Hmmmmm - vai niin - alla olevan artikkelin infoon voinee lisätä asiallisen syötin merkityksen ja onkijan aktiivisuus > liikuttaa kaloille tarjottavaa koukkua+syöttiä ja paikan vaihtoa, jos veneellä on liikkeellä...
Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:
Onki olalle ja kalaan! Näillä viidellä vinkillä kasvatat kalaonneasi
Mato-ongelle lähtijän kannattaa näiden kalastusvinkkien lisäksi ottaa mukaan leppoisa mieli ja hyvät eväät.
Sisko Siiankoski pääsi kalaan ensimmäisen kerran nelivuotiaana äidin kanssa. Siitä lähtien kalastus on ollut tärkeä osa elämää, ja kalastamassa hän käy usein. Tärkeintä ei kuitenkaan ole runsas saalis.
– Linnut, auringonlaskut ja yhteys luonnon kanssa on oikeastaan kalansaalista tärkeämpää, vaikkei näin varmaan saisi ääneen sanoa.
Siiankoski on hämeenlinnalaisen kalastusseura Kuhaveljien kunniapuheenjohtaja. Hämeen vedet ovat hänelle tuttuja. Samoin kalojen metkut. Kalastaja on vähän kalojen ja tuurin armoilla.
– Siinä se viehätys ehkä vähän onkin, sanoo Sisko Siiankoski.
Kalastustyylejä on yhtä monta kuin on kalastajaakin. Mutta on joitakin ohjeita, jotka kannattaa konkarikalastajankin pitää mielessä kun lähtee kalaan:
1. Sateella kala syö paremmin
Sateella ilma on viileämpää ja kalat uivat lähempänä pintaa. Kalamiehen kannattaa muistaa kunnon pukeutuminen, niin pieni kesäsade ei edes haittaa. Kuumalla ilmalla kala hakeutuu lähemmäs pohjaa, ja kauemmas mato-ongen koukusta.
2. Perinteinen koho on liian iso
Perinteinen punavalkoinen koho saattaa olla liian iso. Jos kala on pieni, se tuntee kohon vastuksen ja luovuttaa. Pienempi kynän mallinen koho on pienille kaloille parempi.
3. Katso kalapaikka kasvuston mukaan
Kalamiehen kannattaa pysytellä lähellä rantaa. Suosi kaislikkoja ja muuta rantakasvustoa. Kasvien lehdillä on pieneliöitä, jotka houkuttelevat kaloja. Lisäksi kasvusto tarjoaa kaloille suojaa. Varo kuitenkin, ettei koukku jää kaislikkoon kiinni. Tarkasta myös, ettei koukku makaa pohjassa.
4. Kalaonni katsoo kelloa
Kalalle lähtijän kannattaa laittaa kello soittamaan aikaisin, ja ottaa aamukahvi ja eväät mukaansa. Parhaiten kala nimittäin syö aikaisin aamulla. Toinen hyvä aika on illansuussa, lähellä auringonlaskun aikaa. Huonoiten kala syö keskipäivällä.
5. Tuuri ja onni on korvattavissa
Vaikka kalamiehellä olisi markkinoiden parhaat välineet, olosuhteet kohdillaan ja seudun paras kalapaikka, ei mikään voi taata hyvää kalaonnea. Silloin kannattaa keskittyä nauttimaan luonnosta, ja korvata tuurin puutteen kunnon kalajutulla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti