Oikeastaan tämän jälkeen siirryn kuvailemaan tuntojani tämänhetkisten muistikuvieni perusteella kulttuuriasianlautakunnan jäsenenä ensimmäisellä valtuustokaudellani 2001-2004.
Aikaisemmin kirjoitin ensimmäisen kulttuuriasianlautakunnan kokouksen alkuhetkiä.
Toisaalta yritän muistella, miten vaatimaton kuntapäättäjäurani alkoi Kemin Keskustan kunnallisjärjestössä niin sanottuna sitoutumattomana jäsenenä...
Kulttuuriasianlautakunnan varsinaisia jäseniä olivat:
Pertti Henttinen pj , Vasemmistoliitto
Elna Järvelä vpj, Kristilliset
Päivi Kangas, SDP
Tapani Kotkansalo, SDP
Ossi Liiten, SDP
Kari Luokkala, Vasemmistoliitto
Heli Luokkala-Nevalainen, Vasemmistoliitto
Antti Pasanen, Keskusta
Pirkko Pehkonen, Vasemmistoliitto
Aki Pyykkö, Keskusta
Kaupunginhallituksen edustaja kulttuuriasianlautakunnassa oli Ritva Leppikangas Vasemmistoliitto.
_________________________________________________________________
Ensimmäisen kulttuuriasiainlautakunnan kokouksen alkuhämmennyksen - kokoustilan oventakana käytäväodottelun - jälkeen kokous alkoi - ainakin olisi pitänyt alkaa - lyhyellä henkilöesittelykierroksella.
En kerta kaikkiaan ole varma, oliko esittelyä, sillä ilmeisesti suurin osa jäsenistä oli mitä ilmeisimmin tuttuja toisilleen.
Saattoi olla, että itse olin loppujen lopuksi ainoa "outo lintu", joka oli tupsahtanut mukaan ulkopuolelta politiikkakuvioiden, -organisaatioiden.
Miksi itse olin kiinnostunut em. lautakunnasta?
Siksi, että olin käynnistänyt Kulttuuriyhteistyöprojekti 1994- kuvion, jonka alkuvaiheessa olin tutustunut muutamiin Kemin kaupungin virkamiehiin > kaupunginjohtaja Juhani Leinoon, apulaiskaupunginjohtaja Jorma Virtaseen, joka tosin oli minulle jo aikaisemmin tuttu sekä kulttuuritoimenjohtaja/museojohtaja Unto Käyhköön.
Toisaalta aika nopesti tein havainnon, että kulttuuriasianlautakuntaan oli helppo heittää aloitteleva kuntapoliitikko. Lautakunnan rahavirrat olivat minimaaliset verrattuna esim. sosiaali. ja terveyslautakuntaan, opetuslautakuntaan ja tekniseen lautakuntaan.
Tuli vahva tunne, että lautakunnan painoarvo, kukaties arvostuskin siihen maailman aikaan oli vähäistä, vaikka Kemiä oli mainostettu aina kulttuurimyönteisenä kaupunkina.
Kuitenkin mielestäni tärkeä lautakunta, sillä Kulttuuriasiainlautakunnan "peukalon alla" ovat kuitenkin kaikille kemiläisille ja osittain ulkokuntalaisillekin kuuluvia asioita: Museotoimi, Kirjasto, Teatteri, Liikuntapalvelut, Nuorisotyö ja Musiikki
Koska olen aikanaan vienyt kaiken kokousmateriaalin mm. valtuustokaudelta 2001-2004 Kemin kaupungintalolle paperisilppuriin, täytyy tärkeimpiä tapahtumia yrittää selvittää muulla tavalla.
Minulta löytyy korppuja senkin aikaisista tapahtumista, mutta saattaa olla, että en viitsi alkaa niitä plaraamaan.
Yritän kaivaa vanhan, varatietokoneen muistista tekstejä, jotka mahdollisesti liittyvät 2000-luvun alkupuolen asioihin...
Toisaalta myös tältä uusvanhalta, tuunatulta pöytätietokoneelta saattaa löytyä jotain noinkin vanhoja tekstejä. Tutkin asiaa.
Ensimmäistä kertaa tämän tekstisarjan aikana kirjoitan avoimesti, että kyllä minulla alkuvaiheessa oli vakaa usko siihen, että koulutus- ja työelämätaustallani, asioihin perehtymiselläni, kokouskäyttäytymiselläni, kommenteillani, yleisönosastokirjoittamisellani, tms. on jatkossa vaikutusta.
Toisin sanoen, että mahdollisuudet vaikuttaa kuntapolitiikassa ovat realistisia.
Sitä ennen ehkä muutama sana kulttuuriasianlautakunnan varsinaisista jäsenistä, mahdollisesti osasta varajäsenistäkin, on paikallaan...
Pohdiskelu jatkuu myöhemmin...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti