torstai 16. maaliskuuta 2017

Vaara saada aivotulehdus puutiaisen puremasta on levinnyt uusille alueille...

Kyllä! Jo muutaman vuoden ajan on saanut olla täällä Kemissäkin varppeillaan punkkien kanssa.
Muutamia niitä on toistaiseksi löytynyt joka kesä. Onneksi eivät vielä ole päässeet "ryömimään" ihon alle...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Kotimaa

Vaara saada aivotulehdus puutiaisen puremasta on levinnyt uusille alueille – Paraisilla on suurin riski sairastua punkkitautiin

Puutiaisista saatiin viime vuonna aivotulehduksia etenkin Turunmaan saaristossa, mutta myös Lohjalla ja pääkaupunkiseudulla.


Puutiainen eli punkki ihmisen iholla.
VAARA saada puutiaisen välittämä aivotulehdus on suurin Paraisilla. Se ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvityksestä, jossa haastateltiin viime vuonna sairastuneet 61 henkilöä ja yritettiin selvittää tartunnan paikkakunta.

Selvitys osoittaa, että vaara saada aivotulehdus puutiaisen puremasta on levinnyt uusille alueille, vaikka sairastuneita oli vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Kuusi ihmistä sairastui Ahvenanmaalla, kuusi toi taudin Ruotsista, Virosta tai Venäjältä. Manner-Suomen tartunnat tulivat sekä tunnetuilta että uusilta alueilta. 16 ihmistä sai tartunnan Turun saaristossa, heistä 15 Paraisilla.

Tauti alkoi puutiaisen puremasta myös Kirkkonummella, Lohjalla, Espoossa, jossa mainittiin Matinkylän ranta ja Espoonkartano, Lappeenrannassa sekä Simossa ja Kemissä.

Tartuntoja saatiin lisäksi Raahesta, Helsingistä, missä yksi luultavasti Karhusaaresta, Turusta, Sipoon saaristosta, Länsi-Uudenmaan saaristosta, Ilomantsista, Ruokolahden Salosaaresta, Oulun Kaakkurista, Luodosta ja Raumalta.

Kukaan ei saanut viime vuonna tartuntaa Kotkan saaristosta. Aiempina vuosina niitä on todettu etenkin Haapasaaresta ja Kuutsalosta. Sen sijaan yksi tartunta tuli mahdollisesti Rautjärveltä.

AIVOTULEHDUKSEN aiheuttavaa virusta kantavia puutiaisia on löydetty Ahvenanmaalta, Turun saaristosta, Lappeenrannan seudulta, Kokkolan saaristosta ja Simon Maksniemestä. Yksittäisiä löydöksiä on tehty äskettäin myös Tampereella ja Ilomantsissa.

THL huomauttaa, että sairastumisia voi tulla myös muilta alueilta. Siksi sitä pitäisi epäillä, jos aivokalvontulehdukseen tai aivotulehdukseen sairastutaan toukokuun ja lokakuun välisenä aikana tunnetuilla riskialueilla, vaikka puutiaisen puremasta ei olisikaan muistikuvaa.

ROKOTUKSET aivotulehdusta vastaan alkavat tänä vuonna Paraisilla ja Simossa. Kunnat rokottavat maalis–huhtikuusta alkaen vakituisia asukkaita ja mökkiläisiä.

Tuoreet tulokset osoittavat, että tartunnan vaara on muuallakin, muun muassa Pyhäjoella, Kemissä ja Kustavissa. Niiden lisäksi voisi olla syytä rokottaa ihmisiä Pyhäjoella, Kotkan saaristossa, Lappeenrannan Sammonlahden kaupunginosassa sekä Maaningalla.

Rokotukset eivät kuitenkaan laajene vielä. Niistä päätetään valtion budjetin yhteydessä, ja Paraisten ja Simonkin rokotukset siirtyivät muutamalla vuodella valtion säästöpaineiden takia.

Tartuntatautien neuvottelukunta ja rokotusten asiantuntijaryhmä ovat ehdottaneet, että rokotuksia laajennettaisiin THL:n vuosittaisten kartoitusten pohjalta, ilman budjettikäsittelyä. Silloin ne alkaisivat nopeammin.

Omalla kustannuksella otettavaa puutiaisaivotulehdusrokotetta voi THL:n mukaan harkita, jos asuu tautialueella, viettää siellä kesäisin useita viikkoja, tai liikkuu siellä paljon luonnossa.

THL:N selvitys tehtiin haastattelemalla sen takia, että normaalisti sairastumiset kirjataan sairaanhoitopiireittäin. Paraisilla saatu tartunta saattaa siten kirjautua Varsinais-Suomen sijaan Helsingin ja Uudenmaan tai vaikka Lapin sairaanhoitopiiriin.

Fakta

Vaara on suurin tiheiköissä


 Vaara saada puutiaisen välittämä sairaus on suurin liikuttaessa luonnossa lumettomana aikana.

 Puutiaisia on eniten lehtimetsissä tiheän kasvillisuuden seassa sekä heinikoissa.

 Puutiaisilta voi suojautua käyttämällä pitkiä housuja, joiden puntit on työnnetty sukkien sisään. Puutiaisen erottaa parhaiten vaaleista vaatteista.

 Luonnossa liikkumisen jälkeen suositellaan puutiaistarkastusta, jossa irrotetaan vaatteisiin ja mahdollisesti ihoon takertuneet puutiaiset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti