kasarmirakennuksiin ja mietin, kuinka tyhjiin tiloihin saataisiin nopealla aikataululla ihmisten perustarpeet tyydyttäviä kalusteita. Kasarmia vastapäätä sijaitsee Stora Enson aaltopahvitehdas ja tajusin, että siinähän se vastaus on, muistelee kalustemuotoilun lehtori Vesa Damskin vuoden 2015 syksyä.
Lahden ammattikorkeakoulun muotoiluinsituutin opiskelijat ryhtyivät suunnittelemaan koottavia kalusteita hätämäjoitusten tarpeisiin.
Lähtökohtana oli kehittää syömiseen, nukkumiseen ja yhdessä oloon sopivia huonekaluja.
Kalusteiden tuli tarjota suojaa ja yksityisyyttä, niiden piti soveltua ison mittakaavan sarjatuotantoon ja olla tuotantokustannuksiltaan edullisia.
Koottiin kahdeksan muotoiluopiskelijan ryhmä. SPR:n ja Stora Enson ohella pilottiin saatiin mukaan lahtelainen kalustevalmistaja Isku.
Turvapaikanhakijoilta ideoita
Opiskelijat kehittivät kymmenen kalusteen sarjan, johon kuuluu sänkyjä aikuisille ja lapsille, tilanjakajia ja hyllyjärjestelmä sekä pöytä ja tuoli.
Päämateriaali on aaltopahvi, tukevampaa rakennetta vaativiin kerrossänkyihin on käytetty vaneria.
Hennalan vastaanottokeskuksesta kerättyjä kokemuksia hyödynnettiin suunnittelussa.
Ihmiset olivat virittäneet vuoteidensa suojaksi lakanoita edes vähän suojaa saadakseen, siitä keksittiin vuoteisiin verhot.ANNE HIRVONEN
– Teimme huomioita ja jututimme turvapaikanhakijoita. Hennalaan oli tilattu kerrossänkyjä, mutta käytössä oli vain yksi akkuporakone, jolla niitä kasattiin. Siitä tuli idea, että kalusteet pitää saada kasattua ilman työkaluja, kertoo kiilaliitoksilla koottavan vanerikerrossängyn kehittänyt Henri Mertanen.
Myös yksityisyyden tarve oli suuri, kun samassa tilassa nukkui kymmeniä, toisilleen tuntemattomia avuntarvitsijoita.
Opiskelijat huomasivat muun muassa, että ihmiset olivat virittäneet vuoteidensa suojaksi lakanoita edes vähän suojaa saadakseen, siitä keksittiin vuoteisiin verhot.
Yksityisyyden suojaksi suunniteltiin myös tilanjakajia ja kaappisänkyjä.
– Suunnittelin moduuleista helposti koottavan tilanjakajan, jonka saa rakennettua hyvinkin korkeaksi, Anne Hirvonen esittelee.
Kevyttä ja kestävää
Yhden aaltopahvisängyn hinnaksi on laskettu 6–10 euroa. Käytössä sen arvioidaan kestävän vuoden verran.
Pahvikalusteiden osat voidaan toimittaa eteenpäin pakkauksissa ja koota käsin, ilman työkaluja.
Toivon, että tällä on myös Suomen vienninedistämisen näkökulmasta arvoa.VESA DAMSKIN
– Tehtaalla linjasto pystyy valmistamaan 3 500 kappaletta aaltopahvisänkyjä tunnissa. Kaupankäynti voi tapahtua verkossa, mutta pahvi tuotteena on sellainen, että valmistus pitäisi tapahtua kohdemaassa, pohtii lehtori Vesa Damskin.
Habitare-messuilla ensi kertaa esillä olleille kalusteille uskotaan löytyvän laajat markkinat hätämajoituksesta vaikkapa festivaaleihin.
– Tämä on vasta alku ja toivomme, että saamme jatkokehittelyyn hyvät yhteistyökumappanit. Toivon, että tällä on myös Suomen vienninedistämisen näkökulmasta arvoa, toteaa Vesa Damskin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti