tiistai 3. maaliskuuta 2020

Vuoden 2014 jälkeen mikään ei ole maailmassa ja nimenomaan Euroopassa ollut ennallaan...

Kyllä - vuoden 2014 jälkeen mikään ei maailmassa ja nimenomaan Euroopassa ole ollut ennallaan.
Toiminnan keskiössä on ollut suvereenisti Venäjä. Mitä vuoden 2014 jälkeen on sitten tapahtunut?

Krimin valtaus Ukrainalta, joka on saanut kansainvälisen tuomion ja erilaisten pakotteiden käynnistymisen, joissa Suomi on EU-rintamassa mukana. 
Venäjän tukitoimet Itä-Ukrainassa, jotka ovat tälläkin hetkellä voimassa. Venäjä edelleenkin kiistää toimenpiteensä Itä-Ukrainan separistisalueella.

Raukkamainen ja täysin tarpeeton siviliimatkustajakoneen alasampuminen Ukrainan ilmatilassa Buk-ohjuksella. Ohjuspatteristo pistäytyi Venäjältä toteuttamassa kyseisen iskun, joka on kiistattomasti todistettu mm. Belingcat-aineistojen perusteella.
Käytännössä Itä-Ukrainassa on sotatila. Valko-Venäjän Minkskissä neuvotellut sopimukset eivät ole toteutuneet. Jotain pientä - mm. vankien vaihtoa - on tapahtunut, ei muuta...

Venäjä on lisännyt ohjusarsenaalia mm. Kaliningradin alueella sekä selkeästi aktivoitunut Kuolan niemimaalla, lähellä Suomen rajaa.

Vuodesta 2015 alkaen Venäjän armeija - lähinnä lento- ja ohjuskalusto - on ollut aktiivisesti mukana Syyriassa tukemassa vanhan liittolaisensa ahdinkoa sotarintamalla. Syyriassa lienee tuhansia venäläisen palkka-armeijan sotilaita/sotapoliiseja.

Toki siellä on muitakin toimijoita: USA, Irak, Iran, Turkki, Euroopan liittoutuma sekä yli sata erilaista kapinallisryhmittymää. Kaikki lähti loppujen lopuksi liikkeelle Isis -terroristijärjestön tuhoamisesta.

Venäjän tiedustelupalvelu on toteuttanut Euroopassa useita murhia sekä murhayrityksiä, joiden jäljet johtavat kiistatta Venäjän nykyhallintoon, ylimpään johtoon.

Venäjä on sekaantunut trolliarmeijansa avustuksella muun muassa USA:n viimeksi käytyihin presidentinvaaleihin. Todennäköisesti sama meno jatkuu tänäkin vuonna.

Juuri tällä hetkellä on menossa Syyrian luoteisosassa Idlibissä humanitäärin katastrofi, jossa osapuolina ovat Turkki, Syyrian nykyhallinto, Venäjä ja lukuisat kapinallis-/terroristiryhmittymät. Pahimmin jaloissa ovat siviilit. Pakolaisongelma on mittava.

Miksi näitä muistelen ja kirjoittelen? 

Siksi, että seurasin Yle Areenalta iltapäivällä Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin ja Suomen ulkoministerin Pekka Haaviston tiedotustilaisuuden.

Tilaisuudessa kehuttiin Suomen ja Venäjän hyviä suhteita - tietty - tuttua ja turvallista.

Mielestäni tilaisuudessa ei tullut esiin mitään uutta, joka edesauttaisi mm. Idlibin tilanteen rauhoittumista. Päinvastoin Venäjä jatkaa kapinallisten nujertamista. Se tiennee tuhansia kuolonuhreja, pääasiassa siviilejä.
Pahinta tilanteessa on se, että Turkki ja Venäjä saattavat joutua vielä nykyistä pahemmin törmäyskurssille. Siitä ilmeisesti em. maiden presidentit neuvottelevat viikolla Moskovassa...

Sergei Lavrov oli tyylilleen uskollinen: Kaikki edellä mainittu on muiden kuin Venäjän syytä.
Hän painotti faktoja.
Totta - totuus ei pala tulessakaan. Kaikki edellä kirjoittamani on raakaa faktaa...







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti