sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Kemi kokeilee – kuntalainen ensi kertaa hallintokaaviossa...

Kuntalainen ensi kertaa hallintokaaviossa - kyllä - mutta aina päätöksenteko kuntatasolla on ollut yksittäisestä ihmisestä lähtevää.
Alla olevan artikkelin luettuani ja kaaviota katsellessani tulee mieleen 1980-luvun alun Kemi. Silloin toteutettiin Rasvaa rattaisiin ideakilpailu. Itsekin otin siihen osaa ja parin idean osalta tulin palkituksikin. Palkitutu ideat olivat Puuaitayritys ja Ideaporukka. Puuaitayritys toteutettiin myöhemmin AITAKI-laatutuote nimellä mutta Ideaporukka esittämässäni muodossa jäi toteuttamatta.
Ideaporukka olisi ollut nyt esitettyjen toimikuntien tyyppinen pohdiskeleva, valmisteleva elin, joka olisi koostunut tavallisista kemiläisistä, ei poliittisesti aktiiveista, vaan kadunmiehistä ja -naisista.

Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:

Kemi kokeilee – kuntalainen ensi kertaa hallintokaaviossa

Monimutkaiselta vaikuttava kaavio toisi kuntalaisen näkemystä paremmin esille. Tavoitteena on poikkihallinnollisuuden lisääminen.

MIILA KANKAANRANTA
Kemi kokeilee – kuntalainen ensi kertaa hallintokaaviossa
Kemin kaupunki kokeilee uutta organisaatiomallia. Uusien toimikuntien tarkoitus on lisätä hallintokuntien yhteistyötä. Katso tarkempi kuva mallista näköislehdestämme 21.1.2017.

Matti Nikkilä
Kemin päätöksenteko ohjautuu ensi vuonna entistä enemmän kuntalaisen elämästä lähtevällä tavalla.
Aseeksi kuntalaisen kuulemiseen otetaan hyvinvointia ja terveyttä, arjen sujuvuutta ja elinvoiman edistämistä ajavat toimikunnat. Toimikunta on jatkossa valmisteleva elin.
– Aiemmin valtuutetuille on saattanut syntyä tunne, että asiat tuodaan pöytään virkamiesvalmistelusta niin pitkälle vietyinä, että vaihtoehtoja ei ole. Nyt päättäjät pääsisivät paremmin mukaan valmisteluun, sanoo kaupunginjohtaja Tero Nissinen.

Toimikunta olisi aloitteentekijä, linjaaja ja tärkeiden asioiden keskustelija. Toimikunnilla ei olisi varsinaisesti päätösvaltaa, mutta niiden näkemys ohjaisi palveluja tuottavien lautakuntien toimintaa.
Lautakunnat päättävät resursseista, eli ihmisistä ja rahoista, joita käytetään palvelujen tuottamiseen.
Kemin kaupunginvaltuuston keskustan, vasemmistoliiton, sosiaalidemokraattien ja kokoomuksen ryhmien puheenjohtajilta saatiin lukea myönteisiä mielipiteitä uudesta mallista lehdestämme aiemmin tällä viikolla. Perussuomalaisten ryhmän puheenjohtaja Harri Tauriainen oli silloin ainoa kritisoiva ääni.
Vihreiden Kimmo Hirvenmäki kertoo olevansa innoissaan uudistuksesta.
– Vanhasta hallintokaaviosta puuttuu kuntalainen täysin. Nyt ollaan tekemässä isoa muutosta ajattelutavan tasolla. Kukaan ei ole kyseenalaistanut sitä etteikö vanha järjestely toimisi hyvin. Mutta maailma on muuttunut paljon ja meidän pitää muuttua sen mukana.
Kriittisten äänien paino oli siinä, että toimikunnat tuovat yhden päätösvaltaa vailla olevan keskustelukerhon lisää. Kaupunginjohtaja näkee asiassa myös toisen kannan.
– Toimikuntien valmistelu voi helpottaa kaupunginhallituksen ja -valtuuston työskentelyä. Strategisiin päätöksiin saataisiin enemmän syvyyttä.
Toimikuntien kokouksiin osallistuisi ainoastaan valtuuston jäseniä, lautakuntiin voisi kuulua muitakin kuin valtuutettuja. Kokouspalkkioiden määrä voi näin ollen jonkin verran lisääntyä.
– Toisaalta voi hakea hyötyä siitä, että kun päätökset tehdään, ne ovat moniulotteisempia, Nissinen sanoo.
Rakennemuutosohjelman papereissa kerrotaan, että nykyinen toimintamalli on johtanut siiloutumiseen. Silloin yhteistyö hallintokuntien välillä ei toimi toivotulla tavalla.
Toimikunta toisi poikkihallinnollisuutta. Toimikunnilla voi olla määräraha vaikkapa selvitysten tilaamista varten. Toimikunta vie näkemyksensä valtuustoon, ja valtuusto tekee päätökset. Lautakunnat ovat tuotantolautakuntia, jotka toteuttavat valtuuston päätöksiä.
Mallin toimivuutta ryhdytään testaamaan toden teolla ensi syksynä uuden valtuuston voimin. Nissinen sanoo, että uuden toimintakulttuurin luominen on pitkä prosessi. Nyt mallinnetaan päätöksentekomallia, konsernihallinto ja hallintosääntö seuraavat perässä.
Toisaalta kyseessä on edelleen kokeilu, jonka jälkeen kokemukset käydään läpi ja jatkosta päätetään vuoden 2018 lopussa.
– Kokeilu saa epäonnistua. Muutenkin olen sitä mieltä, että liian kiveen hakattuja päätöksiä ei saisi tehdä, Hirvenmäki sanoo.

Ihan selvä himmeli, eikö?

Matti NikkiläPerjantaiaamuna katsoin Kemin uutta hallintomallia esittävää kuvaa ja tiesin, että päivästä tulee pitkä. Asian avaaminen vaatii viitseliäisyyttä.
Organisaatiota esittävä kuva voi kuitenkin hämätä. Vaikka palikoita on paljon, tarkoitus on että kuntalaiselle arki on helpompaa. Valtuutetut voivat sen sijaan joutua tekemään enemmän töitä.
Kaupungin lautakunnat ovat täynnä asiantuntemusta, jota valtuutetut kantavat mukanaan. Mutta muutaman kerran on jo käynyt selväksi, että tätä asiantuntemusta ei aina saada kantautumaan muille. Parhaassa tapauksessa toimikunnat lisäävät keskustelua asioista.
Toimikuntien ydinteemoista näkee, että niissä on päällekkäisyyksiä. Mutta niin on elämässäkin. Pyörätiet ja ulkoilureitit ovat hyvinvointia ja sujuvaa arkea. Ja kun ihminen voi hyvin ja arki on mukavaa, elinvoima lisääntyy. Eikä edes tarvitse tietää kuuluvansa matriisiorganisaatioon.
Termit ovat ylätasolla, ja aivan tarkoituksella. Liian tarkka määrittely vie takaisin siiloon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti