lauantai 30. syyskuuta 2023
Mielenkiintoista aamuluettavaa - kyllä...
Mielenkiintoista aamuluettavaa - kyllä. Kertausta...
Euroopan on tuettava Ukrainaa entistä vahvemmin
Lännessä on nähty ikäviä esimerkkejä siitä, että poliittiset suhdanteet voivat vaikuttaa Ukrainan tukemiseen. Euroopassa Ukrainan asia saa kuitenkin yhä laajaa tukea kansalaisilta.
Helsingin Sanomat
29.9. 2:00
Kun Venäjä aloitti puolitoista vuotta sitten suurhyökkäyksen Ukrainaan, lännessä ymmärrettiin nopeasti, että ukrainalaiset taistelevat oman itsenäisyytensä ja olemassaolonsa ohella kaikkien länsimaiden puolesta. Jos Venäjää ei saada pysäytettyä Ukrainassa, Venäjä vain kiihdyttää aggressiivista toimintaansa.
Lännen taloudellinen ja aseellinen apu ovat olleet Ukrainalle tärkeitä, vaikka avulla on ollut ehtoja ja rajoitteita. Läntiset johtajat ovat toistuvasti vannoneet tämän avun jatkuvan, mikä onkin tärkeää.
Viime päivinä on kuitenkin saatu ikäviä muistutuksia siitä, että demokratioissa lupaukset eivät välttämättä sido seuraavia johtajia, poliittiset tuulet voivat kääntyä ja Ukrainan auttamisesta saattaa tulla sisäpoliittinen kiistakysymys.
Selvemmin asia on näkynyt Yhdysvalloissa, jossa Ukrainalle myönnettävästä lisäavusta tuli keskeinen osa budjettiriitaa. Edustajainhuoneessa pieni Ukrainan tukemista vastustava republikaaniryhmä on saanut kokoaan vahvemman aseman. On olemassa selvä vaara, että Ukrainan avustamisesta tulee Yhdysvalloissa puoluepoliittinen kysymys, mikä voi alkaa vaikuttaa myös maltillisempiin republikaaniedustajiin. Entisen presidentin Donald Trumpin voitto seuraavissa presidentinvaaleissa lisäisi epävarmuutta, sillä hänen linjansa Ukrainan-politiikassa on ollut epäselvä ja ristiriitainen.
Euroopassa taas seurataan viikonloppuna Slovakiassa järjestettäviä parlamenttivaaleja, joissa valtaan saattaa nousta Ukrainan avustamista vastustava entinen pääministeri Robert Fico. Myös Puolassa on käynnissä vaalikampanja, jonka tuiskeessa populistinen pääministeri Mateusz Morawiecki ilmoitti Puolan lopettavan asetoimitukset Ukrainalle. Myöhemmin tosin tarkennettiin, ettei kyse ole täydellisestä lopettamisesta.
Tällaiset puheet ovat olleet jo pidempään Venäjän johtajan Vladimir Putinin tavoite.
Kun Putinin yltiöpäinen suunnitelma nujertaa Ukraina muutamassa päivässä ei toiminut, hän otti käyttöön vanhan keinonsa eli näännytyssodan. Sen yhtenä tavoitteena on saada länsimaiden kansalaiset kyllästymään Ukrainaan. Lisäksi hän näyttää päättäneen odottaa Yhdysvaltojen presidentinvaaleja, joissa toivoo Trumpin voittavan.
On varauduttava siihen, että sota jatkuu pitkään.
Tämän toteaminen ei tarkoita, että Putin olisi väistämättä saamassa tahtonsa läpi. Eikä myöskään hänen tavoitteensa Ukrainan nopeasta nujertamisesta toteutunut, vaan se paljasti Venäjän asevoimien ongelmat ja heikensi Venäjän vaikutusvaltaa.
Euroopassa Ukrainan tukemisella on laaja tuki kansalaisten parissa. Se on tärkeää ja sen pysyvyydestä on huolehdittava. Etenkin kun Euroopassa pitää varautua siihen, että Yhdysvaltojen tuki Ukrainalle vähenee. Euroopan roolin kasvattaminen on välttämätöntä muttei helppoa, sillä eurooppalaisten pitäisi samalla ottaa enemmän vastuuta myös omasta puolustuksestaan.
Poliittinen tahto ei kuitenkaan yksin riitä. Ukrainalaiset tarvitsevat tulivoimaa, joten avussa keskeistä on lännen kyky varustaa Ukrainaa aseilla ja ammuksilla. Lännessä saatiin kuitenkin uutta asetuotantoa käyntiin hitaasti. Venäjä sen sijaan siirtyi ripeästi sotatalouteen.
Nyt lännessä on merkkejä tuotannon kiihtymisestä, mutta paljon on vielä tehtävää – myös Suomessa. Lisäksi Ukrainaa on tuettava muutenkin, niin uusien sotimisen tapojen kehittämisessä, talouden vahvistamisessa kuin korruption kitkennässäkin.
Ennen kaikkea on varauduttava siihen, että sota jatkuu pitkään, vaikka Ukrainan läpimurto vastahyökkäyksessään olisikin toivottava käänne. Ukraina tarvitsee tukea vielä pitkään. On tärkeää muistaa, etteivät alkuperäiset syyt Ukrainan tukemiseen ole muuttuneet.
Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti