maanantai 31. heinäkuuta 2017

Pitkä sähkökatko saisi yhteiskunnan polvilleen 48 tunnissa - tiedätkö miten varautua?

Hyödyllistä luettavaa - ole hyvä...

Suora nettilainaus sellaisenaan:


Pitkä sähkökatko saisi yhteiskunnan polvilleen 48 tunnissa - tiedätkö miten varautua?



kokeilukuva - älä käytä

Suomi toimii nykyään täysin sähkön varassa. Lyhyetkin sähkökatkot lamauttavat sekä veden tulon että jätevesien poiston. Samoin kauppojen, pankkien ja bensiiniasemien toiminta häiriintyy ja liikenne takkuaa. Jos sähkökatko pitkittyy pienet hankaluudet kasvavat vakaviksi ongelmiksi.
Laaja ja pitkä sähkökatko saisi aikaan kriisin, jonka vakavuutta on vaikea etukäteen ennakoida. Jo 48 tunnissa sähkökatkos lamaannuttaisi arkielämän ja tekisi olemisesta varsin tukalaa niin veden, ravinnon kuin lämmönkin kannalta.
Tällä hetkellä yleinen suositus on, että kansalaisen on syytä varautua ns. kotivaralla 72 tunniksi, eli kolmeksi vuorokaudeksi. Kotivaralla tarkoitetaan kotona säilytettävää tietynlaista varmuusvarastoa, jonka turvin selviää ilman ulkopuolista apua poikkeusolosuhteissa: elintarvikkeita, hygieniatarvikkeita sekä muita välttämättömyystavaroita.

Pidemmät sähkökatkot johtuvat useimmiten huonosta säästä, esimerkiksi myrskyistä, runsaista lumisateista, jäätävistä sateista tai salamaniskuista. Yhteiskunnan sähköverkko on myös mahdollinen terrorismin ja sotatoimien kohde, koska sitä sabotoimalla yhteiskunta saadaan halvaantumaan tehokkaasti.


Aikajana mitä tapahtuu jos sähköt katkeavat 48 tunniksi

Kuva: Yle/Seppo Heikkinen/Mika Hokkanen

Mitä meidän jokaisen kannattaa tietää pitkän sähkökatkon tullessa

Tähän artikkeliin on koottu tärkeimpiä asioita miten kannattaa jo edeltä käsin varautua poikkeustilanteita varten.
Minuuttikin on pitkä aika pimeässä, jumiin jääneessä hississä.



Varautumisväliotsake varautumisjuttuun

Sähkön puute vaikuttaa eri tilanteissa ja vuodenaikoina eri lailla. Minuuttikin on pitkä aika pimeässä, jumiin jääneessä hississä. Vankan kivitalon kylmeneminen sen sijaan kestää useamman päivän.
Kodin valot ja sähkölaitteet on hyvä kytkeä pois päältä katkon alettua. Ne eivät kuitenkaan toimi sen aikana. Tärkeintä on katkaista virta liedestä, silitysraudasta, kahvinkeittimestä ja pesukoneesta. Ne voivat aiheuttaa tulipalon, jos ne ovat päällä sähköjen palauduttua.

Vesilaitokset ovat varautuneet lähinnä paikallisiin sähkökatkoihin.



Vesiväliotsake varautumisjuttuun

Ihminen kestää ilman ravintoa jopa useita viikkoja, mutta ilman vettä vain muutaman vuorokauden.
Monilla paikkakunnilla kaikki veden jakelu perustuu pumppaukseen. Vedentulo loppuu heti sähkökatkon alettua, ellei vesilaitoksella ole käytössään varavoimaa. Monet laitokset ovat hankkineet kiinteitä varavoimakoneita, mutta käytännössä niillä on varauduttu lähinnä paikallisiin sähkökatkoihin. Laaja sähkökatko vaikeuttaisi vesihuoltoa merkittävästi.
Myös omaa kaivoa käyttävien pientalojen veden tulo lakkaa välittömästi sähkökatkokseen. Kodeissa, joihin vesi tulee vesitornista, vettä riittää parista tunnista puoleen vuorokauteen käytön mukaan.
Ilman sähköä vesitorni ei täyty uudestaan, sillä vesi nostetaan torniin sähköpumpuilla. Myös veden kulku tornista etäällä sijaitseviin kiinteistöihin vaatii pumppaamista. Vaikka vettä tulisikin, sähkön puute lopettaa pian lämpimän veden tulon useimmissa kiinteistöissä. Jos vedentulo loppuu, myös wc:t lakkaavat toimimasta.
Vesi on juomakelpoista niin kauan kuin sitä tulee hanasta. Paineen vaihtelut voivat kuitenkin irrottaa putkista sakkaa, joka sameuttaa veden.
Ihminen tarvitsee päivittäin noin 2 l puhdasta juomavettä. Lisäksi vettä tarvitaan ruoanlaittoon ja hygieniaan. Eli vesi on hyvin kriittinen tekijä poikkeusoloissa. Sen vuoksi viranomaiset aloittavat veden jakelun, jos sähkökatko pitkittyy.



Lämpöväliotsake

Rakennusten lämmitys toimii Suomessa nykyisin pääsääntöisesti sähkön varassa. Jos lämmitystä sähkökatkon aikana ei ole turvattu varavoimalla, lämmitys katkeaa asuin-, liike- ja toimistorakennuksista. Ainoastaan uuneja, takkoja tai kamiinoita voi lämmittää sähkökatkon aikana.
Huonetilojen lämpötilan lasku aiheuttaa paitsi epämukavuutta myös terveysriskejä etenkin vanhuksille, sairaille ja muille huonosti liikkuville sekä huonosta verenkierrosta kärsiville. Jos rakennusten lämpötila pääsee laskemaan alas, odotettavissa on myös putkivaurioita.

Supermarketit voivat toimia varavoimalla enimmillään noin neljä tuntia.



Ruokaväliotsake varautumisjuttuun

Myös ruokahuolto vaarantuu sähkökatkon tultua. Kaupat sulkevat varsin pian ovensa. Niissä tulee pimeää, ellei kauppoja ole varustettu varavoimalla. Turvavalaistus ja kaupan henkilökunta ohjaavat ihmiset ovelle, joka saadaan käsin auki sisäpuolelta.
Yksi kassa tai useampia kassoja on yleensä varustettu akulla, jolloin jonossa olevat ihmiset pääsevät maksamaan. Jos valoa saadaan akkuvalaisimista tai ikkunoista, kaupat voivat toimia noin puoli tuntia. Supermarketit voivat toimia varavoiman turvin enimmillään noin neljä tuntia
Sähköttömyys aiheuttaa ongelmia myös kotona ruoan laitossa ja säilyttämisessä. Ruokaa voi toki laittaa ilman sähköä kaasuhellalla ja puuliedellä tai ulkona grillillä, jos sellaisia on käytössä. Ruokaa voi lämmittää myös retkikeittimellä palamattomalla alustalla. Huolehdi tuuletuksesta.
Ruoka pysyy jääkaapissa kylmänä pari tuntia sen jälkeen, kun sähköt ovat katkenneet. Pakastimessa ruoka säilyy jäässä vähintään vuorokauden, jos sen ovea ei availla turhaan. Hyvin eristetty, täysi säiliöpakastin pitää ruoat jäässä jopa kaksi vuorokautta. Jos sähkökatko pitkittyy, on hyvä syödä ja juoda ensimmäiseksi jääkaapissa säilytettävät ruoat ja juomat.

Kotivara tarkoittaa paitsi ruokaa ja juomaa, myös muita kodin päivittäistarvikkeita.
Pidä kotona pieni varasto hyvin säilyviä ruokia. Kotona oleva varasto poikkeuspäivän varalle on nimeltään kotivara. Kotivara tarkoittaa paitsi ruokaa ja juomaa, myös muita kodin päivittäistarvikkeita. Kotivaraa tarvitaan esimerkiksi, jos kauppaan ei pääse sairastumisen vuoksi. Kotivara on osa omatoimista varautumista.
Kotivara ei ole erillinen hätävarasto, vaan tuotteita käytetään ja kierrätetään koko ajan. Kokoa mieleisesi kotivara sellaisista elintarvikkeista, joita käytät muutenkin.



Likkenneväliotsake varautumisjuttuun

Sähkökatko sammuttaa liikenteenohjausjärjestelmät, liikennevalot ja katu- ja risteysvalot. Se merkitsee ruuhkia ja ongelmia risteyksissä, sillä kaupunkien liikenteen toimivuus perustuu liikennevaloilla ohjattuun järjestelmään.
Mikäli katko pitkittyy, liikenteen määrän arvioidaan vähenevän. Autoihin ei saada polttoainetta, ja osa ihmisistä jäänee kotiin, sillä monella työpaikalla ei voi työskennellä ilman sähköä.
Pidä tankissa polttoainetta aina vähintään neljäsosa sen tilavuudesta. Niin pääset liikkeelle sähkökatkon aikana ja muutenkin, jos tulee pakollisia menoja. Varaudu ruuhkiin taajamissa.
Älä poistu junasta, raitiovaunusta tai metrosta omin päin asemien välillä sähköiskun riskin vuoksi. Odota henkilökunnan ohjeita ja tarvittaessa ohjattua evakuointia. Kuuntele ohjeita metro- ja juna-asemien kuulutuksen kautta. Sieltä saat tietoa esimerkiksi korvaavista bussivuoroista.
Metroasemilta pääset ulos osittaisen valaistuksen turvin. Asemilla on myös ohjeet häiriötilanteita varten. Kulje katkon aikana linja-autolla. Jos oma linja myöhästyy, nouse bussiin, joka menee oikeaan suuntaan. Tarjoa ja pyydä autokyytiä työpaikalla tai naapurustossa.
Taksikeskukset eivät välttämättä enää toimi. Taksin saat tolpalta tai kadun varresta. Mene isojen väylien tai asuinalueen kokoojakadun varteen.
Hätätiedote katkaisee radiolähetyksen ja ilmestyy tv-ruudun yläraitaan.



Tiedonvälitysväliotsake varautumisjuttuun

Kun sähkökatko tulee, on tilanne sen verran poikkeuksellinen, että ihmisillä on suuri tarve saada tietoa sähkökatkon syystä ja mahdollisesta kestosta.
Yleisradio välittää hätätiedotteen viivytyksettä ääneen luettuna radiokanavillaan ja tekstinä televisiokanavillaan. Muu viranomaistiedote pitää välittää heti, kun se on mahdollista ohjelmatoimintaa kohtuuttomasti häiritsemättä. Hätätiedote siis katkaisee radiolähetyksen ja ilmestyy tv-ruudun yläraitaan, muu viranomaistiedote luetaan sopivilla hetkellä ohjelmia häiritsemättä.
Matkapuhelimien toiminta riippuu tele- ja tietoliikenneverkoista. Sähkökatkon aikana ne toimivat varavoiman turvin vähintään kolme tuntia, niiden keskeiset osat useita päiviä.
Hanki matkapuhelimeen vara-akku, ja lataa se säännöllisesti. Jos kotona on monta matkapuhelinta, käytä ne loppuun vuoron perään.
Hanki autolaturi, paristolaturi, polttokennolaturi tai aurinkokennolaturi. Niillä voi ladata matkapuhelimen akun ilman sähköä. Vältä katkoksen aikana turhia puheluita etteivät verkot ruuhkaudu ja hätäpuhelut pääsevät nopeasti läpi.
Kuuntele uutisia ja ohjeita radiosta. Etsi Radio Suomen tai paikallisradion kanava. Älä soita hätänumeroon vain kysyäksesi, mitä on tapahtunut ja kuinka kauan katkos kestää.

Jutun tärkeimmät lähteet ovat Puolustusministeriön julkaisemat ohjekirjaset: 
Pitkä sähkökatko ja yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaaminen
Pahasti poikki. Näin selviät pitkästä sähkökatkosta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti