keskiviikko 3. toukokuuta 2017

Yhdysvallat asensi ohjuspuolustus­järjestelmän Etelä-Koreaan – Kiina raivostui ja Pohjois-Korea uhkasi uudella ydinkokeella...

Pientä uhopullistelua joka taholla...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Ulkomaat

Yhdysvallat asensi ohjuspuolustus­järjestelmän Etelä-Koreaan – Kiina raivostui ja Pohjois-Korea uhkasi uudella ydinkokeella

Tilanne Korean niemimaalla on pahoin tulehtunut. Pohjois-Korean uhittelu ohjus- ja ydinkokein sai Yhdysvallat parantamaan Etelä-Korean puolustusta. Lähinaapuri Kiina ei tätä hyväksy.


Thaad-järjestelmä (maassa kuvan oikeassa laidassa) nähtiin Seongjussa Etelä-Koreassa huhtikuun lopussa.
KIINA vaatii Yhdysvaltoja keskeyttämään ohjuspuolustusjärjestelmän käytön Etelä-Koreassa.

Yhdysvaltojen armeija ilmoitti myöhään maanantaina Kiinan ärtymykseksi, että Thaad-järjestelmä (terminal high altitude area defence) on nyt asennettu ja toiminnassa. Kiina tuomitsi järjestelmän käyttöönoton vain tunteja myöhemmin.

”Vastustamme Thaad-järjestelmän käyttöönottoa Etelä-Koreassa ja kehotamme kaikkia osallisia lopettamaan sen käytön välittömästi”, totesi Kiinan ulkoministeriön edustaja Geng Shuang tiedotustilaisuudessa tiistaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

”Aiomme päättäväisesti käyttää kaikkia tarvittavia keinoja suojellaksemme etuamme”, hän jatkoi.

POHJOIS-KOREASTAKIN tuli heti tiistaina kipakka reaktio Yhdysvaltojen toimiin. Diktatuuri ilmoitti jatkavansa ydinaseen kehittämistä ”maksimivauhdilla” ja tekevänsä uuden ydinkokeen ”minä hetkenä hyvänsä”.

Pohjois-Korean uhkauksista uutisoi Guardian-lehti.

Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin suuttumusta lisäsi se, että kaksi Yhdysvaltojen pommikonetta teki maanantaina harjoituslentoja Korean niemimaalla yhdessä Etelä-Korean ja Japanin joukkojen kanssa.

Pohjois-Korea väittää, että koneet harjoittelivat sen alueella ”ydinpommin pudottamista tärkeisiin kohteisiin”, Reuters kertoo. Maan johto uskoo, että Yhdysvallat liittolaisineen suunnittelee ”ennakoivaa ydiniskua” Pohjois-Koreaan.

YHDYSVALLAT on vakuuttanut, että ohjustorjuntaa on tarkoitus käyttää vain Pohjois-Koreaa vastaan, mutta uusi järjestelmä hermostuttaa myös Kiinaa.

Etelä-Korean rajalta on kuitenkin vain kolmisensataa kilometriä Kiinan puolelle ja meriteitsekin Kiina on lähellä.

Kiinan johto pelkää, että ohjustorjuntajärjestelmä aivan sen takapihalla nakertaa maan armeijan uskottavuutta. Kiinan viranomaiset väittävät, että Thaad-järjestelmän tehokasta tutkaa voisi esimerkiksi käyttää Kiinan toimien vakoilemiseen.

KIINA on Pohjois-Korean ainut merkittävä liittolainen ja kauppakumppani, joskin nyrpeä sellainen.

Kiina on osallistunut aika-ajoin Pohjois-Korean vastaisiin pakotteisiin ja tuominnut Kim Jong-unin hallinnon tekemät ydinase- ja ohjuskokeet.

Kiina ei silti toivo Pohjois-Korean romahtamista, sillä se aiheuttaisi pakolaisten aallon ja epävakauttaisi aluetta entisestään. Näin kävisi todennäköisesti myös silloin, jos Yhdysvaltojen arvaamaton presidentti Donald Trump käyttäisi sotatoimia Pohjois-Koreaa vastaan.

Myös tästä syystä Kiina ei katso hyvällä Trumpin hallinnon toimia Etelä-Koreassa. Yhdysvalloilla on jo ennestään 28 500 sotilasta sijoitettuna Etelä-Koreaan.

JUURI Yhdysvaltojen Korean-joukot tiedottivat maanantaina ohjustorjuntajärjestelmän asentamisesta. Uutistoimisto AFP:n mukaan järjestelmä sijaitsee vanhalla golfkentällä Seongjun maakunnassa kaukana Pohjois-Korean rajasta.

”Thaad on toiminnassa, ja se pystyy pysäyttämään Pohjois-Korean ohjukset ja puolustamaan tasavaltaa [Etelä-Koreaa]”, tiedotteessa todettiin.

Uutistoimisto AFP:lle puhunut sotilasviranomainen tarkensi myöhemmin, että järjestelmä on saavuttanut vasta ”alustavan toimintavalmiuden”. Järjestelmää päivitetään myöhemmin tänä vuonna, ja siihen asennetaan uusia osia.

ETELÄ-KOREAN ja Pohjois-Korean välillä on aselepo, mutta maat eivät ole solmineet virallista rauhansopimusta vuosina 1950–1953 käydyn Korean sodan jälkeen.

Ohjuspuolustusjärjestelmän asentaminen ei ollut Trumpin hallinnon keksintö, vaan siitä sovittiin jo viime heinäkuussa Barack Obaman ollessa Yhdysvaltojen presidentti.

Trump on ottanut ainakin retorisesti vielä Obamaa tiukemman linjan Pohjois-Korean suhteen. Hän on uhonnut hoitavansa ”Pohjois-Korean ongelman” tavalla tai toisella ja Kiinan avulla tai ilman.

Maanantaina Trump kuitenkin väläytti jopa Kim Jong-unin tapaamista ”oikeissa olosuhteissa”. Suorat neuvottelut Pohjois-Korean diktaattorin kanssa olisivat radikaali muutos Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaan.

POHJOIS-KOREA teki suuren ydinkokeen syyskuussa, jonka jälkeen se on koetellut kansainvälisen yhteisön kärsivällisyyttä lukuisilla ohjuskokeilla.

Esimerkiksi maaliskuussa diktatuuri ampui neljä ohjusta kohti Japania, joista kolme lensi mereen vain muutaman sadan kilometrin päähän Japanin rannikosta. Viime viikkojen kokeet ovat epäonnistuneet.

Yhdysvaltojen pelkona on, että Pohjois-Korea kehittää Yhdysvaltojen länsirannikolle asti yltäviä ohjuksia.

Tältä Lockheed Martin -yhtiön kehittämä Thaad-ohjuspuolustusjärjestelmä näyttää toiminnassa. Lavetilta laukaistaan ballistisia ohjuksia, joiden tarkoituksena on tuhota vastapuolen ohjukset. Thaadin ilmatorjuntaohjuksissa ei ole taistelukärkeä, vaan sen tuhovoima perustuu liike-energiaan. Kuvassa on järjestelmän testaustilanne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti