maanantai 21. elokuuta 2017

Mahdollisuudet vaikuttaa kuntapolitiikassa osa 20...

Kirjoitin edellisen osan loppupuolella mm. seuraavaa:

Myöhemmin Pekka oli mukana huoltamoyrittäjänä 1994 Kulttuuriyhteistyöprojekti 1994- kuvion puitteissa toteutetun severomorskilaiskuvataiteilijoiden ensimmäisessä taidenäyttelyssä Kemissä, Pohjolan Sanomien alakerrassa. 

Olen ollut Pekan kanssa samassa työpaikassa eli Kemin ammattioppilaitoksessa, jossa hän toimi vahtimestarina mielestäni erittäin ansiokkaasti.

Nykyisin tapaan Pekan Kemin keskustassa, kaupungilla silloin tällöin. Mielellään muistelemme vanhoja, menneitä aikoja. Nykyisin hän kysyy minulta:"Voinko kirjoittaa muistipäiväkirjaani, että olen tänään jutellut kanssasi?" "Totta kai!" olen hänelle todennut. "Sittenpähän voin Sinulta tarkistaa, milloin olemme viimeksi tavanneet." olen hänelle joskus leikillisesti lisännyt...
________________________________________________________________________

Olin siis ensimmäisen valtuustokauteni 2001-2004 aikana kaupunginvaltuuston varajäsen ja kulttuuriasiainlautakunnan varsinainen jäsen. 

Yritin aktiivisesti totutella uuteen toimintakulttuuriin, kuntapolitiikkaan. Mielestäni nopeasti aistin tietynlaisen nokkimisjärjestyksen ja hahmotin eri poliittisten ryhmittymien "ykkösnyrkit".

Siihen maailman aikaan Kemin kaupunginvaltuustossa ja kaupunginhallituksessa oli useita henkilöitä, joita olin oppinut tuntemaan opetustyöni puitteissa tehtailla ja muissa ympyröissä.


Eero Filpus ja Jouko Talus Vasemmistoliitosta työ- ja ammattikoulukuvioista, Pirkko Kalttonen, Raimo Holopainen ja Jukka Vaaramaa SDP:stä työ-, ammattikoulu- ja jääkiekkokuvioista.

Todettakoon, että Jukka Vaaramaan tulin hyvin tuntemaan Kemin Lämäreiden puheenjohtaja-aikanani 1980- ja 1990- lukujen vaihteessa. Silloinhan politiikka oli mukana jääkiekkokuvioissakin - valitettavasti. 
Jukka oli Karihaaran Tenhon luottopelaajia. Hän siirtyi puheenjohtajakaudellani Kemin Lämäreiden edustusjoukkueeseen muistaakseni Esa Seretinin kanssa. Esa oli myös erinomainen pelimies. Kehumatta heitä enemmälti, he olivat, ilmeisesti ovat edelleenkin ns. hyviä tyyppejä.
Se oli myös sitä jäähallin "pihtisynnytysaikaa", jossa onneksi poliittiset intohimot väistyivät ainakin hetkeksi taka-alalle - hyvä niin.
Olen aikaisemmin kirjoittanut, että edesmenneet Kemin kaupunginjohtaja Juhani Leino ja Keminmaan kunnanjohtaja Raimo Venäläinen olivat avainasemassa Kemin jäähallin käytännön totutumisessa. Luonnollisesti varsinaiset päätökset tehtiin valtuustoissa...

Pirkko Kalttonen oli myös tullut tutuksi vaimoni puolelta Veitsiluoto Oy:n toimihenkilöasioista sekä hänen aviomiehensä, yrittäjäinsinööri Kari Kalttosen myötä. Kari oli aikanaan 1980-luvun alussa ollut meillä uuden omakotitalomme suunnittelijana ja rakentamisvaiheessa ns. vastaavan mestarin ominaisuudessa mukana. 
Kari oli tullut minulle tutuksi jo 1970-luvun loppupuolelta hänen ollessa mm. Insinööriliiton hallituksessa ja Länsi-Pohjan Insinöörit ry:ssä mukana - jälkimmäisessä edelleenkin.

Yllättäen havaitsin, että Kemin Keskustan valtuustoryhmästä en oikeastaan tuntenut kunnolla ketään. Oliko se jonkinlainen etiäinen lähitulevaan, mene ja tiedä...

Keskustan Kemin kunnallisjärjestöllä ja nimenomaan valtuustoryhmällä oli silloin ja on edelleenkin ennen valtuuskokouksia ennakoiva kokous > keskustakerho. Sen pitopaikka on nykyisin Kemin Keskustan ja Keskustan Peräpohjolan piirin toimitila Valtakadulla. Keskustakerhoon toivotaan osallistuvan valtuutetut, varavaltuutetut, lautakuntajäsenet ja muut asiasta kiinnostuneet.

Keskustakerhossa käydään valtuustoryhmän puheenjohtajan johdolla läpi valtuustoasiat ja keskustellaan myös lautakunta-asioista. Yleisömenestys ei mielestäni ollut ainakaan minun havaintojeni mukaan kovin suurta.

Mikäli oikein muistan, taisin itse osallistua ensimmäistä kertaa valtuustoryhmän kokoukseen Kemin kaupungintalon 9. kerroksessa ilmeisesti tammikuussa tai helmikuussa vuonna 2001.
Taisipa em. kokoukseen osallistua myös minut kuntapolitiikan kuvioihin "houkutellut" Juha Puro ja hänellä oli pikkupoika nimeltään Kai mukana. Edellä olevasta muistikuvasta en ole 100%:sti varma...

Pohdiskelu jatkuu myöhemmin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti