tiistai 7. maaliskuuta 2017

Kannatusmittaus: Poikkeuksellisen paljon epävarmoja äänestäjiä puolueiden lassottaviksi...

Mielenkiintoiset kuntavaalit tulossa, joissa ehdokkaat pääsevät tekemään vaalityötä viimeiseen saakka...


Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:

Kannatusmittaus: Poikkeuksellisen paljon epävarmoja äänestäjiä puolueiden lassottaviksi

Ylen helmikuun kannatusmittauksessa SDP porskuttaa kärjessä, kun taas Perussuomalaiset eivät saa laskuaan taittumaan. Yhä useamman äänestäjän epävarmuus on kasvanut kuntavaalien kynnyksellä.
Politiikka
Puoluekannatusarviot helmikuussa 2017.
Yle Uutisgrafiikka
Kysymykseen ”Mitä puoluetta äänestäisitte kuntavaaleissa?” vastaa hämmentävän moni nihkeästi. Huolimatta siitä, että vaalit kolkuttelevat jo ovella.
Ylen helmikuun kannatusmittaus kertoo melko pienistä, virhemarginaalin sisään mahtuvista eroista puolueiden kannatuksessa. Ja äänestäjien entisestään lisääntyneestä epävarmuudesta.
Paalupaikalla jatkaa SDP pienen nousun turvin 20,8 prosentilla. Pienoista nostetta keräävät myös Vasemmistoliitto ja Kristillisdemokraatit.
Sen sijaan hallituspuolueista Keskustan ja Kokoomuksen kannatus junnaa paikallaan. Berner-kohut eivät kuitenkaan näytä painavan toisena mittauksessa seisovaa pääministeripuoluetta Keskustaa. Kokoomus kulkee kolmantena tismalleen samoin 18,4 kannatusprosentein kuin tammikuussa.
Mutta Perussuomalaisten kannatus niiaa kyselyssä jälleen hitusen edelliskuuhun verrattuna.
Tampereen yliopiston valtio-opin vt. professori Elina Kestilä–Kekkonen muistuttaa, että kuntavaalikampanjat ovat vasta alkamassa.
– Vaikka näyttää, että SDP ja Vasemmistoliitto ovat kasvattaneet hiukan suosiotaan, ei voi kuitenkaan tehdä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä.
Vihreät jatkaa täsmälleen samoin luvuin kuin tammikuun mittauksessa. RKP otti viime kuun ennätyksestä takapakkia.

Perussuomalaiset ei saa tuulta siipien alle

Perussuomalaisten nousu ei ota alkaakseen. PS putosi mittauksessa jälleen Vasemmistoliiton kannoille. Osa kannattajista näyttää kadonneen. Miinusta ropisi -0,4 prosenttiyksikköä.
Perussuomalaisia ja kuntavaalikannatusta koetteli mittausjaksolla ns. Kiemunki-kohu. Paikallispuheenjohtaja, Tampereen Perussuomalaisten puheenjohtaja Terhi Kiemunki erotettiin puolueesta matkalaskuepäselvyyksien vuoksi. Professori Elina Kestilä–Kekkonen sanoo kuitenkin, ettei yksittäisillä kohuilla ole mitään tekemistä kannatusnotkahduksissa.
– Mielipidemittaukset reagoivat hitaasti yksittäisiin kohuihin ja uutisiin. Perussuomalaisia painaa enemmän kohtalaisen vaikea hallitustaival. Ei ehkä noudateta sellaista talouspolitiikkaa kuin kannattajat olisivat olettaneet Perussuomalaisten toteuttavan.
Professori sanoo, että kuntavaaleista ei kuitenkaan välttämättä voi vetää suoria linjoja valtakunnan politiikkaan. Ehdokasasettelun onnistuminen, valtuustoehdokkaiden tuttuus ja tunnettuus ovat kuntavaaleissa tärkeitä.

Vaalikarja kateissa - epävarmuus kasvaa

Taloustutkimus selvitti Ylelle myös sitä, mikä puolue kiinnostaisi niitä vastaajia, jotka eivät kerro kyselyssä puoluekantaansa. Puoluekannan kertoi helmikuun mittauksessa kaikista vastanneista vain 54,6 prosenttia. Tammikuussa luku oli 57,1. Tämä kertoo epävarmuudesta.

Puoluekantansa kertoneiden käyrä Yle Uutisten puoluegallupeissa marraskuusta 2015 helmikuuhun 2017.
Yle Uutisgrafiikka

Professori Elina Kestilä–Kekkonen hämmästelee kasvavaa epävarmuutta juuri ennen vaaleja.
– Puoluekantojenhan tulisi alkaa varmistua, mitä lähemmäksi vaaleja tullaan. Tämä tulos on täysin päinvastainen. Kun vaaleihin on enää kuukausi aikaa, olisi olettanut, että puoluekannat ovat hieman varmempia kuin ne tämän kyselyn valossa näyttävät olevan. Yksi selitys sille, että epävarmojen osuus on näin suuri, on ehkä se, että kuntavaalikampanjat eivät ole vielä kunnolla lähteneet käyntiin.
Professori kertoo, että vuoden 2015 eduskuntavaaleissa joka kymmenes päätti äänestämänsä puolueen vasta varsinaisena vaalipäivänä ja jopa kolmannes teki päätöksen kahden viimeisen viikon aikana. Mutta yleensä trendi on niin päin, että mitä lähemmäs vaalit tulee, niin sitä varmemmaksi puoluekannat tulevat.

Mikä puolue kiinnostaa eniten kantaansa kertomattomia?
Yle Uutisgrafiikka

Puolueiden kannalta epävarmuus tietää sitä , että ääniä on paljon tarjolla, sanoo professori Kestilä-Kekkonen.
– Toisaalta täytyy muistaa, että esimerkiksi Perussuomalaisilla on tutkimusten mukaan epävarmimmat äänestäjät. On paljon sellaista äänestäjäkuntaa, joka liikkuu vasemmistopuoluiden ja PS:n välillä. On vaikea sanoa, kuka äänestäjät puolelleen houkuttelee vai jäävätkö he kotiin?
Ja vielä on hyvä ymmärtää, että kyselytutkimuksiin eivät vastaa kaikki.
– Emme tiedä juuri mitään vastaamattomien poliittisesta käyttäytymisestä. Eli jossakin on vielä tämä joukko, joka saattaa aktivoitua äänestämään tai jäädä nukkumaan.
Taloustutkimuksen kannatuskyselyssä on haastateltavia tällä jaksolla on yli kaksinkertaisesti verrattuna tammikuun mittaukseen: nyt 4862 ihmistä – tammikuussa 1961. Kysely kattoi myös edellismittausta pidemmän ajan eli 25.1.-2.3.2017. Virhemarginaali mittausjaksolla on noin +/- 1,5.
Lataa tutkimusaineisto itsellesi tästä PDF-tiedostona(siirryt toiseen palveluun).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti