Vaimoni oli tuonut kirjastosta Jorma Eton (13. lokakuuta 1931 Rovaniemi – 15. joulukuuta 2016) vanhan pikkukirjan, kirjasen vuodelta 1963 nimeltä Joulupukin päiväkirja.
Uteliaisuuttani luin sen pikalukuna läpi ja totesin sen olevan aika sekavan, viihteellisen ja siinä oli siteeksi tottakin.
Kirjassa esiintyi mm. Pyhä Nikolaos ja Italian kaupunki nimeltään Bari.
Kirjassa esiintyi mm. Pyhä Nikolaos ja Italian kaupunki nimeltään Bari.
Viimeksi mainittuun liittyvänä totean, että kävimme Inter Rail-matkallamme heinäkuussa 2003 Barissa. Oli helteinen päivä ja kävimme uimassa Barin uimarannalla - vuorotellen - Inter Rail-reppujamme vartioiden...
Rannalta palattuamme skootteripoika yritti siepata = ryöstää vaimoni laukun hänen ylittäessä ruokakauppapistäytymisen jälkeen katua suojatiellä.
Röyhkeä tyyppi!
Hän jäi seuraamaan kevytaterioimistamme puistonreunalle. Joku läheisyyden poliisioperaatio sai hänet häipymään paikalta moottori savuten.
Liekö tuo Pyhä Nikolaos suojeli matkailijoita - mene ja tiedä...
Lyhyt tekstinpätkä Wikipedia-sivulta:
Pyhä Nikolaos Ihmeidentekijä eli Pyhä Nikolaus (n. 270 – n. 342) oli Myran piispa ja hänet on nimitetty pyhimykseksi niin katolisen kuin ortodoksisen kirkon piirissä. Nikolaos on osaltaan ollut antamassa hahmoa modernille Joulupukille. Pyhä Nikolaos on monien maiden ja kaupunkien suojeluspyhimys, lisäksi muun muassa merenkävijöiden, kalastajien, asianajajien, apteekkarien, oikeusmurhien uhrien ja lapsien suojeluspyhimys. Keskiajalla hänen luunsa ryöstettiin Turkista Italiaan.
Kultti levisi voimakkaasti kun Nikolaoksen ruumis siirrettiin Myrasta Etelä-Italiaan Barin kaupunkiin vuonna 1087 turvaan muslimivalloittajilta. Haudan suojaksi rakennettu kirkko valmistui 1095. Hautaa vartio viikinkitaustaisten varjaagien vartiosto.
Joulupukin esihahmo
Legendan mukaan Nikolaos kohdisti paljon huomiota lapsiin, jonka vuoksi häntä pidettiin keskiajalla lasten suojelijana. Esimerkiksi Hollannissa lapsille jaettiin lahjoja Nikolaoksen päivänä 5. joulukuuta. Tapa levisi hollantilaisten protestanttien mukana Pohjois-Amerikkaan, jossa vuosisatojen kuluessa Nikolaoksen legendasta muodostui yhdysvaltalainen joulupukki-hahmo, engl. Santa Claus. Nimensä Santa Claus sai hollannin Sinterklaas-nimestä, joka puolestaan polveutui Nikolaoksesta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti