sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Venäjä, Iran ja Turkki aikovat turvata yhdessä Syyrian tulitaukoa...

Ensimmäinen ajatukseni oli artikkelin luettuani: Pukki kaalimaan vartijana. 
Miten ns. takuumiehinä voi olla Syyrian sotaan aktiivisesti osallistuvat päätahot > Venäjä, Iran ja Turkki.

Ainoa oikea takuutaho olisi YK, mutta se on tällä hetkellä täydellisesti halvaantunut kirotun veto-oikeuden vuoksi = turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenmaiden veto-oikeuden vuoksi...
Syyriassa on edelleen yli sata kapinallisryhmittymää, jotka viimeaikaisten mediatietojen mukaan ovat alkaneet lämpimikseen, ajankuluksi nahistella keskenäänkin.

Alla olevassa artikkelissa todetaan:
Neuvotteluihin Kazakstanin pääkaupungissa Astanassa osallistuivat myös Syyrian hallituksen ja kapinallisten edustajat. Osapuolet neuvottelivat kuitenkin välittäjien avustuksella, eivät kasvotusten.
Neuvottelujen tarkoituksena oli vahvistaa Syyrian tulitaukoa sekä pohjustaas Genevessä YK:n johdolla helmikuussa käytäviä Syyria-neuvotteluja.

Toivottavasti edellä oleva tieto antaa edes orastavaa toivoa lähe toivottomaan tilanteeseen Syyriassa.


Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:


Venäjä, Iran ja Turkki aikovat turvata yhdessä Syyrian tulitaukoa

Maiden edustajat sekä Syyrian hallitus ja kapinalliset päättivät tiistaina kaksipäiväiset neuvottelunsa Kazakstanissa.
Syyria



Miehet istuvat pöydän takana.
Kazakstanin ulkoministeri Kairat Abdrahmanov (keskellä) sekä Venäjän, Turkin ja Iranin edustajat osallistuivat kaksipäiväiseen Syyria-kokoukseen Kazakstanin pääkaupungissa Astanassa.Igor Kovalenko / EPA
Venäjä, Iran ja Turkki aikovat luoda yhteisen mekanismin, jolla pyritään turvaamaan Syyrian tulitauko.
Maat ilmoittivat asiasta Kazakstanissa pidetyn Syyria-kokouksen päätteeksi. Maat eivät kuitenkaan kertoneet yksityiskohtia.
Kokouksen päätöslauselmassa maat lupaavat myös jatkaa yhdessä taistelua ääri-islamilaisia Isisiä ja al-Qaidaa vastaan Syyriassa. Syyrian kapinallisia kehotetaan tekemään pesäero al-Qaidaan kytköksissä olevaan Fatah al-Shamiin.
Neuvotteluihin Kazakstanin pääkaupungissa Astanassa osallistuivat myös Syyrian hallituksen ja kapinallisten edustajat. Osapuolet neuvottelivat kuitenkin välittäjien avustuksella, eivät kasvotusten.
Neuvottelujen tarkoituksena oli vahvistaa Syyrian tulitaukoa sekä pohjustaas Genevessä YK:n joholla helmikuussa käytäviä Syyria-neuvotteluja.

Kapinalliset tyytymättömiä

Uutistoimisto Reutersin haastattelemat Syyrian kapinallisten eustajat ovat tyytymättömiä päätöslauselmaan.
Eräs heistä huomauttaa, että Iran käy taisteluja Syyriassa. Hänen mukaansa Iranin, Turkin ja Venäjän sopimus tulitaukoa vahvistavasta mekanismista on Iranin roolin oikeuttamista.
Toisen edustajan mukaan Turkki oli neuvotteluissa heikko eikä pystynyt puolustamaan kapinallisten näkemyksiä.
Lähteet: AP, AFP, Reuters, Tass, Yle Uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti