torstai 5. tammikuuta 2017

Suomi sai kunnianosoituksena nimikkovuoren maailman kylmimmälle ja kuivimmalle mantereelle

Suomi 100 v - Etelämantereella lisäksi Mount Suomi nimetty vuori - ei paha...

Suora nettilainaus Pohjolan Sanomist hiukan tuunattuna:

Suomi sai kunnianosoituksena nimikkovuoren maailman kylmimmälle ja kuivimmalle mantereelle


Suomi sai kunnianosoituksena nimikkovuoren maailman kylmimmälle ja kuivimmalle mantereelle
Mount Suomen huipulla. Retkikunta lähetti kuvan huipusta sateliittipuhelimen välityksellä.
Niina Niemelä
Lynx Adventure Antarctica -retkikunnan neljä miestä ovat tehneet ensinousun Etelämantereella sijaitsevalle vuorelle. Mount Suomeksi nimetty vuori on kunnianosoitus satavuotiaalle Suomelle.
Retkikunta saavutti ensimmäisinä ihmisinä maailmassa uuden vuorenhuipun Etelämantereella. Kokonaisuutena neliviikkoinen matka on osa Suomi100-juhlaohjelmaa.
– Teimme ensinousun vuorelle, jonka nimesimme Mount Suomeksi. Haluamme tällä teolla kunnioittaa myös tänä vuonna sata vuotta täyttävää Suomea, retkikunnan johtaja Pata Degerman kertoo satelliittipuhelimen välityksellä.
Etelämanner on maailman tuulisin, kylmin ja kuivin manner. Wohlthat-vuoristoketjussa sijaitsevan Mount Suomen huippu on 2 598 metriä merenpinnan yläpuolella. Aikaa huipun tavoittamiseen ja laskuun takaisin leiriin kului retkikunnalta kymmenen tuntia.
– Lähdimme aikaisin aamulla matkaan kohti etukäteen valitsemaamme huippua. Maasto on jäinen, luminen ja kivinen, joten teimme pääosan matkasta jalan. Nousu meni hyvin vaativista sääolosuhteista huolimatta. Tuulen voimakkuus oli kohtalainen ja pakkasta 26 astetta. Aurinko ei laske Etelämantereella tähän aikaan vuodesta lainkaan, Degerman sanoo.
Retkikunnan matka alkoi Novolazarevskayan tukikohdasta kohti etelänapaa 22. joulukuuta viime vuonna. Lisävarusterikon vuoksi tavoite saavuttaa etelänapa ei tällä kertaa toteutunut.
Retkikunta on taittanut matkaa Lynxin erikoisvarustelluilla Commander –moottorikelkoilla kuitenkin jo useita satoja kilometrejä.
– Kaikki on sujunut hyvin teknisesti kelkkojen suhteen ja jokaisen retkikunnan jäsenen jaksamisen osalta. Loppusuoralla ollaan, Degerman iloitsee.
Suomalais-islantilainen neljän miehen retkikunta teki ensinousun Etelämantereella sijaitsevalle vuorelle. Kuvassa miehet ennen matkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti