perjantai 13. heinäkuuta 2018

Trump hämmensi perusteellisesti Britanniaa, eikä vanhaan kumppaniin voi enää luottaa...

Supertwiittaaja, populisti, narsisti, diilimies, valeuutisuhoaja, noitavainoremuaja ja niin -  Yhdysvaltain presidentti on totaaliarvaamaton poukkoilija. Saapa nähdä, mitä Suomessa tapahtuu, kun hän tapaa vertaisensa patologisen valehtelijan...
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
Ulkomaat    |   Lontoon-kirjeenvaihtajan kommentti

Trump hämmensi perusteellisesti Britanniaa, eikä vanhaan kumppaniin voi enää luottaa

Kukaan ei tiedä varmasti, mitä Yhdysvaltain johdolta voi odottaa seuraavaksi. Edes britit eivät ole turvassa arvaamattomuudelta, kirjoittaa HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä kommentissaan.

LONTOO

ENSIMMÄISET runsaat 24 tuntia presidentti Donald Trumpin Britannian-vierailua ovat takana, ja vieras on totisesti tehnyt lähtemättömän vaikutuksen.

Virallinen Britannia tuntui uskovan viimeiseen asti, 
että Britannian ja Yhdysvaltain erityissuhde kantaa, ja että Trump ei ole briteille yhtä Trump kuin muille.

TOIVE osoittautui turhaksi.

Trump antoi The Sun -sensaatiolehdelle yllätyshaastattelun, jossa hän arvosteli pääministeri Theresa Mayn pehmeää brexit-linjaa ja uhkasi vapaakauppasopimuksen menetyksellä. Trump kehui myös Mayn vastustajaa, maanantaina eronnutta ulkoministeriä Boris Johnsonia. Trumpin mielestä Johnson olisi hyvä pääministeri.

Voiko Mayta enemmän loukata?

Kyllä voi: Tieto haastattelusta tuli julkisuuteen torstai-iltana, eli juuri kun May emännöi juhlaillallisia Trumpin kunniaksi smokkiasuisen vierasjoukon edessä.

Perjantaina tiedotustilaisuudessa Trump oli kuitenkin kuin mitään ei olisi tapahtunut. Hän ei ollut hämmentynyt, eikä hämillään, eikä pahoillaan. Hän jopa kehui Johnsonia uudelleen.

May seisoi vieressä ja kuunteli. Pääministeri ei juuri hymyillyt.

TOKI Trump kehui Britannian ja Yhdysvaltain erityissuhteen ”ylimmäksi erityistasoksi”. Myös Mayta hän ylisti monin laatusanoin.

Britannia saattoi vetää tästä kaikesta kuitenkin vain yhden johtopäätöksen: Suhde Yhdysvaltoihin on todellakin muuttunut, eikä vanhaan kumppaniin voi enää luottaa samalla tavalla kuin ennen.

Edes totutut korrektit ja vakiintuneet tavat puhua ja käyttäytyä eivät enää päde. Kukaan ei tiedä varmasti, mitä Yhdysvaltain johdolta voi odottaa seuraavaksi. Edes britit eivät ole turvassa arvaamattomuudelta.

ON Britannian kannalta traagista, että suhde Yhdysvaltoihin on ongelmallisempi kuin miesmuistiin juuri nyt, kun Britannia tekee eroa EU:sta. Se jättää Britannian ikävään välitilaan, jossa luotettavat kumppanit käyvät yhtäkkiä vähiin.

Se, että Trump arvostelee Saksaa toistuvasti kovin sanoin, ei ole Britannian etu. Manner-Eurooppa pysyy brittien naapurissa brexitistä huolimatta. Yhteistyötä Euroopassa tarvitaan edelleen, vaikka EU-maiden lukumäärä väheneekin ensi vuonna yhdellä. Tämän kaiken tietää myös May.

TRUMPIN pariskunta tapasi perjantaina kuningattaren. Sotilaat marssivat, ja Yhdysvaltain kansallislaulu soi. Näytelmä oli täydellinen.

Lontoon keskustassa rauhaisat mielenosoitukset jatkuivat pitkälle iltaan. Trumpit puolestaan jatkoivat matkaansa viikonlopuksi Skotlantiin.

Ulkoisilta puitteiltaan vierailu on ollut pitkälti aivan niin kuin mikä tahansa tärkeän kumppanimaan tärkeän päämiehen vierailua. Poikkeukselliseksi sen tekevät päävieraan lausunnot ja toiminta.

Briteiltä voi mennä aikansa, ennen kuin he toipuvat hämmennyksestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti