Alla olevassa artikkelissa kaikki uhkat ovat todellisia - valitettavasti.
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
Ulkomaat
Pohjois-Korea, kyberiskut, Venäjän ja Naton yhteenotto – Amerikkalaislehti listasi vuoden 2017 seitsemän pahinta uhkaa
Suurin mahdollinen kasvava uhka on Pohjois-Korea, listaa Foreign Policy
Julkaistu:
FOREIGN Policy -lehti on laatinut jälleen uhka-arvionsa tulevalle vuodelle.
Kaikkiaan lehden listauksessa on 30 mahdollista konfliktia, jotka voivat kärjistyä ensi vuoden aikana erityisen pahaksi. Lehti perustaa arvionsa laajaan kyselytutkimukseen.
Nämä seitsemän uhka-arviota ovat selvityksen mukaan kaikkein vaarallisimmat. Uhka-arvioiden täydennykset on laatinut HS.
1. Pohjois-Korea
POHJOIS-KOREA on kehittänyt vuosikausia ohjusteknologiaansa sekä ydinaseita. Tilanne saattaa kärjistyä sotilaalliseksi yhteenotoksi esimerkiksi ohjuskokeiden tai provosointien vuoksi. Potentiaalisesti konflikti voisi kärjistyä maailmanlaajuiseksi, sillä Yhdysvallat puolustaa Japania ja Etelä-Koreaa Pohjois-Korean mahdolliselta hyökkäykseltä. Vastaavasti Kiina on ollut lähes ainoa Pohjois-Korean ainoa tukija, eikä se halua diktatuurin nykyisen hallinnon kaatuvan.
2. Venäjän ja Naton yhteenotto
TILANNE sotilasliitto Naton ja Venäjän välillä saattaa kärjistyä joko tarkoituksellisesti tai tahattomasti. Osapuolten suhteet ovat olleet jäiset sen jälkeen kun Venäjä tuki sotaa Ukrainassa ja valtasi Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan. Niin Venäjä kuin Natokin ovat kalistelleet Euroopassa aseitaan Ukrainan sodan jälkeen. Venäjä on luokkannut lukuisia kertoja myös Natoon kuulumattoman Suomen ilmatilaa.
3. Tuhoisa kyberhyökkäys kriittiseen infrastruktuuriin
HYVINKIN tuhoisaa kyberhyökkäystä on pidetty mahdollisena jo pitkään. Esimerkiksi Yhdysvallat on syyttänyt Venäjää vakavista tietomurroista amerikkalaisten palvelimille. Aktiivisia rintamalla ovat olleet myös esimerkiksi Kiina sekä Pohjois-Korea.
4. Tuhoisa terrori-isku
MASSIIVINEN terrori-isku, jonka tekijänä ovat joko ulkomaiset tai kotimaiset terroristit. Yhtenä suurimpana uhkana on pidetty terroristi-järjestö Isisiä, joka on kylvänyt kauhua niin Euroopassa kuin Syyriassa ja Irakissakin. Taistelukentillä Isis on menettänyt kuluneen vuoden aikana tuntuvasti asemiaan, mutta järjestö kykenee edelleen terrori-iskuihin.
5. Talebanin nousu Afganistanissa
ISLAMISTINEN Taleban-järjestö saatiin jo lähes lyötyä Afganistanissa, mutta järjestö on jälleen vahvistanut asemiaan. Vaarana on, että laajamittainen väkivalta ja epävakaus lisääntyvät jälleen erityisesti Afganistanissa Talebanin toimesta. Myös Afganistanin hallinnon luhistuminen on mahdollista.
6. Väkivallan lisääntyminen Turkissa ja sen lähimaissa
VÄKIVALTA saattaa lisääntyä entisestään Turkin ja kurdien välillä. Aseellisten ryhmien yhteenotot ovat vaarallisia myös lähimaissa Iranissa, Irakissa ja Syyriassa. Turkki on osallistunut yhä voimakkaammin Syyrian sotaan ja haluaa levittää vaikutusvaltaansa alueella.
7. Syyrian sodan leviäminen
Lukuisista rauhanneuvotteluyrityksistä huolimatta Syyrian sota ei näytä edelleenkään loppuvan. Sotaan on liittynyt mukaan yhä useampi maa, kuten suurvallat Yhdysvallat ja Venäjä. Sotaa saattaa kärjistää entisestään sotilaallisesti tilanteeseen osallistuvat ulkovallat.
Loput uhka-arviot voi lukea Foreign Policyn artikkelista tästä linkistä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti