keskiviikko 24. toukokuuta 2017

Maailmanperintökohde on maailman saastunein saari...

Mitäpä tuohon muuta sanomaan/kirjoittamaan...


Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:


Maailmanperintökohde on maailman saastunein saari: Autiosaarella lojuu 18 tonnia meren tuomaa muoviroskaa

Ainutlaatuisen atollin kuorruttava muovimäärä on ihmiskunnalle pikkujuttu: saman verran syntyy tehtaissamme alle kahdessa sekunnissa.
Muovijäte
Rantahiekalle kasaantuneita pulloja muita muoviesineitä.
Meri on heittänyt Hendersonin autiosaaren rannat kukkuroilleen muoviroskaa.Jennifer Lavers / Tasmanian yliopisto
Eteläisellä Tyynellämerellä sijaitseva YK:n maailmanperintökohde, Britannialle kuuluva Hendersoninsaari on yksi maailman syrjäisimmistä autiosaarista. Välillä on mennyt kymmenenkin vuotta, ettei kukaan tutkija ole käynyt siellä.
Henserson on yksi Pitcairnsaariston neljästä saaresta. Saariston kaikki asukkaat – vajaat 60 – elävät Adamstownissa 115 kilometrin päässä, ja seuraavaksi lähinnä väkeä on 5 000 kilometrin päässä Chilessä. Saaren lähistöltä ei kulje myöskään laivareittejä.
Siitä huolimatta saarta leimaa ihmisen räikeä kädenjälki: tutkijat totesivat saarelle rantautuessaan, että siellä lojuu silmänkantamattomiin likipitäen kaikkea, mitä ihminen on keksinyt tehdä muovista.
Arviomme kokonaismäärästä on todennäköisesti alakanttiin.
TUTKIJA JENNIFER LAVERS
Tästä linkistä näet videon(siirryt toiseen palveluun), jonka tutkimusta johtanut Tasmanian yliopiston(siirryt toiseen palveluun) merentutkija Jennifer Lavers kuvasi ryhmäänsä kohdanneesta näystä. Hän kertoo käyneensä urallaan monilla maailman syrjäisimmistä saarista, mutta yhdelläkään hän ei ole nähnyt samanlaista tilannetta.
Myös laskenta osoitti, ettei missään muualla maailmassa ole yhtä suurta muovimäärää neliökilometriä kohden. Pinnan lisäksi muovisaastetta on myös maan sisällä.

Lähellä kieppuu jättimäinen jätepyörre

Hendersoninsaari on koralliatolli, jolla on kokoa vain 37 neliökilometriä. Maaperä on karua ja makeaa vettä on niukasti, mutta siitä huolimatta saarella on kymmeniä kukkivia kasveja ja neljä maalintulajia, joita ei tunneta muualta. Myös monet hyönteislajeista ovat Hendersonille ikiomia.
Saari sijaitsee lähellä eteläisen Tyynenmeren jätepyörrettä, jonne on ajautunut miljoonia tonnia muovijätettä, kokonaisista esineistä mikroskooppisen pieneksi jauhautuneeseen puruun.
Hendersonin rannoilla on tutkijoiden arvion mukaan 37,7 miljoonaa kappaletta muoviroskaa, enimmillään 671 kappaletta neliömetrillä. Kaikesta merivirtojen tuomasta roskasta muovia on 99,8 prosenttia.
Viiden koealueen perusteella tutkijat laskivat, että saarella on lähes 18 tonnia muovia, ja joka päivä rannoille huuhtoutuu lisää.
– Arviomme kokonaismäärästä on todennäköisesti alakanttiin, koska pystyimme laskemaan vain palaset, jotka ovat yli kahden millimetrin mittaisia ja hautautuneen korkeintaan kymmenen sentin syvyyteen. Emme myöskään kyenneet kartoittamaan rantakivikkoa ja kallioita, Lavers kertoo.

"Ilmastonmuutoksen veroinen uhka"

Merien ja rantojen muovi kelluu ja on kestävää. Sellaisena se muodostaa eläimille ansoja ja aiheuttaa tukehtumisriskiä. Rannoilla se myös kasaantuu esteiksi, joiden takia esimerkiksi kilpikonnat eivät pääse laskemaan muniaan hiekkaan.
– Henderson on järkyttävä mutta tyypillinen esimerkki siitä, miten muovijäte vaikuttaa koko maapallon ympäristöön, Lavers sanoo.
Saarelle kerääntynyt muovi vastaa vain määrää, joka maailmassa nykyisin tuotetaan vajaassa kahdessa sekunnissa, hän kertoo. Hän toivoo, että saaren tilanne herättäisi ihmiskunnan huomaamaan, että muovisaaste on ilmastonmuutoksen veroinen uhka.
Tutkimus, joka on Tasmanian yliopiston ja brittiläisen lintujensuojelujärjestön RSPB:n yhteistyötä, on vapaasti luettavissa tiedelehti PNAS(siirryt toiseen palveluun):sta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti