maanantai 11. syyskuuta 2017

Lojuuko pöytälaatikkossasi palo- ja myrkytysvaara?

Hmmmmm - vai niin - kyllä, kannattaa kierrättää.

Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:

Lojuuko pöytälaatikkossasi palo- ja myrkytysvaara? Viisi syytä miksi paristot kuuluvat kierrätykseen

Puolet Suomessa käytetyistä paristoista jää kierrättämättä. Näistä valtaosa lojuu pöytälaatikoissa.
Paristot
Ylen aamu-tv: Käytetyissä paristoissa piilee palovaara
Ylen aamu-tv: Käytetyissä paristoissa piilee palovaara
Suomalaiset ovat pikkuhiljaa oppimassa paristojen kierrättämisen mutta vielä riittää kirimistä. Puolet vanhoista paristoista ja pienistä akuista jää edelleen lojumaan pusseihin ja pöytälaatikoihin.
Paristojen kierrättämiseen on kuitenkin monta hyvää syytä, kertoo Ylen aamu-tv:ssä maanantaina vieraillut toimitusjohtaja Liisa-Marie Santakoski Recser Oy:stä. Recser on rakentanut valtakunnallisen keräysverkoston paristoille ja akuille.

Raaka-aineet voidaan kierrättää

Paristoissa ja akuissa on ympäristölle haitallisia raskasmetalleja, kuten elohopeaa, kadmiumia ja lyijyä. Kierrättämällä näistä saadaan talteen valtaosa. Materiaali voidaan käyttää uusien akkujen valmistamiseen.
Lisäksi kierrättämällä voidaan vähentää vaarallista metallien kaivuuta mm. Afrikassa.
Santakosken mukaan syksyn aikana aloittaa kierrätyslaitos, joka voi käyttää alkaliparistoja lannoitteen raaka-aineena.

Vanhat paristot voivat aiheuttaa tulipalon

Kaikissa paristoissa on aina vähän virtaa jäljellä. Jos paristojen navat joutuvat oikosulkuun, paristo voi kuumeta ja syttyä palamaan. Varsinkin 9 voltin paristojen navat kannattaa sulkea teipillä. Nappiparistot täytyy teipata molemmin puolin.

Nappiparistot vaarallisia lapsille

Joka vuosi Euroopassa sattuu ikäviä tilanteita, kun lapsi nielaisee nappipariston. Paristot täytyy säilyttää sellaisessa paikassa, mihin pienet lapset eivät pääse. Paristoissa oleva sähkövirta reagoi syljen tai mahahapon kanssa, jolloin ruokatorvi tai suolisto voi vaurioitua.

Metallit hankaloittavat jätteenpolttoa

Arviolta vajaat kymmenen prosenttia paristoista menee sekajätteeseen. Niitä ei kuitenkaan saa sinne laittaa, sillä polttolaitoksia ei ole suunniteltu metallijätteelle.

Kierrättäminen on helppoa

Suomessa on kolmetoistatuhatta kierrätyspistettä paristoille. Kaikki paristoja ja akkuja myyvät liikkeet ottavat niitä myös vastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti