sunnuntai 29. huhtikuuta 2018

Upseeriliitto: Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia ei Puolustusvoimien sotilasvirkoihin

Tiukka linjaus akavalaiselta Upseeriliitolta kaksoiskansalaisuusasioihin - viime vuosien tapahtumat huomioon ottaen eipä se kovinkaan yllättävää ole...

Enpä malta olla muistelematta menneitä:

Olin Insinööriliiton kuvioissa mukana 1990-luvun loppupuolella kohtuullisen aktiivisesti - AOI:n mahdaatilla hallituksessakin. Siihen maailman aikaan Matti Viljanen oli puheenjohtajana Insinööriliitossa. 

Eräässä Insinööriliiton yhteistyökumppaneille järjestämässä iltatilaisuudessa Itä-Pasilassa päädyin keskustelemaan Akavan silloisen puheenjohtajan Mikko Viitasalon kanssa. Jostain syystä keskustelussa tuli esiin Luoteis-Venäjä ja Severomorsk, joka on Venäjän Pohjoisen Laivaston tukikohtakaupunki - ns. suljettu kaupunki. Totesin Mikko Viitasalolle, että olen käynyt Severomorskissa. 

Muistan, että hän aivan hätkähti ja kysyi:"Miten ihmeessä sinä olet siellä päässyt käymään?" 

Kerroin Kulttuuriyhteistyöprojekti 1994- taustoja lyhyen kaavan mukaan. Mahtaiskohan edes kertaviisumia nykytilanteessa saada kyseiseen kaupunkiin, vaikka olisi tähdellistä asiaakin...


Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:

Upseeriliitto: Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia ei Puolustusvoimien sotilasvirkoihin

Upseeriliiton kanta tulee esille lausunnossa, jonka se on antanut kohua herättäneeseen kaksoiskansalaisia koskevaan lakiehdotukseen. Yle tutustui uunituoreisiin lausuntoihin.
Kaksoiskansalaisuus

Sotilas rynnäkkökivääreineen puolustusvoimien sotaharjoituksessa.
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Yle uutisoi vuosi sitten keväällä, että Puolustusvoimat on alkanut rajoittaa Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisten pääsyä tiettyihin tehtäviin.
Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) raivostui uutisesta ja kiisti sen jyrkästi, mutta muutaman tunnin jälkeen uutisen julkaisusta Niinistö ilmoitti, että hän laittaa vireille lain, jolla kaksoiskansalaisten pääsy estetään sotilasvirkoihin.
Esitys lakipykälistä saatiin valmiiksi muutamia viikkoja sitten. Puolustusministeriö ehdottaa lakia, joka kieltäisi yksiselitteisesti kaikilta kaksoiskansalaisilta pääsyn sotilasvirkoihin.
Sisäministeriö puolestaan pohtii kahta vaihtoehtoa lakimuutokseen. Totaalikiellon vaihtoehtona sisäministeriössä on kirjoitettu lakipykälät niin sanottuun vastavuoroisuusperiaatteeseen. Se tarkoittaa sitä, että Suomi voisi hyväksyä sotilasvirkoihinsa kaksoiskansalaisen, joka tulee sellaisesta valtiosta, jossa suomalainen voi päästä sen maan sotilasvirkaan.

Yle tutustui uunituoreisiin lausuntoihin

Molempien ministeriöiden tekemät lakiehdotukset ovat olleet lausuntokierroksella, ja Yle kävi läpi uunituoreet lausunnot.
Kaikki lausunnonantajat puhuvat lausunnoissaan kaksoiskansalaisista, mutta Upseeriliitto toteaa suoraan omassa lausunnossaan, että Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia ei tule valita sotilasvirkoihin tai upseerin virkaan johtaviin opintoihin.
Upseeriliiton Puolustusministeriölle antamassa lausunnossa sanotaan, että "Upseeriliitto pitää tärkeänä, että Puolustusvoimien sotilasvirkoihin tai upseerin virkaan johtaviin opintoihin valittavat henkilöt eivät voi olla kaksoiskansalaisia tavalla, joka vaarantaisi kansallista turvallisuutta. Käytännössä tämä tarkoittaa etenkin sitä, että Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia ei tule valita em. tehtäviin".
Upseeriliitto on Akavalainen ammattijärjestö, jossa on 6 300 jäsentä. Upseeriliiton nettisivujen mukaan upseerien järjestäytymisaste Puolustusvoimissa on yli 98 prosenttia.
Upseeriliiton suora kanta asiaan on äärimmäisen poikkeuksellinen. Aiemmin Suomessa ei ole ollut tapana puhua suoraan nimenomaan Venäjän kaksoiskansalaisista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti