Kirjoitin edellisen osan loppupuolella mm. seuraavaa:
Kemin suurimman poliittisen ryhmän perinteisiin ainakin siihen maailman aikaan kuului "ryhmän" pitäminen ennen kokouksia. Muut odottivat kiltisti kokoustilan ulkopuolella.
Eikä siinä kaikki, hämmästykseni oli vieläkin suurempi, kun totesin kulttuuripuolen Vasemmistoliittoon orientoituneiden virkamiestenkin ottavan osaa myös ryhmäkokoukseen.
Kävi sarkastinen ajatus mielessä, tarvitseeko kulttuuriasiainlautakunnan kokousta enää pitääkään. Asiat on etukäteen päätetty.
No pääsimmehän me muutkin sitten valtuustokauden 2001-2004 ensimmäiseen Kemin kulttuuriasiainlautakunnan kokoukseen. Kokous alkoi ehkä hivenen myöhästyneenä, pitkä iltapuhde oli edessä...
______________________________________________________________________
Ennen kuin jatkan kirjoittamista kulttuurilautakunnan toimintaan liittyvistä näkemyksistäni lienee paikallaan mainita muutamia asioita valtuustokauden 2001-2004 kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen henkilöistä. Tutkiessani hallussani olevia monisteita yllätyin, että loppujen lopuksi tunnen melkein kaikki em. toimielimien 2000-luvun alkupuolen päättäjät.
Ehkä siksi, että 1980-90-luvulla kuitenkin seurasin aika tarkkaa Kemin kuntapolitiikkaa, vaikka en siinä henkilökohtaisesti ollut mukana.
Muutamia henkilöitä on aivan pakko ottaa erikseen esille. Vaikkapa ensin sen ajan "voimanaiset" > kaupunginvaltuuston puheenjohaja Ritva Aheinen SDP ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Marketta Korrensalo Vasemmistoliitto. He ovat olleet monessa mukana. Mahdollisesti liiankin monessa.
Kemin Keskustan voimahahmo tuohon maailman aikaan oli kiistatta Pentti Ilvesluoto.
Todettakoon, että Pentti oli Kemin kuntapäättäjänä jo 1980-luvun vaihteessa tullessani "paluumuuttajana" perheeni kanssa takaisin Kemiin alkusyksystä 1981. Hän oli mm. kaupunginhallituksen jäsenä päättämässä Kemin ammattikoulun rehtoria valittaessa.
Hiukan aikaisemmin oli päätetty Kemin ammattikoulun johtokunnan esityksestä muuttaa rehtorin virka vakinaiseksi. Siihen saakka kyseiseen virkaan oli valittu "pätkätyöläisiä" neljän vuoden jaksoissa. Edellä mainittuun vakituiseen virkaan Veikko Kumpumäen esityksestä tuli valituksi Pekka Dementjeff, Kotkassa ollut kuopiolaistaustainen ammattiaineiden opettaja.
Niin kuin aikaisemmin olen kirjoittanut, minäkin hain em. virkaa, joka oli "betonoitu" Vasemmistoliiton (ent. Skdl) reviiriin. Mikäli olen oikein ymmärtänyt salaisessa lippuäänestyksessä sain kahden porvarin äänet > Pirkko Salmi ja Marja-Leena Laitinen.
Eipä ole tullut otetuksi asiaa koskaan esiin Marja-Leenan kanssa, hänhän on vieläkin tiukasti mukana kemiläisessä päätöksenteossa...
Kemin Keskustassa oli selvästi havaittavissa nousevia "manttelinperijöitä" Pentille > Jouko Juntunen ja Ritva Sonntag.
Kaupunginvaltuustoon valittu Eila Knuuti olisi mielestäni ollut "kova luu" kemiläisessä päätöksentekoprosessissa, mikäli hän olisi asiaan orientoitunut. Hänen vaativa leipätyönsä priorisoitui myöhemmin ykköseksi - valitettavasti kuntapolitiikka jäi sittemmin taka-alalle.
Kyllä valtuustokauden 2001-2004 henkilöluettelossa on monia mielenkiintoisia persoonia, osa jopa isolla peellä kirjoitettuina.
Näin kaukaa katseltuna/muisteltuna Erkki Pekkinen SKP on mielestäni yksi mielenkiintoisimmista. Erkki jaksaa vieläkin ottaa julkisesti kantaa hänelle ominaisella tyylillään.
Pohdiskelu jatkuu myöhemmin...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti