perjantai 9. joulukuuta 2016

Raportti: Yli tuhat venäläistä urheilijaa syyllistynyt dopingiin vuoden 2011 jälkeen...


Mikä on Vladimir Putinin rooli meneillään olevassa prosessissa? Se on ratkaiseva, se on pakko tunnustaa. Hänen peukalon alla on mm. artikkelissa mainittu armeijan tiedustelupalvelu FSB.

Ilmeisesti hänen näkemyksiään suoltavat maailman mediaan tutut venäläiset, patologiset valehtelijat: Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova,  Venäjän presidentin tiedottaja Dmitri Peskov ja Leonid Slutski, josta on tulossa parlamentin alahuoneen uusi kansainvälisten asioiden komitean puheenjohtaja. 

Luonnollisesti nykyinen ureheiluministeri Pavel Kolobkov myös virkansa puolesta parahtaa asiasta tuttuun tyyliin: "En minä mutta pojat!" 

Hänen edeltäjänsä, dopingskandaalissa jo pahasti ryvettyneen Vitali Mutkon presidentti Vladimir Putin nimitti varaministeriksi. Hänen alaisuuteen tulevat urheiluasiat, matkailu ja nuorisopolitiikka.

Niin ja tietysti ulkoministeri Sergei Lavrov ei malta olla "jyrisemättä" asiassa. 

Olisin todella yllättynyt, jos Venäjä julkisesti pyytäisi anteeksi maailman urheilevalta yhteisöltä tyyliin: "Anteeksi, olemme tehneet pahoja virheitä!" 


Tässä Yle Uutiset-esimakua Venäjän asiaan reagoinnista:


MOSKOVA. Venäjällä on kiistetty maailman antidopingtoimisto Wadan tiedot Venäjän valtion tukemasta systemaattisesta ja laajamittaisesta dopingtestien manipuloinnista.
Asiaa julkisuudessa kommentoineet poliitikot ja urheiluvaikuttajat ovat pitäneet väitteitä perusteettomina ja vaatineet niille konkreettisia todisteita. Syytösten väitetty poliittisuus on saanut venäläiset jopa kutsumaan asiassa apuun USA:n tulevan presidentin Donald Trumpin.
– Kaiken tämän perimmäinen syy on tietysti vahvasti poliittinen. Me toivomme, että kaikkien venäläisten rakastama herra Trump lopettaa tämän, kommentoi asiaa venäläiselle R-Sportille duumanedustaja Igor Lebedev.
Venäläiset kieltävät jyrkästi valtion osallisuuden venäläisurheilun dopingiin ja vakuuttavat ryhtyneensä toimiin kiellettyjen aineiden kitkemisessä.
– Me olemme itse kaikkein eniten kiinnostuneita urheilumme puhtaudesta. Olisi hyvä jos muissakin maissa tutkittaisiin dopingrikkomuksia samalla sinnikkyydellä, sanoi urheiluministeri Pavel Kolobkov uutistoimisto Tassille.
Myös Kremlistä on kielletty ”valtion salaliitto” dopingtestien manipuloinnissa.
Presidentinhallinnosta on ilmoitettu, että Wadan raporttiin tullaan tutustumaan tarkasti. Presidentti Putinin lehdistösihteeri Dmitri Peskov myös kehottaa pitämään jäitä hatussa syytöksien suhteen.

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
Urheilu



Raportti: Yli tuhat venäläistä urheilijaa syyllistynyt dopingiin vuoden 2011 jälkeen

Dopingiin syyllistyneitä urheilijoita löytyy yli 30 lajista.













Wadan selvitysmies kanadalainen oikeustieteen Profeerori Richard McLaren julkaisi raporttinsa ensimmäisen osan heinäkuussa.
YLI 1 115 venäläistä olympia- tai paralympialajeissa kilpailutta urheilijaa on syyllistynyt vuoden 2011 jälkeen dopingiin tai hyötynyt valtiojohtoisesta järjestelmästä. Dopingiin syyllistyneitä urheilijoita löytyy yli 30 lajista. Mukana on myös jalkapallo.

WADAN nimittämän ja kanadalaisen oikeustieteen professori Richard McLarenin johtaman riippumattoman työryhmän toinen raportti julkaistiin perjantaina Lontoossa.

”Voimme nyt vahvistaa peittelyn, joka johtaa aina vuoteen 2001 asti ja jatkui vielä Sotšin olympialaisten jälkeen. Se oli peittelyä, joka kasvoi hallitsemattomasta kaaoksesta vakiintuneeksi salaliitoksi arvokisamitalien voittamiseksi,” McLaren sanoi.

McLarenin mukaan järjestelmä jalostui Lontoon olympialaisiin 2012, vuoden 2013 yleisurheilun MM-kisoihin Moskovaan ja oli ”idioottivarma” Sotšin 2014 olympialaisiin mennessä.

Järjestelmä ei kuitenkaan ollut idioottivarma. Tutkimuksissa on käynyt muun muassa ilmi, että kahden, yhteensä neljä kultaa voittaneen, venäläisen urheilijan näytteistä löytyi luonnottoman paljon suolaa. Tämän lisäksi kahdentoista Sotsin olympialaisissa kilpailleen venäläisen mitalistin näytteet oli vaihdettu.

MCLARENIN raportin ensimmäinen osa julkaistiin heinäkuussa. Siinä McLaren paljasti Venäjän manipuloineen dopingnäytteitä Sotšin olympialaisissa 2014 ja yleisurheilun MM-kisoissa Moskovassa 2013. Valtiojohtoiseksi väitetyssä juonessa olivat mukana muun muassa Venäjän antidopingkeskus ja armeijan tiedustelupalvelu FSB.

Raportin seurauksena 110 Venäläistä urheilijaa suljettiin pois Rio de Janeiron olympialaisista. Lisäksi kaikkien venäläisten urheilijoiden pääsy Rion Paralympialaisiin kiellettiin.

ENSIMMÄISEN raportin julkaisemiseen mennessä ehdittiin Lontoon laboratoriossa tutkia vain 11 näytepulloa, jotka kaikki todettiin avatuiksi. Enempää näytteitä ei ensimmäisen raportin julkaisuun mennessä ehditty tutkia, sillä pääpaino oli sellaisten asioiden selvittämisessä, jotka vaikuttivat venäläisten osallistumiseen Rion olympialaisiin.

Sotšin näytteet ovat odottaneet tutkintaa lausannelaisen dopinglaboratorion pakastimessa.

RAPORTTI myös aiheutti välirikon KOK:n ja Wadan välillä. Molemmat syyttivät tosiaan valvonnan puutteesta. Wada olisi halunnut, että kaikki venäläiset urheilijat suljetaan Rion kisoista. KOK kuitenkin jätti lopullisen päätöksen lajiliitoille.

KOK:n ratkaisu pidettiin monissa maissa liian lepsuna. Yhdysvaltain antidopingtoimiston johtaja Travis Tygard vaati ennen toisen raportin julkaisua KOK:lta päättäväisiä toimia. Tygartin mukaan monet urheilijat harkitsevat kansainvälisistä kilpailuista vetäytymistä, ellei Venäjän aiheuttamiin ongelmiin puututa kovalla kädellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti