torstai 5. tammikuuta 2017

Vedomosti: Norilsk Nickel harkitsee pahamaineisen tehtaan sulkemista Suomen rajan lähellä...


Olen kaksi kertaa mennyt linja-autolla vaimoni kanssa Norjan Kirkenesistä Murmanskiin kyseisen Nikkelin ohi - edestakaisin. Lohduttoman näköistä maisemaa. 
Mikäli oikein muistan, takavuosina mediassa esitettiin luotettavana tietona, että kyseisellä kaivos-/teollisuusaalueella miestyöntekijöiden keski-ikä oli pitkästi alle 50 vuotta. Rajuilla saasteilla arvattavasti oli oma osuutensa asiassa.

Todettakoon samaan hengenvetoon, että Norilsk Nickelin pääomistaja ja suurosakas Vladimir Potanin on oletettavasti tällä hetkellä Venäjän rikkaimpia ettei peräti rikkain henkilö. Nikkeli-sulattamon lopettaminen ei köyhää kirpaise...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Vedomosti: Norilsk Nickel harkitsee pahamaineisen tehtaan sulkemista Suomen rajan lähellä

Kaivosyhtiö pyristelee irti suursaastuttajan maineesta. Petsamossa lähellä Suomen ja Norjan rajaa sijaitsevan vanhan ja pahoin saastuttavan sulaton lakkautus voisi olla osa hanketta.
Kaivosteollisuus


Kartta
Yle
Suuri venäläinen kaivosyhtiö Norilsk Nickel harkitsee Murmanskin alueella Nikelissä eli suomalaisittain Nikkelissä sijaitsevan sulattamonsa lopettamista, kertoo kaivosyhtiön johtaja ja suuromistaja Vladimir Potanin venäläisen Vedomosti-taloussanomalehden haastattelussa(siirryt toiseen palveluun).
Lähellä Norjan ja Suomen rajoja sijaitseva vanha sulattamo on jo kauan(siirryt toiseen palveluun) tunnettu(siirryt toiseen palveluun) muun muassa valtavista rikkidioksidipäästöistään ja sen lakkauttamisesta on ollut puheita(siirryt toiseen palveluun) jo aiemminkin.
– Olemme valmiita etenemään ja tarkastelemme mahdollisuutta sulkea sulattamo Nikelin asutuskeskuksessa Kuolan niemimaalla vuoden 2019 jälkeen Norilskin nikkelitehtaan sulkemisen malliin, Potanin sanoi Vedomostille.


Vladimir Potanin istuu muiden liikemiesten joukossa Venäjän teollisuusmiesten ja yrittäjien liiton RSPP:n kokouksessa. Hänellä on tumma puku, sininen kravatti.
Norilsk Nickelin pääomistaja ja suurosakas Vladimir Potanin.Yuri Kochetkov / EPA

Taustalla on yhtiön ohjelma, jonka tarkoitus olisi muuttaa Norilsk Nickel yhdestä Venäjän suurimmasta saastuttajasta ympäristöystävälliseksi yhtiöksi.
Koko ohjelman kustannusarvio on 13–14 miljardia dollaria eli noin 12–13 miljardia euroa vuoteen 2022 mennessä.
Potanin sanoi haastattelussa, että tärkein kysymys on kaivosyhtiön tuottamien rikkipäästöjen vähentäminen 1,5 miljoonalla tonnilla.

Vanha kaivospaikkakunta

Lähellä Suomen ja Norjan rajaa Petsamon piirissä sijaitseva Nikel eli Nikkeli tunnettiin Suomen hallitessa Petsamoa nimellä Kolosjoki ja nikkelintuotanto alkoi alueella jo tuolloin. Petsamo siirtyi sodan jälkeen Neuvostoliitolle.



Sulattamon lakkauttamispohdinnoista raportoi myös The Independent Barents Observer(siirryt toiseen palveluun).
– Se pitää tehdä yhdessä vakavasti otettavan sosiaalisen ohjelman kanssa, missä ei ole kyse pelkästään rahasta. Pitää katsoa paikallisviranomaisten kanssa, mitä tehdään, esittää ihmisille toisia töitä, kehittää sosiaalisen sopeuttamisen ohjelma, Vladimir Potanin tähdensi Vedomostin haastattelussa.
Potanin viittasi haastattelussa Norilskissa vuodesta 1942 toimineen tehtaan sulkemiseen(siirryt toiseen palveluun) viime vuonna.
Pohjois-Venäjällä sijaitsevalla Norilskilla on suoranaisen saastehelvetin maine, kuten esimerkiksi Helsingin Sanomat raportoi(siirryt toiseen palveluun) kaupungista viime syksynä.
Norilsk Nickelin aiheuttamat ympäristöongelmat olivat Venäjällä tapetilla myös viime syyskuussa, kun yhtiö myönsi päästöjensä aiheuttaneen siperialaisen Daldykanjoen värjääntymisen verenpunaiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti