torstai 15. joulukuuta 2016

Hollantilaisen oikeuden määräys: Krimin aarteet palautettava Ukrainaan, ei Venäjän valtaamalle niemimaalle...

Mitäpä tuohon muuta sanomaan/kirjoittamaan > vuoden 2014 jälkeen Eurooppa ei ole entisensä...
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Ulkomaat

Hollantilaisen oikeuden määräys: Krimin aarteet palautettava Ukrainaan, ei Venäjän valtaamalle niemimaalle

Kiovan johto riemuitsi ja Venäjä raivostui hollantilaisoikeuden päätöksestä.






Amsterdamissa esillä olleisiin aarteisiin kuuluu muun muassa miekkoja ja niiden tuppia.
HOLLANTILAINEN tuomioistuin määräsi keskiviikkona, että Amsterdamissa sijaitsevan museon on palautettava Krimin niemimaalta lainatut taideaarteet Ukrainaan, kansainväliset uutislähteet kertovat.

Oikeuden päätöksen mukaan aarteita ei kuitenkaan pidä palauttaa niiden alkuperäisiin kotimuseoihin Krimin niemimaalle, vaan Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan. Oikeus perusteli päätöstään sillä, että Ukraina on suvereeni valtio, mutta Krim ei.

VENÄJÄ valtasi Krimin niemimaan maaliskuussa 2014. 

Kansainvälinen yhteisö pitää Krimin valtausta laittomana. EU ja Yhdysvallat ovat asettaneet Venäjälle ja Venäjän-mielisille ukrainalaisille pakotteita Krimin valtauksen ja Ukrainan sodan takia.

Amsterdamilainen Allard Piersonin museo avasi krimiläisiä taideaarteita esittelevän näyttelyn Krimin niemimaa: Kultaa ja salaisuuksia Mustaltamereltä vain hieman ennen Krimin valtausta vuonna 2014. Näyttelyssä esiteltiin muun muassa kultaisia kypäriä, miekkoja ja jalokiviä.

Neljä krimiläistä museota ja Ukrainan keskushallinto Kiovassa ovat molemmat vaatineet taideaarteiden palauttamista. Amsterdamilaisen tuomioistuimen mukaan päätös taideaarteiden sijoituspaikasta kuuluu Ukrainan oikeuslaitokselle.

UKRAINAN HALLINTO riemuitsi hollantilaisoikeuden päätöksestä. Kiovan mukaan päätös kuvastaa sitä, että Krimin niemimaa kuuluu Ukrainalle.

”Amsterdamin aluetuomioistuimen päätös ei tarkoita ainoastaan sitä, että skyyttalainen kulta on ukrainalaista. Myös Krim on ukrainalainen”, Ukrainan presidentti Petro Porošenko kirjoitti Facebookissa.

Venäjällä päätös raivostutti. Venäjän kulttuuriministeriö sanoi nettisivuillaan julkaistussa lausunnossa, että historialliset aarteet pitäisi palautta Krimille, josta ne on löydetty ja jossa niitä on säilytetty ja tutkittu vuosikymmeniä.

”Valitettavasti oikeuden päätös on esimerkki kulttuuri-instituutioiden oikeuksien rikkomisesta ja museokokoelmien yhtenäisyyden tuhoamisesta”, Venäjän kulttuuriministeriö sanoi tiedotteessa.

Osapuolilla on nyt kolme kuukautta aikaa valittaa päätöksestä. Tänä aikana Krimin aarteet pysyvät Allard Piersonin museossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti