lauantai 22. heinäkuuta 2017

Mitä tehdä käytetylle teepussille?

Alla olevassa artikkelissa todetaan:

Koskinen on patentoitunut teepussin pakkauksen, johon käytetty lötkö voidaan laittaa takaisin tahraamatta. Ei tarvita enää teepussin kuivaksi puristelua tai sottaisia servettejä. 

Matti Koskiselle tiedoksi, että täällä Perämeren pohjukassa Kemissä, itse pistän käytetyn, lötkön teepussin tavalliseen juomalasiin ja usein käytän sen toiseenkin kertaan. Tosin itse juon aika harvoin teetä. 

Mutta kaikesta huolimatta onnea ja menestystä keksijän usein ohdakkeiselle uralle...

Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:


Mitä tehdä käytetylle teepussille? Nukketeatterimies keksi ratkaisun miljoonien teejuojien ongelmaan

Tamperelainen nukketeatteritaiteilija Matti Koskinen jätti työnsä ja omistautui keksijänuralle. Mies kokee, että sama luovuuden ilo pulppuaa niin teatterista kuin keksimisestä.
Keksinnöt



Matti Koskinen juo teetä.
Matti Koskinen juo itse mielummin kahvia, mutta ymmärtää teenjuojien arkisen ongelman.Annamari Tolonen / Yle
TAMPERE
Kerrostaloasunnon olohuoneen nurkassa Tampereen Lentävänniemessä sijaitsee maailmanlaajuisille markkinoille tähtäävän yrityksen pääkonttori. Spotless Teabag Oy:n toimitusjohtaja Matti Koskinen, 58, haluaa pelastaa teenjuojat arkipäivän rasittavalta pulmalta: mitä tehdä käytetylle teepussille.
Koskinen on patentoitunut teepussin pakkauksen, johon käytetty lötkö voidaan laittaa takaisin tahraamatta. Ei tarvita enää teepussin kuivaksi puristelua tai sottaisia servettejä.
– Tarkoituksena on muuttaa teetapahtuman elämyksellisyyttä, hän selventää.



Matti Koskinen näyttää, miten tahraamaton teepussipakkaus toimii.
Matti Koskinen näyttää, miten tahraamaton teepussipakkaus toimii.

Suomi on tunnetusti kahvikansaa ja Koskinen on itsekin kahvinjuoja. Hän kuitenkin luottaa siihen, että hänen keksinnöllään on paikkansa kansainvälisillä teemarkkinoilla.
Jos edes yksi prosentti maailmassa käytettävistä teepusseista hyödyntäisi pakkausta, se tarkoittaisi yrityksen arvion mukaan yli kahta miljardia teepussia vuodessa.
Menestykseen uskoo myös 160 osakasta, joiden ansiosta yritys on Koskisen mukaan kerännyt satojentuhansien eurojen edestä sijoituksia. Tuotteella on patentti jo muun muassa Kiinassa, Venäjällä ja eri puolilla Eurooppaa ja hakuprosessi on kesken useassa muussa maassa.
Varsinkin moni kahvinjuoja on sitä mieltä, että ei ole mitään ongelmaa, joka pitäisi ratkaista.
MATTI KOSKINEN
Numeroiden pyörittely tai tuotteen kaupallistaminen eivät varsinaisesti ole Matti Koskisen ydinalaa. Vielä pari vuotta sitten hän kiersi päivätyökseen Suomea nukketeatterinsa Vekkuliketun kanssa.

Nukketeatterikin on keksimistä

Alanvaihdos kuulostaa yllättävältä, mutta Koskinen ei pidä siirtymää nukketeatterista keksijänuralle mitenkään kummoisena.
– Nukketeatterikin on keksimistä ja ratkaisujen löytämistä, kun täytyy miettiä teknisiä toteutuksia, tarinankerrontaa ja musiikkia. Keksintöjen tekemiseen liittyy luovuuden ilo samalla lailla kun teatteriin – välillä tietysti luovuuden tuskakin.
Koskisen urapolku ei ollut suorin mahdollinen. Lapsena koulunkäynti takkuili: lukihäiriön vuoksi Koskinen oppi lukemaan vasta yhdeksänvuotiaana ja jäi pari kertaa luokalleen. Hän opiskeli koristemaalariksi, mutta maalarintyö kävi pian terveyden päälle.
Tarvitsen jatkuvasti tilaisuuksia, joissa voin keksiä ongelmiin ratkaisuja. Ei lopputuloksena tarvitse aina olla kaupallisia keksintöjä.
MATTI KOSKINEN
Koskinen lähti opiskelemaan steinerkasvatukseen perustuvaan Snellman-korkeakouluun ja oli myös mukana perustamassa sinne puhe- ja draamataiteen linjaa. Opinahjossa hän tapasi tamperelaisen nukketeatteri Mukamaksen johtajan, joka pyysi teatteria harrastavaa Koskista mukaan.
– En ikinä ajatellut, että nukketeatterista voisi tulla ammatti. Mutta kun avautui mahdollisuus, ajattelin, että kokeillaan.
Mukamaksessa vierähti kymmenen vuotta ja Koskisen itse perustamassa Vekkuliketussa seitsemisen vuotta. Niiden välissä Koskinen oli vuoden kotona kahden lapsensa kanssa, sillä jatkuva tien päällä oleminen oli ajanut burnoutiin.



Matti Koskinen esiintyy Vekkulikettu-nuken kanssa.
Vekkulikettu-nukke kiersi Matti Koskisen mukana ympäri Suomea päiväkodeissa, kouluissa, palvelutaloissa ja tapahtumissa.Annamari Tolonen / Yle

Koti-isän arjesta nousi pulmia, johon Koskinen alkoi miettiä ratkaisuja.
– Yhtenä päivänä kaadoin lapsille mehua ja se läikkyi pöydälle. Aloin miettiä, auttaisiko jos mehutölkissä olisi korkki. Seuraavalla viikolla olin kehitellyt kolme erilaista korkkimallia.
Ideoita syntyi useita: täydellisesti tyhjentyvä tuubi, kenkien liukueste, uudenlainen lukko… Kun teepussikeksintö alkoi saada tuulta alleen, Koskinen päätti siirtyä kokopäiväisesti yrityksensä pariin.
– Luovuus ja keksiminen on minulle elämän suola. Tarvitsen jatkuvasti tilaisuuksia, joissa voin keksiä ongelmiin ratkaisuja. Ei lopputuloksena tarvitse aina olla kaupallisia keksintöjä. Se on ikään kuin hauska leikki.

Youtube auttoi alanvaihdossa

Yksinkertaiselta kuulostavan tuotteen kehitys ei ole ollut niin yksinkertaista.
– Minulla oli idea keittiönpöydän ääressä, mutta ei mitään ymmärrystä, miten tuote kaupallistetaan. Ei ollut tiimiä eikä rahaa patentointiin. Lähdin rakentamaan ihan tyhjästä kaikkea.
Alanvaihdos on vaatinut rutkasti asioiden omatoimista opettelua. Koskinen on esimerkiksi katsellut satoja Youtube-videoita pakkauskoneiden toiminnasta. Hän sanoo, ettei kuitenkaan olisi päässyt pitkälle ilman tiimiään, johon kuuluu eri alojen ammattilaisia.



Videon pysäytyskuvassa Koskinen avaa tahraamattoman teepussipakkauksen.
"Tahraava, epämiellyttävä lötkö - mitä sille voi tehdä?" Katso videolta, millainen Matti Koskisen teepussikeksintö on.

Hankaluuksia on riittänyt: yhteistyökumppanin tehdas on lakkautettu tai luvatuista aikatauluista ei ole pidetty kiinni. Sopivien biohajoavien materiaalien löytäminen on vienyt vuosia. Välillä epätoivo saattaa vallata, mutta vain pariksi tunniksi.
– Ajatuksena se, että tätä keksintöä käyttäisivät miljoonat ihmiset, antoi pontta jatkaa.
Myös se, että niin moni sijoittaja on ottanut idean omakseen, on saanut luovimaan eteenpäin.
On Koskinen epäilyäkin kohdannut.
– Varsinkin moni kahvinjuoja on sitä mieltä, että ei ole mitään ongelmaa, joka pitäisi ratkaista. Mutta luotan siihen, että yhdelle teenjuojalle sadasta tämä on tarpeellinen. Ja se riittää meille.

Kahvinjuoja aikoo valloittaa maailman teemarkkinat

Tänä kesänä eletään jännittäviä aikoja. Liki kymmenen vuoden kehitystyön jälkeen ensimmäisten tahraamattomien teepussipakkausten on määrä lähteä teenjalostajille kokeiluun.
Jos teefirmat päättävät ottaa tuotteen käyttöön, Koskisen yhtiö tekee tilinsä näiltä saatavista rojaltimaksuista.
Ajatuksena se, että tätä keksintöä käyttäisivät miljoonat ihmiset, antoi pontta jatkaa.
MATTI KOSKINEN
Jo 12 teenjalostajaa on kiinnostunut pilotoimaan tuotetta, Koskinen kertoo. Sitten nähdään, mullistaako suomalaisen kahvinjuojan keksintö maailman teemarkkinat.
Suomen ainoan teepusseja pakkaavan yrityksen Nordqvistin toimitusjohtaja Riku Nordqvist ei tunne Koskisen keksintöä, mutta suhtautuu kaikkiin käyttäjäystävällisyyttä parantaviin innovaatioihin mielenkiinnolla.
– Jos asiakkaat ovat kiinnostuneita uudesta pakkauksesta ja valmiita maksamaan siitä, otamme sen mielellään käyttöön.

"Jokainen perheenäitikin on keksijä"

Koskisen mielestä keksijyyttä mystifioidaan.
– Meitä ympäröi miljoonia hämmästyttäviä keksintöjä. Jokainen perheenäiti tekee arjessaan keksintöjä, vaikka ne eivät ole välttämättä kaupallistettavia.
Keksinnön kaupallistaminen on usein pitkä, raskas ja kalliskin prosessi. Moni pöytälaatikkokeksijä ei ehkä sen pelossa lähde viemään ideoitaan eteenpäin.
Helpottaa, jos ympäristössä ei ole kovin montaa ihmistä, jotka heti toitottavat ettei tuosta ikinä mitään tule.
MATTI KOSKINEN
Keksijöillä on Suomessa Koskisen mielestä hyvät lähtökohdat. Suomen Keksijäin Keskusliitto ja Keksintösäätiö edistävät keksijöiden asemaa, monet säätiöt myöntävät keksijöille rahoitusta ja järjestöt tarjoavat neuvontaa oman idean eteenpäin viemisessä.
– Onnittelen itseäni siitä, että elän yhteiskunnassa, jossa on mahdollista vaatimattomistakin lähtökohdista päästä puhumaan lähes kenelle tahansa.
Verkoston luominen vaatii Koskisen mukaan sitkeyttä ja itsensä likoon laittamista, mutta on tuurillakin osansa asiaan.
– Tietysti helpottaa, jos ympäristössä ei ole kovin montaa ihmistä, jotka heti toitottavat ettei tuosta ikinä mitään tule. Elämä on tylsempää, ellei edes yritä.



Matti Koskinen istuu keittiönpöydän ääressä juomassa teetä.
Koskinen on saanut suuren osan ideoistaan keittiönpöydän ääressä.Annamari Tolonen / Yle

Koskisella on vielä monta keksintöä, joita hän aikoo lähteä viemään maailmalle. Hän uskoo, että seuraava suuri menestys tulee olemaan hänen patentoimansa teepussi, joka ei päästä nestettä läpi käytön jälkeen.
Liki kuusikymppinen ei toimettomista eläkepäivistä haaveile.
– Nythän vasta työ alkaa, kun alan ymmärtää, mikä on keksinnön tie ideatasolta tuotteeksi. Rahassa ja maineessa mitattuna tulos ei vielä ole ollut kummoinen, mutta kokemuksena merkittävä. Se on kuin polttoainetta työnteolle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti