Hmmmmm - vai niin, mielenkiintoista...
Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta sellaisenaan:
Texasin valitsijamies äänestää tänään Donald Trumpia vastaan – "Vladimir Putin auttoi Trumpin voittoon"
Chris Suprun uskoo, että valitsijamiehillä on perustuslaillinen velvollisuus estää Trumpin valinta. Valitsijamiehet kokoontuvat tänään vahvistamaan presidentin valinta.
Yhdysvaltojen presidentinvaalien valitsijamiehet kokoontuvat tänään äänestämään Yhdysvaltojen seuraavasta presidentistä. Kokoukset ovat perinteisesti muodollisuus, ja kaikkien 538 valitsijamiehen oletetaan äänestävän osavaltionsa enemmistön mukaisesti.
Tänä vuonna yksi Donald Trumpin valitsijamiehistä aikoo kuitenkin äänestää häntä vastaan. Texasilaisen Chris Suprunin mielestä Trump ei sovellu presidentiksi, ja hän aikoo äänestää Trumpille jo esivaaleissa hävinnyttä John Kasichia.
– Olen vakavasti huolissani siitä, että Venäjän presidentti Vladimir Putin auttoi Trumpia voittamaan republikaanien esivaalin ja varsinaiset vaalit, Suprun selitti päätöstään politiikkaa seuraavalla The Hill -verkkosivustolla.
Hänen mielestään valitsijamiehet eivät ole saaneet riittävästi tietoa päätökseensä, koska keskustiedustelupalvelu CIA ei ole suostunut kertomaan heille vaaleihin liittyviä tiedustelutietojaan. Lehtien mukaan CIA:lla on tietoja, jotka osoittavat Venäjän vaikuttaneen vaalien lopputulokseen.
Suprun perustelee päätöstään myös Trumpin valtavien liiketoimien aiheuttamilla jääviysongelmilla ja sitoumuksilla ulkomaihin. Suprunin mielestä valitsijamiehillä on perustuslaillinen velvollisuus olla äänestämättä Trumpia.
Valitsijamiehiä vedottu vaihtamaan ehdokasta
Trumpin valitsijamiehiä on painostettu viime viikkoina vaihtamaan ehdokastaan. Monet ovat saaneet Trumpin vastustajilta tuhansia kirjeitä, sähköposteja ja muita viestejä, joissa vedotaan heitä muuttamaan kantaansa.
Vaalituloksen muuttuminen vaikuttaa kuitenkin äärimmäisen epätodennäköiseltä. Trumpin valitsijamiehistä peräti 37:n pitäisi vaihtaa kantaansa. Chris Suprun on kuitenkin heistä ainoa, joka ilmoittanut julkisuudessa tekevänsä niin.
Yli 99 prosenttia valitsijamiehistä on Yhdysvaltojen historian aikana äänestänyt osavaltionsa äänestäjien enemmistön mukaisesti. Yhteensä 29 osavaltiossa on myös voimassa laki, joka vaatii valitsijamiehiä pysymään kannassaan.
Jos valitsijamiehet eivät onnistu valitsemaan presidenttiä, päätösvalta siirtyy perustuslain mukaan Yhdysvaltojen kongressin alahuoneelle eli edustajainhuoneelle. Myös siellä enemmistö on republikaaneilla.
Chris Suprun toivoo, että edustajainhuoneen jäsenet eivät päätyisi Trumpiin, koska heillä on oikeus tutustua tiedustelupalveluiden tietoihin.
Lähteet: AP, Reuters
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti