Kuulin päivällä, että hyvin tuntemani henkilö sairastaa Alzheimerin tautia. En tiedä, mikä hänen tilanteensa tarkalleen on, sillä sain tiedon ns. kolmannen käden tietona. Oli niin tai näin, on murheellista ajatella aktiivisesti - entiseen aikaan - toimeen tarttuvan ja aikaansaavan henkilön kohtaloa.
Se tosiasia, että kuka tahansa voi sairastua em. tautiin, on syytä pitää mielessä. Mikäli olen oikein ymmärtänyt, se on salakavala, "hiipivä" tauti. Mitä aikaisemmassa vaiheessa taudin oireet havaitaan/tunnustetaan sitä parempi. Silloin on jonkinlainen mahdollisuus täsmälääkityksellä hidastaa taudin etenemistä ja saada sairastunut henkilö pysytettyä elämässä kiinni...
Wikipediateksti:
Alzheimerin tauti on dementiaa aiheuttava sairaus, jonka oireet johtuvat harmaan aivokudoksen tuhoutumisesta ja aivojen surkastumisesta. Se on yleisin dementiaa aiheuttava sairaus.
Sairaus sai nimensä saksalaisen psykiatrin Alois Alzheimerin mukaan, joka kuvasi sairauden ensimmäisen kerran vuonna 1906. Alzheimerin tauti rappeuttaa ihmisen muistin ja lopulta muutkin henkiset kyvyt sekä liikunta- ja puhekyvyn. Tauti lisää tyypillisesti myös tunneherkkyyttä ja yhdeksällekymmenelle prosentille kehittyy jossain vaiheessa myös käytösoireita, jotka voivat ilmetä raivokohtauksina, levottomana kuljeskeluna, tavaroiden kätkemisenä, ylimääräisenä vaatteidenvaihtona tai riisuutumisena, esineiden syömisenä, huomiota herättävänä seksuaalisena käyttäytymisenä tai itsensä vahingoittamisena. Alzheimerin tauti aiheuttaa usein myös vuorokausirytmin häiriöitä ja unen tarpeen lisääntymistä. Taudin näkyvät oireet kestävät keskimäärin kymmenen vuotta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti