tiistai 18. heinäkuuta 2017

Kiinan ja Venäjän sotalaivat harjoittelevat Itämerellä ensi viikolla ...

Hmmmmm - vai niin - pullistelua, pahimman luokan pullistelua. Mikäli oikein muistan, yhteisharjoituksen teema on kauppa-alusten suojelu. 

Jos se sitä todella olisi, olisi väljemmät meren > valtameret olleet harjoitukseen aikalailla sopivimpia. Olisi ehkä päässyt ajamaan oikeita roistoja > merirosvoja takaa... 


Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna: 

Kiinan ja Venäjän sotalaivat harjoittelevat Itämerellä ensi viikolla – ja maailman suurin ydinsukellusvene on matkalla Suomenlahdelle

Jättimäinen Venäjän ohjussukellusvene Dmitri Donskoi saatetaan nähdä pintakulussa Suomenlahdella.
Venäjän laivasto

sukellusvene
Ydinsukellusvene Dmitri Donskoi lähdössä kohti Suomenlahtea Jäämereltä.Lev Fedosejev / TASS / Lehtikuva
Itämerelle saapuu lähipäivinä sekä Kiinan sotalaivoja että kaksi Venäjän laivaston suurta ydinkäyttöistä sota-alusta. Toinen viimemainituista on maailman suurin sukellusvene, 172 metriä pitkä Dmitri Donskoi. Se ei ole aikaisemmin käynyt Itämerellä.
Donskoi on viimeinen käytössä oleva alus sukellusveneluokasta, jonka nimi Venäjällä on Akula ja lännessä Typhoon. Kylmän sodan aikana se oli osa Neuvostoliiton ydinpelotetta, ja sukellusveneen aseistuksena oli 20 mannertenvälistä ydinkärkiohjusta.
The Independent Barents Observer-sivuston(siirryt toiseen palveluun) mukaan Donskoilla ei enää ole ydinaseita, vaan sitä on käytetty ohjusten laukaisukokeiden alustana.

Osan matkaa pintakulussa

Dmitri Donskoi on käytännössä tallinnanlaivan kokoinen, ja matalalla Itämerellä se joutuu purjehtimaan ainakin osan aikaa pinnalla. Sen saapuminen Itämerelle taatusti huomataan, sillä Tanskan salmet ovat juuri sellainen paikka, missä Donskoi ei mahdu sukeltamaan.
Sukellusvenejätti tulee Suomenlahdellekin, sillä se osallistuu Venäjän laivaston vuosipäivän juhlallisuuksiin Kronstadtissa Pietarin edustalla heinäkuun viimeisenä viikonloppuna. Juhliin tulee Venäjän Pohjoisesta laivastosta myös ydinkäyttöinen ohjusristeilijä Pietari Suuri ja kaksi muuta sotalaivaa.
Pohjoisen laivaston mukaan alukset lähtivät Itämeren-matkalleen Severomorskista maanantaina.

sotalaiva
Venäjän Pohjoisen laivaston lippulaiva Pietari Suuri seuraa sukellusvene Dmitri Donskoita Itämerelle.Eric Estrade / AFP / Lehtikuva

Kiinalaiset tulevat jo perjantaina

Pohjoisen laivaston suuret alukset ovat siis tulossa paraatiin, mutta Kiinan laivaston yksiköt saapuvat sotaharjoituksiin Venäjän laivaston kanssa. Venäjän puolustusministeriön mukaan(siirryt toiseen palveluun) harjoituksen aktiivinen vaihe on ensi viikolla. Ministeriön tiedotteessa ei kerrota, missä päin Itämerta on tarkoitus harjoitella.
Kiinan laivaston kaksi sotalaivaa ja niiden tukialus ovat parhaillaan Pohjanmerellä matkalla kohti Itämerta. Ne otetaan juhlallisesti vastaan perjantaina 21. heinäkuuta Baltijskissa Venäjän Itämeren laivaston päätukikohdassa, Kaliningradin alueella.
Kiina on lähettänyt Itämerelle hävittäjäalus Hefein, fregatti Yunchengin ja huoltoalus Luomahun. Hefei ja Yuncheng ovat Kiinan laivaston uudenaikaisinta kalustoa. Hefein aseistuksena on muun muassa kehittynyt pitkän matkan ilmatorjuntaohjusjärjestelmä.

kiinalaisia sotalaivoja puolassa
Kiinan sota-aluksia vieraili Itämerellä vuonna 2015. Kuvassa keskimmäisenä näkyvä fregatti Yiyang on samaa tyyppiä kuin yksi nyt harjoituksiin tulevista aluksista.Adam Warzawa / EPA

Kiinan vai Venäjän voimannäyttö?

Kiinan ja Venäjän laivastot ovat harjoitelleet yhdessä tätä ennenkin, ja harjoittelevat jatkossa. Itämeren harjoituksen toinen osa pidetään Japaninmerellä Kaukoidässä.
Venäjän laivasto osallistui viime vuonna Kiinan laivastoharjoituksiin Etelä-Kiinan merellä, missä Kiinan aluevaatimukset ovat ajaneet sen törmäyskurssille alueen muiden maiden kanssa.
Jos sitä harjoitusta voitiin pitää Venäjän tuenilmaisuna Kiinalle sikäläisessä kiistassa, voidaan ensi viikon harjoitusta pitää Kiinan tuenilmaisuna Venäjälle Itämerellä – missä Venäjä ja Nato vääntävät kättä vaikutusvallasta.
Toisaalta, Kiina ei ole liikkeellä ainoastaan Itämerellä. Saman kokoinen kiinalainen osasto, kaksi sotalaivaa ja huoltoalus, on parhaillaan vierailulla Istanbulissa ja menossa Mustallemerelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti