keskiviikko 26. joulukuuta 2018

Ukrainaan kuukaudeksi julistettu sotatila päättyi...

Hmmmmm - vai niin - sotatila jatkuu entisellään. Itä-Ukrainassa mediatietojen mukaan kuolee päivittäin siviilejä: Vanhuksia ja lapsia...

Suora nettilainaus Helsngin Sanomista hiukan tuunattuna:

Ulkomaat

Ukrainaan kuukaudeksi julistettu sotatila päättyi

Presidentti Petro Porošenko ilmoitti asiasta keskiviikkona.



UKRAINASSA kuukauden ajan vallinnut sotatila päättyi keskiviikkona suunnitelmien mukaisesti.

Presidentti Petro Porošenko ilmoitti asiasta maan turvallisuusneuvostolle.

”Kansainvälisten kumppaniemme toimet ja heidän luomansa paine Venäjän johtoa kohtaan yhdessä sotatilan kanssa pysäyttivät pahimman Venäjän suunnitteleman skenaarion toteutumisen”, Porošenko sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

SOTATILA JULISTETTIIN Ukrainan kymmeneen rajamaakuntaan kuukausi sitten pian sen jälkeen, kun Venäjän joukot olivat ampuneet Asovanmerelle pyrkineitä ukrainanalaisaluksia.

Venäjä valtasi kolme alusta ja otti tutkintavankeuteen 24 ukrainalaista merimiestä.

Selkkaus tapahtui Kertšinsalmella, joka erottaa Krimin niemimaan Venäjästä. Venäjä valtasi Krimin niemimaan Ukrainalta keväällä 2014. Sitten Venäjä rakensi salmen yli sillan.



Ukrainan aluksilla pitäisi olla kansainvälisten sopimusten ja Ukrainan ja Venäjän välisen sopimuksen mukaan vapaa oikeus liikkua salmessa, mutta viime aikoina Venäjä on alkanut kohdella salmea yhä enemmän kuin omaansa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on väittänyt, että ukrainalaisalusten tavoitteena olisi ollut räjäyttää Venäjän ja Krimin yhdistävä, juuri avattu silta.

KERTŠINSALMEN välikohtaus merkitsi selkeää kärjistymistä Ukrainan ja Venäjän ennestään tulenaroissa väleissä.

Lue HS:n Moskovan kirjeenvaihtajan Jussi Niemeläisen kommentti aiheesta tästä.

Venäjä on keväästä 2014 asti ruokkinut konfliktia Itä-Ukrainassa ja lähettänyt alueelle sotilaitaan ja kalustoaan tukemaan alueelle perustettuja venäläismielisiä kansantasavaltoja. Venäjä ei kuitenkaan myönnä virallisesti olevansa tuon konfliktin osapuoli, ja Ukraina nimittää sotatoimiaan alueella terrorisminvastaiseksi operaatioksi.

Kertšinsalmen yhteenotto sen sijaan oli julkisestikin Ukrainan ja Venäjän välinen.

Presidentti Porošenko olisi halunnut julistaa tapauksen vuoksi kahden kuukauden sotatilan. Parlamentti suostui kuitenkin hyväksymään sotatilan vain kuukaudeksi.

Keskiviikkona presidentti totesi, että perusteita sotatilan jatkamiseksi kuukauden jälkeen ei ole.

HS:N ENTISEN Moskovan-kirjeenvaihtajan Pekka Hakalan mukaan oli varsin selvää, että Porošenkon alkuperäiseen toiveeseen pidemmästä sotatilasta liittyi myös vaalitaktisia tekijöitä.

”Istuvan presidentin pelehtiminen vakavalla asialla näyttää tosiaan ilmeiseltä”, Hakala kirjoitti kommentissaan.

Ukrainassa on määrä pitää maaliskuussa presidentinvaalit, ja Porošenko on mielipidemittauksissa kaukana kärjestä. Kahden kuukauden sotatila olisi lykännyt vaalien järjestämistä myöhemmäksi.

Uutistoimisto Reutersin mukaan keskiviikkona päättynyt sotatila piti sisällään esimerkiksi kovennettuja turvatoimia strategisten kohteiden kuten ydinvoimaloiden ja satamien ympärillä.

Lisäksi sotatilan aikana venäläisiltä taisteluikäisiltä miehiltä oli maahan pääsy kokonaan kielletty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti