lauantai 11. huhtikuuta 2020

Rakastetut johtajat

Hmmmmm - niinpä - Jari Tervo on harvineisen oikeassa, ei kahta sanaa...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista sellaisenaan:

Sunnuntai|Kolumni

Rakastetut johtajat

Bolsonaro ei voi olla niin julman laskelmoiva, että tappaisi satojatuhansia kansalaisiaan vallan vuoksi. Hän on vain maanosansa tyhmin mies. Siitä on aina apua populistin päivätyössä, kirjoittaa Jari Tervo.
Julkaistu: 2:00, Päivitetty 8:35
Jari Tervo Kuva: RIO GANDARA / HS
ÄKKIÄ viruksen jäytämä maailma oli täynnä tarmokkaita ja kansansa rakastamia johtajia.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on suositumpi kuin koskaan. Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron purjehtivat myötätuulessa. Ruotsin pääministerin Stefan Löfvenin johtamat sosiaalidemokraatit kasvattivat tuoreessa mittauksessa kannatustaan peräti viidellä prosenttiyksiköllä. Suomen pääministeri Sanna Marin nosti täkäläiset sosiaalidemokraatit suurimmaksi puolueeksi kyselyssä.
Johtajien viruksentorjuntataidoista ei välttämättä ole kyse. Trump piti virusta aluksi demokraattipuolueen huijauksena. Löfvenin hallitus vaihtoi torjuntataktiikkaa kesken kaiken. Alkuperäinen linja tuotti moninkertaisen määrän kuolonuhreja muihin Pohjoismaihin verrattuna.
Demokratioitten poliittiset johtajat kasvattavat aina kannatustaan kriisiaikana. Kansa turvaa hädän hetkellä perinteisiin arvoihin. Joukkojen ajattelu kulkee näin: johtajamme on mahdollisesti tomppeli, mutta hän on kuitenkin vanha ja tuttu tomppeli emmekä tarvitse näitten vaikeuksien lisäksi riesaksemme uutta ja outoa tomppelia.
FILOSOFI ja kirjailija Nassim Nicholas Taleb laski lentoon vuonna 2007 mustan joutsenen. Lintu on vertauskuva. Se tarkoittaa erittäin epätodennäköistä tapahtumaa, joka järisyttää maailmaa.
Talebin joutsenesta on tullut suosittu tapa selittää meidän aikaamme, joten tarjoilen vielä yhden proosallisen tulkinnan: kun musta joutsen lipuu järvelle, vallassa rähjääntynyt varpusparvi alkaa kummasti muistuttaa vitivalkoisten joutsenten lentuetta.
Näin ei käy kuitenkaan Brasilian presidentille Jair Bolsonarolle. Tämän köyhän miehen Trumpin koronaneuvot saavat Valko-Venäjän presidentin Aljaksandr Lukašenkan vaikuttamaan fiksulta. Jälkimmäinen neuvoo koronan katoavan, kunhan nappaa vodkaa ja paiskii maatilan töitä.
Bolsonaron mielestä koronaviruksen aiheuttama tauti on ”pikku flunssa”. Brasilialaisilla on presidentin näkemyksen mukaan koronaa vastaan luontainen immuniteetti. Bolsonaro vakuuttaa, että hänen kansalaisensa voivat uida viemärissä saamatta tauteja. Presidentti tuli samalla kuvanneeksi sambamaan taipaleen hänen kautensa aikana.
Parikymmentä Bolsonaron seurueen jäsentä sai koronaviruksen, kun Brasilian presidentti vieraili presidentti Trumpin huvilalla Mar-a-Lagossa. Bolsonaro osallistui heti matkan jälkeen kotimaassaan kulkueeseen ja vakuutti: ”Jos saan viruksen, kannan siitä vastuun.” Hänelle ei tullut mieleen, että hän voisi tartuttaa muita.
Bolsonaron on arveltu pelkäävän vaalitappiota ja haluavan siksi Brasilian talouden pyörivän täydellä vauhdilla. Hän ei siis olisikaan niin yksinkertainen kuin miltä kuulostaa.
Uskon ihmisistä aina hyvää. Bolsonaro ei voi olla niin julman laskelmoiva, että tappaisi satojatuhansia kansalaisiaan vallan vuoksi. Hän on vain maanosansa tyhmin mies. Siitä on aina apua populistin päivätyössä.
MITÄ hyödyttää piiskata pölyjä yhdentoistatuhannen kilometrin päässä sijaitsevan maan presidentistä? Kyllä se kannattaa. Koronavirus ja presidentti Bolsonaron tyhmyys muistuttavat toisiaan: kumpikaan ei tunne rajoja.
Seuraa uutisia tästä aiheesta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti